Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Octavia 4x4

Poradna
Martin Vaculík | 27.10.2005
foto: TipCars.com
Chtěl bych vkoupit Octavii I, kombi, TDI, v provedení 4x4.Mohl by jste mi poradit zda se vyráběla pouze s motorem 81kW nebo také s jiným? Nebo Vaše doporučení, zda provedení 4x4 Škodovky stojí za to?

Dotaz

Dobrý den!

Na stránce TipCars jsem si všiml poradny ohledně životnosti motoru 2,5 TDI u modelů Audi.Rád bych se zeptal na něco jiného.Chtěl bych koupit Octavii I, kombi, TDI, v provedení 4x4.Mohl by jste mi poradit zda se vyráběla pouze s motorem 81kW nebo také s jiným? Nebo Vaše doporučení, zda provedení 4x4 Škodovky stojí za to? Nebo je lepší model s 96kW motorem, 6 st. přebodovkou, ale bez 4*4?Případně kde bych našel přehled modifikací s naftovými motory používaných v Octaviích?
Děkuji za odpověď nebo alespoň odkaz kde bych tyto informace získal.


Hekrle Marek, Znojmo



Odpověď

Škoda Octavia Combi 4x4 se vyráběla s motory 1,9 TDI (66 kW), 2,0 MPI (85 kW), po modernizaci v druhé polovině roku 2000 pak bylo základní TDI postupně vypouštěno a nahrazováno modernějším TDI-PD (74 kW) ve spojení se šestistupňovou převodovkou, které v „normálních“ octaviích nikdy nebylo. V roce 2001 přišel s pohonem 4x4 i liftback (někdo tomu říká limuzína), ale jen s motorem 1,8 20V Turbo (110 kW). Motor 1,9 TDI VGT (81 kW) nikdy ve spojení s 4x4 nabízen nebyl.

Osobně bych preferoval verzi 4x4 1,9 TDI-PD (74 kW). Má vysoký točivý moment (240 N.m), ve vyšších otáčkách samozřejmě vadne, ale mnoho řidičů si toho ani nevšimne. Zatímco oblibu octavií s předním pohonem ne zcela chápu, tak verze 4x4 ve spojení s TDI nabízí skutečně něco, co jiní nemají. Pro pohon 4x4 musela být použita daleko lepší zadní náprava. S ní je vůz bez záludné přetáčivosti, tolik typické pro běžné verze*. Od 4x4 nečekejte sportovní jízdu, spojka Haldex nepřenáší dostatek výkonu k utržení zádi. Ale trakci na sněhu či blátě má auto bezvadnou, odolné zakrytování podvozku umožňuje dovolit si totéž, co s běžnými SUV.

*U nich se totiž unavují silentbloky zadní vlečené nápravy, ale ne tak, aby to servis rozpoznal jako vadu. V krizové situaci zadní kola vybočí více, než odpovídá vypočtené elastokinematické redukci nedotáčivosti a ztratí boční vedení. Vzniklý smyk je velmi těžké srovnat, protože mamutí převisy mají na krátký rozvor brutální moment setrvačnosti. Situaci zhoršují sériové tlumiče některých verzí (dodnes nevím jakých – žádné novinářské auto jimi vybaveno nebylo) jenž takřka netlumí kmity nízkých frekvencí – houpání destabilizovaného vozu.


TIP: OJETINY: Škoda Octavia - Manažerský pocit pro pracující lid

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Ondra, 29.10.2005 23:50
Nedokáži posoudit, třeba jste narazil na nějaké špatné kousky. Já mám již 3. Subaru Legacy (a to jsem nikdy nekupoval uplně nové) a pravdou je, že ani jedno mě nikdy nezklamalo. Ročně jezdím cca 40000km a v zimě převážně Alpy a Slovensko, dá se říct trochu extrém. Dokonce jsem se Subárkem vyjel i po sjezdovce. Rozhodně Vám nechci nějak pomlouvat Octavii, to rozhodně ne. Holt asi každý z nás inklinuje k něčemu trochu jinému. Ale naprosto upřímně mě to zaráží. Co jste měl za modely, jestli se můžu zeptat? Opravdu málokdy slyším nespokojenost z řad subaristů.
Thorsten C, 30.10.2005 19:24
Máš recht, přesně takovou zkušenost jsem absolvoval dvakrát a po druhém přiblblém připojení zadní nápravy v situaci zcela nepřijatelné jsem dal milou škodovku do bazaru a prodal. Teď jezdím AR Crosswagon 4x4 se systémem Thorsten C a to se nedá absolutně srovnat. Ještě dodatek pro případné dementní dopisovače ke spolehlivosti AR, mám ji rok, najeto 63tis km a kromě garanček jedna oprava - výměna stmívače vnitřního osvětlení. A to s ní jezdím po lese na chatu!
TicTac, 01.02.2006 00:04
Osvedcenou jednickou? Nenech se vysmat! Kdo nic necetl, nevidel, neslysel a o 4x4 nic nevi a pak pise takove bludy a snazi se ostatni presvedcit o svoji pravde ktera pravdou neni by se mel stydet a vickrat uz radeji nikam nepsat.
Petr, 18.02.2006 12:44
Myslím, že k tomu mám nárok něco uvést. Po mých třech Imprezách (GT,rok 97, GT rok 99 a WRX rok 01) jezdím Golfy TDi (85 kw rok 00 a nyní 96 kw rok 02, oba 4x4 Haldex a oba načipované :o). Všechna auta kupovaná starší, po menších nehodách, najeto cca 20 až 80.000 km. Spotřebu 5,5 - 8 l/100km oproti 10 - 18 l/100km, zátah motoru je při předjíždění radostně SROVNATELNÝ! (Imprezy zátah od dříve 2.500/3.500 do 6.500 ot/min), TDi od 1.700 do až 4.700!!ot/min). Šestá rychlost (i po Praze) nejužívanější. A srovnání pohonů 4x4? Jednoznačně a překvapivě (i před časem pro mne) Haldex! V driftu (mokro, sníh) krásně, lehce a hlavně stabilně přetáčivý (vracečky i zatáčky kolem 100 km/h) a mnohem stabilnější i při 120 až 140 km/h na zasněžené dálnici! To Imprezy musíte nasazovat do driftu před zatáčkou (jinak má tendenci se tlačit předkem ven) a drift pak stále korigovat (asi díky mezinápravovému diferenciálu šup sem, šup tam). Navíc tyto Imprezy mívaly dlouhý převod řízení - ručkujete někdy jak šílenci sem a tam a stejně nestíháte. Nová STíčka s možností změny poměru výkonu přenášeného na předek/zadek a s ostrým převodem řízení už ale asi budou jiné kafe. Nová STíčka ale také bohužel mají ještě vyšší spotřebu a náklady na servis také jistě porostou( složitost, elektronika, čidla aj.) Takže s Haldexem a TDi asi zatím zůstanu, než mi 2. července 2006 sebere holokaust pana Šimonovského mých 12 bodíků :o(
Ulman Jan, 14.04.2007 23:45
Dobrý podvečer chci se zeptat jak se dají specifikovat skrýté závady co to vlastně je skrytá závada a co do této kategorie asi patří (třeba tlumiče?).Pokud by to šlo prosím zašlete mi odpověď na Ulman12@seznam.cz
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů