Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Octavia II 4x4 – co od ní čekat?

Poradna
Blaháček Marek | 26.03.2014
Pan Jan prosí o bližší informace o oktavii druhé generace s pohonem všech čtyř kol. Na co by se měl připravit?

DOTAZ: Hezký den do redakce TipCars, měl bych na vás dotaz ohledně Škody Octavia 4x4 druhé generace. Bydlím v horách a občas potřebuji projet v horších podmínkách, bude mi octavia vyhovovat? Chtěl bych vědět, jak je na tom se spolehlivostí právě pohon všech čtyř kol, také bych byl rád, kdybyste mi doporučili nějaký spolehlivý motor s nízkou spotřebou. Ročně najedu přes 20 tis. km.

S pozdravem

Jan S.


ODPOVĚĎ: Hezký den, Jane, podle mého názoru je Octavia II 4x4 ideálním vozem pro ty, kteří by občas uvítali čtyřkolku, ale jinak jim stačí pohon jedné nápravy.

O pohon zadní nápravy se stará mezinápravová spojka od švédské firmy Haldex. Druhá řada dostala systém druhé generace, po faceliftu v roce 2008 potom rovnou čtvrtou generaci elektrohydraulické spojky. Zadní náprava se ke slovu dostává po proklouznutí předních kol, modernější systém od roku 2008 už čerpá informace například ze snímače polohy volantu, příčného a podélného zrychlení nebo ABS a umí zadní nápravu připojit bez prokluzu kol přední nápravy.

Výhodou systému Haldex je úspora paliva při jízdě za dobrých podmínek. Octavia totiž jede jako klasická dvoukolka – to je její plus oproti permanentním čtyřkolkám.

Systém Haldex se také ukázal jako velmi spolehlivý, poruchy řídicí jednotky nebo zadního diferenciálu se objevují opravdu výjimečně a většinou až při vysokých nájezdech. Když už se něco mění, bývají to hardy spojky na kardanu nebo ložisko, ve kterém je hřídel uložen. Pokud máte své auto rád, dopřejte mu výměnu olejové náplně a filtru ve spojce po každých 60 tis. kilometrech.

Systém 4x4 byl v oktavii druhé generace k dostání v kombinaci s motorizacemi 1.8 TSI, 2.0 FSI a diesely 1.6, 1.9 a 2.0 TDI. Ve Vašem případě se nebojí doporučit vyzkoušenou a spolehlivou devatenáctistovku se 77 kW výkonu, při správném zacházení a údržbě s ní nebývají žádné vážnější problémy. U oktavie se často objevují vůle na přední nápravě, průniky vlhkosti do světlometů a jejich následné mlžení nebo poruchy elektrického stahování oken.

Dostupnost náhradních dílů je vzhledem k rozšířenosti auta bezproblémová. Přední brzdový kotouč stojí 1.700 Kč, brzdové destičky cca 1.000 korun a přední hardy spojky na kardanový hřídel vyjdou na 3.100 Kč.

V inzerci TipCars je nyní více než 200 oktavií druhé generace s pohonem všech kol s dieselovým motorem. Jejich cena začíná za hranicí 110 tis. Kč a na tachometru mají v průměru 160 tis. km

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Rover623, 26.03.2014 13:28
Asi bych k tomu taky něco přihodil, kromě již zmíněného, že od určité rychlosti je ta spojka stejně rozpojená vždy, to má ještě jeden problém. Mám zkušenosti jak s OI, tak OII s tímhle systémem a nutno říct, že na sněhu to docela i funguje, ale zkuste s tím vyjet rozblácený kopec nebo kopec s mokrou trávou (větší). V tom prvním případě se zahrabete a jdete pro traktor, v tom druhém budete pomalu klouzat zase dolů. Na uklouzané silnici je s tím taky problém, zrovna minulou zimu jsem tahal jednoho nešťastníka, kterému to připojilo zadek když to nečekal a šel do příkopu
*autofans*, 26.03.2014 14:04
Zákeřná vlastnost je spíše odpojení Hladexu při zásahu elektronických pomocníků jako je ESP ap. Nevím jak poslední generace, ale první dvě neuměly fungovat na zpátečku což je při uvíznutí někde v hlubokém sněhu taky nic moc pocit. Sám jsem se Saabem 9-3 s XWD což byl poslední Haldex s kterým jsem jel vjel čumákem do sněhové bariéry a bohužel musel přijet traktor i když zadní kola byly na dobrém povrchu. Jinak k úplnému odpojení nikdy nedojde, ale těch 10% co tam zůstává Vás nevytrhne. Nejsem Subaru fans, ale tak nějak raději mám auta která se chovají pořád stejně a nezákeřně.
driver111, 26.03.2014 14:36
Právě, co mě mrzí, že klasické náhony (permanentní) pomalu mizí s aut a stávají se z toho záludné potvory s haldexem a jiným nesmyslem. Bratr má starou A6 ještě s legendárním 5tiválem v quattru. A když jsme to porovnávali s OII s haldexem, tak je to nesrovnatelné. U té oktávky mi to připadalo strašně nevypočitatelné a člověk nevěděl kdy to zabere, nezabere a co se vůbec stane. S tou A6 jsem si mohl paradoxně přes větší váhu mnohem víc dovolit a mám v to auto daleko větší důvěru a přesně to auto poslat kam potřebuju, protože vím co udělá (zkoušeno mimo komunikace, aby mě někdo nenapadal) . Prostě člověk ví, že to je stále 4x4 ať se děje co se děje. A spotřeba u tohoto auta je průměrně 6,5 litru nafty, ne dle počítače, ale dle dotankování, takže bych zase netvrdil, že permanentní 4kola víc žere proti haldexu a problém s náhonem za 10 let co ho má problém žádný taky nebyl.
Reno, 27.03.2014 13:02


když motor točí čtyřma kolama, spotřebuje víc, než když točí jenom dvěma?

Paul, 27.03.2014 18:45
Popíšu pár vlastních zkušeností s těmito systémy. Pro běžnou jízdu je haldex zcela dostačující, závěj projede statečně a i v jiných podmínkách (např. tahání přívěsu na mokru, po trávě) funguje výborně. Spotřeba je oproti permanentní 4x4 nižší spíš mimo město a vyšších rychlostech, prostě při ustálené jízdě, protože řídící jednotka, zvláš´t u novějších generací (O2 4x4) se snaží suplovat stálou čtyřkolku a ten točivý moment v určité míře posílá na zadek úmyslně. Tím je ale také daleko méně zákeřná a je s ní větší sranda než u Octavie 4x4 1. generace. Ta měla i nevýhodu, že neuměla couvat. Člověk se s tím musel naučit jezdit a pak měl vystaráno. Kamarád ji má dodnes, jezdí s ní na ryby do lesa, a nedal by ji ani za nic. Quattro je prostě quattro a žádná elektronika na něj nemá. Je bezprostřední - funguje okamžitě, zcela plynule a pořád. Je to prostě jiná liga a člověk to pochopí, až pozná obě technologie na vlastní kůži. Taky když srovnáme Octavii 4x4 s A4 quattro se stejným výkonem a výbavou, tak Audi je o X set tisíc dražší, a v tomto případě nejde jen o značku. Obě technologie jsou ale velmi spolehlivé (quattro je ještě blbuvzdornější) a doporučitelné. Takže má rada zní - sežeňte si Octavii 2 s 1,9 TDI 4x4 (bacha aby to nebyl dovoz s DPF) s doložitelnou servisní historií (haldex potřebuje pravidelnou výměnu oleje co 60 000 km), měňte pravidelně oleje a budete spokojený.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů