Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Octavia I: lze jezdit s odpojeným EGR ventilem?

Technická poradna
Váradi Petr | 02.11.2011
foto: Auto ESA
Majiteli škubal motor v nižších otáčkách, odpojil tedy EGR ventil a potíže přestaly. Lze vůz po tomto zásahu nadále používat?
Autor dotazu: Aleš 
Značka, model: Škoda Octavia 
Bližší označení: 1.9 TDI 
Rok výroby: 2001 
Palivo: nafta 
Výkon v kW: 81 
Kód motoru: ASV 
Popis závady: Dobrý den, mám problém se škubáním motoru v otáčkách od 1500 do 2000. V ostatních otáčkách se motor chová normálně. Když odpojím tlakovou hadičku k EGR ventilu nebo přímo konektor od tlakového ventilu na ovládání EGR ventilu, tak je po problému. Ještě jsem zkoušel hýbat s táhlem na turbu, jestli nevázne naklápění lopatek, ale to jde docela zlehka. Prosil bych o radu, čím to může být, jestli s vypojeným EGR ventilem projde auto na emisích a jestli nemohu nějak uškodit motoru. Děkuji za odpověď. 
Kód chyby určené na diagnostice: bez závad 
Typ diagnostického přístroje: VAG 
Kroky učiněné pro odstranění chyby + následky:  


Odpověď:

Dobrý den,

nejprve něco málo informací k tomu, proč vlastně ve voze EGR ventil (exhaust gas recyclation) máte. Máte ho tam kvůli tlaku na snižování emisí oxidů dusíku v devadesátých letech minulého století (za pár desítek let si takto budeme pravděpodobně vysvětlovat, proč už ve vozech NEmáme spalovací motory).

EGR vrací část spalin zpět do sání, takže je proženete spalovacím prostorem dvakrát. U zážehového motoru to není velká část, udává se zhruba 10%, ale u vznětového motoru je tento díl několikrát vyšší a Vám se do motoru vrací spaliny předtím, než prošly katalyzátorem a dalšími očistnými procedurami, takže Vám poměrně výrazně a úspěšně zanášejí samotný EGR ventil i sání mastnými sazemi. Dále EGR přispívá i k většímu zatížení filtru pevných částic.

Můžeme si celou situaci představit i následovně: na návštěvu k Vám přijdou dva lidé. Všichni by jako správná návštěva rádi kávu. Jsme v České republice, tudíž bohužel hovoříme o turkovi. Vy nasypete prvnímu člověku obligátní lžičku a půl, zalejete vodou a předložíte mu turka. Na nedočkavé pohledy dalšího člověka odpovíte: jen vydrž, udělám Ti mojí specialitu, doktoři to teď takto doporučují. Nenápadně popoháníte prvního člověka, aby již kávu dopil, bezprostředně po dopití se s tajuplným výrazem zmocníte šálku s lógrem. Z tohoto již použitého lógru odeberete příslušný díl a zbytek dosypete čerstvou kávou. Druhý člověk takto získává EGR kávu, která je šetrnější s ohledem na hypertenzi, kterou možná jednou bude trpět. Lékař by byl spokojen, návštěva již pravděpodobně nikdy nepřijde...Lidi prostě druháky nemusejí.

Bavme se ale i o kladech použití EGR ventilu, o důvodu, proč je vůbec instalován. Nahrazením části směsi spalinami snižujeme provozní teplotu (to, co už bylo spáleno jednou, nám znovu nevzplane) a tím snižujeme produkci oxidů dusíku, neboť ty vznikají až při vyšších teplotách. Vedlejším produktem snížené provozní teploty je možnost konstruovat motor tak, aby co nejvíc tepla nemuselo být odváděno mimo spalovací prostor, což zvyšuje jeho účinnost.

Důležité je vědět, že EGR ventil nepracuje stále, respektive není stále otevřen. Prakticky je v provozu pouze při velmi malém zatížení. Jakmile řidič sešlápne plynový pedál, EGR ventil se uzavře a je vyřazen z činnosti. Samozřejmě pokud není zanesen sazemi a není znemožněna jeho funkce. Pokud tomu tak je, je možné, že ventil nedovírá, odtud by mohlo pocházet ono škubání. Napovídá tomu i to, že po odpojení EGR ventilu problémy ustoupily.

Dalo by se toho napsat ještě poměrně hodně, nicméně dovolím si posunout se k Vašemu dalšímu dotazu: zda nechat EGR ventil odpojený nebo nikoliv. Někteří řidiči jdou ještě dál a řeší, zda přímo zaslepit či nezaslepit.

Pokud Vám motor nepadá do nouzového režimu, lze jezdit i s takto odpojeným EGR ventilem. Odpojenou podtlakovou hadičku něčím zaslepte a máte vyřešeno. Další zásahy nedoporučuji. Na emisích velmi pravděpodobně projdete. Lze doporučit vyčištění EGR ventilu i sání od sazí, navrátíte tím vozu nějaký ten výkon, o který přišel vinou jejich zanesení. Odpojení či přímo zaslepení není ekologické, budete produkovat nežádoucí emise, na druhou stranu by Vám měla drobně klesnout spotřeba, tím, že si motor nebude vracet již jednou spálenou směs, nebudete muset pro stejný výkon více přidávat plyn. Rozhodnutí je na Vás. Každá mince má dvě strany.

Tip: Škoda Octavia I - radíme s nefunkční klimatizací

Tip: Škoda Octavia - jak si poradit s nespolupracujícím teplým motorem?

Tip: Škoda Octavia 1.9 TDI - co dělat, když už nejede jako dřív?

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 18x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Alkantpan, 03.11.2011 12:59
Není třeba dalšího čidla pro průtok spalin, když je motor vybaven senzorem množství nasávaného vzduchu (čistého ze sání), takže na něm jde jednoduše poznat, zda EGR ventil funguje, nebo nefunguje.
donald, 04.11.2011 11:34
Dík za informaci, budu s tím ještě dál experimentovat. Možná by to řešila softwarová úprava. Jistě jsou firmy, které to nabízejí.
donald, 08.11.2011 13:04
Tak stačilo odpojit kabel od EGR a problém s dušením motoru ustal. Jen svítí kontrolka check. Soudím, že EGR nefunguje, motor ožil v nízkých otáčkách, spotřeba šla dolů.
PavelK01, 19.01.2012 11:45
Dobrý den, koupil jsem si škodu octavii I 2.0 slx benzín 85 kw rok 2000, auto prošlo přestavbou na LPG , na palubovce před LPG i po svítí CHECK . Auto na LPG jezdilo krásně. Nedávno ale začalo hodně škubat na LPG při nižších i vyžších otáčkách.Při jízdě na benzín neškube.Prosím o radu Děkuji
dankonaut, 08.09.2020 09:40
Zdravím vím že toto je staré téma ale i tak to zkusím auto padá do nouzového režimu po dosažení určitě rychlosti na 4 v 100km/H
A na 5 ve 125km/H ale při jiných rychlostech to nedělá auto má odpojený agr mohlo by to dělat to?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů