Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Octavia 1,9 TDI - jaká je po jedenácti letech provozu?

Recenze uživatelů
Petr Chania (28) - Praha | 29.07.2008
foto: TipCars.com
Jedněmi milovaná, jinými zatracovaná. Škoda Octavia Combi TDI 66 kW očima uživatele, který ji zakoupil jako ojetou a jezní s ní už tři roky. Co na ni říká? "Při technické kontrole mechanici zjisili, že auto nepatří na silnici!"
Značka:Škoda
Model:Octavia
Typ: 
Karoserie:kombi
Obsah motoru:1.9
Palivo:nafta
Rok výroby:1997
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:90 000
Najeto km nyní:135 000
Koupen jako:Ojetý
Jak dlouho vůz využívám:4 roky
Průměrná spotřeba:5
Poruchy:kromě všeobecně známých, které vznikají po určitých kilometrech, žádné
Předchozí vozidlo:Škoda 130
Octavii jsem zakoupil před čtyřmi lety dovezenou z Německa. Pro dovoz jsem se rozhodl po návštěvě spousty českých autobazarů a po bližším prozkoumání tam nabízených octavií, které měly většinou všechny najeto kolem 100-120 tisíc, ale stav odpovídal na 250-400 tisíc km. A navíc i v tomto příšerném stavu ty octavie vycházely o 50-100 tisíc dráž než má.

Vlastníte vůz značky Škoda? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Pro octavii jsem se rozhodl z důvodu toho, že se mi zaprvé moc líbí design, a zadruhé, že TDI 66 kW má velmi nízkou spotřebu a pro mě až dost dostačující výkon. Také často něco převážím, tudíž jsem chtěl kombi.
Musím přiznat že auto už při nákupu s najetými reálnými 90 tisíci kilometry bylo ve stavu "jako nové". Jezdila s tím v Německu prý nějaká paní a bylo vidět, že to neměl nějaký klučina na závodění.
Nicméně i přes ten dokonalý stav to mělo pár much - cukající se auto v rychlosti nad 90 km/h a lehce hučící levé přední ložisko. Obojí odpovídá octavii, která má najeto 90 tisíc kilometrů. Stejně jsem chtěl navštívit servis kvůli rozvodům, tak jsem s tím i počítal.
Takže v 90 tisících výměna rozvodů a oleje, cena cca 6 500kč, váha vzduchu 2 500 Kč. Ložisko zatím bylo ještě v pohodě, tak jsem jezdil.
Po 5 tisících km už ložisko přestávalo být v pohodě a také jsem cítil vibrace ve volantu při brždění a tlumiče už byly také slabší, tak jsem si koupil nové kotouče, destičky, ložisko, plynové tlumiče - dohromady za 9 000 korun od známého a nechal to za 2 000 vyměnit.
Poté bylo vše v naprostém pořádku dalších 10 tisíc km, než odešlo pravé přední ložisko, tudíž zase servis i s gumičkami na přední nápravě, celkem za 2 000 Kč.
Pár měsíců nato jsem navštívil technickou kontrolu - oficiálně a bez podplácení. :-) Byla to celkem profi německá firma, kam lidé jezdí jen s novými auty. Záhy jsem pochopil proč. Auto mi prolezli takovým způsobem, že jsem si říkal, jestli to trochu nepřehánějí.
Nicméně zjistili, že díky tomu, že první týden jsem o obrubník na parkovišti utrhl plastový kryt motoru a poté mi orezla litinová část motoru s typem motoru, tak prý nevědí, jaký motor tam mám a nemůžou mi dát technickou. Poté prolezli právě celé auto, jestli není kradené, a rozebrali mi různě těsnicí gumičky, aby prozkoumali sváry a řekli, že to je v pořádku. Nicméně mi zjistili naprosto nefunkční zadní brzdy, takže mi dali do technického průkazu razítko, že to auto nepatří na silnici. No co se dalo dělat, tak jsem riskoval a jezdil dál, jelikož jsem musel objíždět úřady a technickou kontrolu, kde mi vyrazili na motor znova typ motoru a poté jsem jel do opravny na výměnu brzdových prasátek a patek. Stálo to asi 2 000, vyražení typu motoru 1 500 korun.
Poté jsem technickou už v pohodě dostal, ale říkal jsem si, jestli se nevyplatí si ji příště koupit... Dal bych za to méně. Ale aspoň mam dobrý pocit, že je celé auto prohlédnuté a nemusím mít obavy, co mi kde upadne. Od té doby jsem najel dalších 20 tisíc kilometrů už bez servisů a problémů.
Podle mě je Škoda Octavia velmi kvalitní a bezproblémové auto, které má ale své bolístky, které se objeví v určitých kilometrech. Také se vyplatí spíš koupit starou ojetou octavii po slušném člověku a dát do toho dalších 20 tisíc v opravách než koupit novou a muset jezdit do předražených autorizovaných servisů, kde stojí výměna oleje jako mě rozvody u normálního servisu.

Když můžu porovnat mojí 11 let starou octavii s najetými 135 tisíci kilometry a zánovní firemní fabii, tak je to skutečně nesrovnatelné a je vidět na té octavii, že je kvalitnější naprosto vše.

KladyZápory
super spotřebanižší pružnost motoru
dostačující výkon motoru (maximalka 180 km/h) nic moc výhled dozadu
obrovský zavazadlový prostor nizký předek a lámající se spodní kryt motoru
spousta místa a pohodlí vpředu slabé vzpěry pátých dveří
nadčasový design, který neomrzí málo místa na zadních sedadlech





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
3
Řazení
3
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
1
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.85
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.7 z 5 (74%)
Hodnoceno: 23x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
zkrátkačech, 18.06.2014 16:25


Je to podle počítače. Ale u Rozvadova doplním naftu do plné a na 2 nádrže dojedu až na místo a mám ještě na popojíždění během dovolené (cca 100-150km). Jste na omylu. Jsem sice škodovkář, ale nepreferuji jen tuto značku. V rodině mám i Suzuki SX4 1,6. To, co dokáže tento motor, je úžasné. Ale to se o motorech Suzuki ví.

driver111, 19.06.2014 18:34
Je fakt, že v této době sehnat auto s s 66 nebo 81 kW je zázrak. Já mám doma 81ku 2004 a byl jsem pro ni v německu před cca 6 lety a nedám na ni dopustit, jediné co dolívám je nafta, teď má nalítáno 300. Na firmě jsem jezdil 66ku a s tou jsem měl najeto 350 a taky v klidu. prostě pokud se o to člověk stará pravidelnou údržbou, tak je to docela bezproblémové auto. Ale to bych si dovolil tvrdit i o jiných autech, problémem všeho je šetření na servisních intervalech atd.
petr / pecisko, 02.09.2014 10:50
Taky jsem si nechal dovézt octu z Německa a po 6 letech měla najeto 175000 km ale stav odpovídal novému vozu, až na nějaké drobné oděrky na plastech v interiéru. Poctivě vedená serviska a pravidelné záznamy byly podmínkou pro to aby mi ve škodovce udělali zadní víko kufru. Nebylo sice rezavé, ale trošičku tam náznak olupování barvy pod lištou SPZ byl, a tak jsem to ve škodovce zkusil reklamovat, protože dávají 10 let záruku na korozi. V Boleslavi to uznali a udělali mi komplet nově lakované dveře a gumové těsnění pod lištu.
Auto mám déle než 2 roky a najedu ročně 25 tis. km takže po 50-ti tis. km zatím kromě ložiska v předním kole nic jiného nebylo třeba. (stojí 600,- +práce)
Při 200tis. km jsem si řekl, že by stálo za to vyčistit olejovou vanu pod motorem, což mi poradil kámoš, ale jakmile jsme vypustili olej a vanu sundali, poznal jsem, že to nebylo vůbec nutné - čistá jako křišťál... žádná usazenina ani šponky ani černý olejový kal - nic. To asi protože se pravidelně měnil olej po předepsaných intervalech. Letos jsem ještě vyměnil žhaviče a byl jsem na STK - kde se technik jen oblizoval když ji viděl... ukázal mi v čem je rozdíl oproti novějším modelům 2. řady a potvrdil mi, že jedničková řada s 66kw ALH motorem - to jsou auta na věky.
A to, že 66 kw bohatě stačí jsem poznal při cestování do Chorvatska - na dálnicích jízda kolem 150 km/h s tempomatem a při spotřebě 5,2l /100km - pohoda. A tady doma na mokré vozovce při záběru turba se občas kola protáčejí, takže výkonu až až...
Nepatřím k těm, kdo zvedají výkon a chipují svoje káry a potom si stěžují na rychle sjeté gumy vybrující poloosy, vymačkané silentbloky a ramena, nebo zničené tlumiče a pod.
Zatím tedy max. spokojenost, i co se týče spotřeby. Jen oproti předchozímu autu, což byl citroen 2,0 HDI jsem na spotřebě ušetřil za ty dva roky cca 35000,-
Myslím, že se vyplatilo investovat o něco více peněz a vzít raději poctivě servisované auto z dovozu a vím, že pokud ho někde manželka nezruší, tak s tímhle autem najedu ještě dalších 200 - 300 tis. km
Myslím, že tyhle auta byli zatím to nejlepší,co škodovka vyrobila ale bohužel se jim to v dnešní ekonomické situaci nevyplatí vyrábět podobné spolehlivé a trvanlivé auta, takže už se takových asi nedočkáme...
petr / pecisko, 03.09.2014 21:21
Opel ? - vždyť vám shnije pod zadkem...
driver111, 03.09.2014 22:38


Souhlasím, že to je držák. ale nemůžu souhlasit, že 66ka je výkonná - stačí trochu naložit a je to znát, pokud však člověk jezdí sám, tak je to jakž takž dostačující, ale 81ka je mnohem živější a příjemnější na jízdu a je naprosto bezproblémová jako 66ka. jen doplním, že jsem s 66kou najel něco přes 300 tis a 81kou přes 200, takže můžu srovnávat
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů