Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Octavia 1.9 TDI 4x4 - jaká je po 165 tis. km?

Recenze uživatelů
HoNZA (40) - Česká republika | 19.02.2015
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Škoda Octavia (1Z5) | foto: david1983
K dnešnímu dni jsem s autem ujel asi 155 tisíc kilometrů. Slouží jako univerzální vůz do rodiny plus můj soumar do práce. Asi 15 % času se s autem pohybuji mimo zpevněné cesty, do opravdového terénu ale vjíždím málokdy.
Značka:Škoda
Model:Octavia
Typ:Octavia II. 4x4 1.9 tdi motor BXE
Bližší označení:1.9 tdi BXE
Karoserie:kombi
Objem motoru:1 897
Palivo:nafta
Rok výroby:2009
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:13 000
Najeto km nyní:165 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:3
Průměrná spotřeba:6,7
Poruchy:žádné, běžná údržba
Předchozí vozidlo:Volvo 960

Před časem se mi dostalo výhodné příležitosti koupit Škodu Octavia 4x4 druhé generace s najetými necelými 13 000 km. Auto jsem koupil v roce 2010 za 400.000 Kč a nějaké drobné. Výbava vozu: klima, vyhřívané sedačky, ESP, 4x4, zvýšený podvozek, litá 16' letní kola , zimní 15' kola na ráfcích, tažné zařízení, centrál na DO (myslím, že to odpovídalo v té době výbavě Ambiente). V autě nebylo z výroby rádio, proto jsem dokoupil aftermatové rádio, dále pak zástěrky ke kolům a plech pod motor.

K dnešnímu dni jsem s autem ujel asi 155 tisíc kilometrů. Slouží jako univerzální vůz do rodiny plus můj soumar do práce. Asi 15 % času se s autem pohybuji mimo zpevněné cesty, do opravdového terénu ale vjíždím málokdy (tam dávám přednost Ladě Niva). Od počátku jsem byl překvapený, že motor 1.9 TDI nejede tak, jak zkazky říkají, ale 120 kg železa pohonu 4x4 se asi někde projevit musí. Na druhou stranu hodně pomáhá 6stupňová převodovka, takže se dá jezdit normálně.

Po 2 letech, cca v 80 tis. km, jsem si nechal auto čipnout v Cimbu. Od té doby je neporovnatelně živější, v pohodě stačím tátovi v superbu 4x4 TDI 125 kW. Omezením je nyní spíš převodovka, která je poskládaná tak, aby auto v horším terénu netrápilo spojku, takže je dost krátká. Zpočátku mi vadilo, že je třeba hodně řadit, ale nyní jsem si zvykl a nechtěl bych jinak.

Zkušenosti po 4 letech jsou následující:
Interiér: vypadá pořád jako nový, kromě sedaček dětí, což už asi vyčistit nepůjde. Nyní se na velkých nerovnostech ozývá slabé skřípání, jak se interiérové plasty přizpůsobují namáhání karoserie, ale to mluvím o boulích na poli; na silnici je v autě ticho. Úložné prostory jsou šikovné, všechno se mi vejde na dosah rukou a nikam nepadá. Kufr stačí pro 5člennou rodinu dostatečně. Sedačky s dětmi ale byly oříšek, naštěstí už je dcera tak velká, že může mít jen podsedák. Bez něj by byl problém.

Exteriér: lak drží, jen je zmatnělý od kartáčové myčky, na prazích za předními koly je lehce oštípaný od kamínků, ale zde zatím žádná rez. Karoserie slabě rezne v místě, kde se dveře dotýkají karoserie, v záruce mi to opravovali ve škodovce, ale nyní to bude potřebovat udělat znova, prý je to bolest octavií. Od ježdění mimo silnici jsem poškrábal litá kola a plech pod motorem je slušně poznamenaný, ale nic dramatického. 2x mi ukradli světlomety (v Brně a v Praze), takže mám 2x měněnou haubnu poničenou od pajcru.

Jízdní vlastnosti: jisté, ale je znát vliv 4x4 - když to hodně klouže a sepne 4x4, je auto nedotáčivé a míň obratné. Je potřeba jet pomaleji a počítat s tím. Trakce je naopak naprosto dokonalá a uváznul jsem snad jen jednou (ve sněhu si to sedlo na břicho), že jsem si nedokázal pomoci a musel pěšky pro traktor. Na suchu se chová jako normální auto.

Motor a spotřeba: Motor má kód BXE bez filtru pevných částic. Motor je v pořádku, spotřeba je od 5,5 - 7,5 litru podle provozu. Po načipování spotřeba stoupla o cca 0,3 litru na sto, ale je fakt, že si motoru více užívám. Změnila se hlavně jeho pružnost (místo 250 Nm nyní 320) a je to znát. Výkon by nyní měl být 113 kW. Těžko říci, není to jak změřit - každopádně to jede krásně. Od načipování jsem přešel na doporučení pana Jandy na výměnu oleje po 15 000 km a kromě údržby jsem zatím na motoru nic nedělal.

Opravy a údržba: nenadálé opravy mě zatím míjejí. V rámci údržby jsem měnil rozvody, vodní pumpu po 120 000 km, brzdové kotouče + destičky po 130 000 km, výměny oleje v motoru a haldexu po 15 000 km, 2x preventivně měněná chladicí kapalina, po 155 000 km nové tlumiče Bilstein, ložisko v pravém předním kole a mám od kamínku uklé sklo, ale to zatím neřeším. Po 150 000 km doplněná klimatizace. Spojka je původní a zatím o ní nevím, výfuk také. V interiéru mi upadlo kolečko nastavení bederní opěrky, ale za cca 250 Kč opraveno. Vyměnil jsem vzpěry zavazedelníku, už nedokázaly udržet dveře otevřené.
Auto slouží prima a doufám, že ještě dlouho bude!
Honza

KladyZápory
Jízdní vlastnosti bez čipu to nejede
prostornost světlomety, které se snadno kradou
spolehlivost cena práce v autorizovaném servise
nenápadnost  
  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
3
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
3
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
3
Celkové hodnocení - průměr:
2.08
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.4 z 5 (88%)
Hodnoceno: 12x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Reno, 19.02.2015 07:53
Pro běžného uživatele, vyžadujícího pohon 4x4, naprosto oktávka postačí. Najít její limity, zvl᚝ pro ženskou, bude nelehký úkol.
Paul, 24.02.2015 08:13
Překvapivě objektivní recenze i se zajímavými poznatky. Po řadě recenzí kdy měli pisatelé očividně při psaní nasazené růžové brýle, nebo se omezili na výčet závad. Za mě palec nahoru!

K té korozi dveří - vím o čem píšete a je to opravdu bolest oktávek 2 generace. Problém není v nedostatečné protikorozní ochraně plechu, ale ve špatném materiálu těsnění, které po čase začne dveře obrušovat (byl to problém výrobce těsnění, který se snad pak změnil, takže to postihuje různé série před faceliftem i po). Při záruční opravě se má správně vyměnit i to těsnění - zjistěte si, zda tak bylo učiněno. Jinak jako prevenci doporučuji při mytí auta otřít čistou vodou i tato těsnění. Budete překvapený, kolik špíny se na nich drží. Ještě se podívejte, když otevřete přední kapotu, jak to na ní vypadá zevnitř v oblasti za maskou, kde se dotýká těsnění motoru. Tam to bývá to samé. Tady je třeba vidět rozdíl, proč Audi se stejnou technikou stojí víc. Nejde jen o image, ale zde by se těsnění dotýkalo dalšího těsnění... Ale v dnešní době, kdy i zánovní auta reznou zevnitř i bez poškození karoserie, jsou to malé věci
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů