Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Felicia - sám sobě servismanem

Recenze uživatelů
Jan (30) - Česká republika | 31.05.2016
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Škoda Felicia 1,3MPi | foto: Jan Volný
Sám jsem koupil Felicii jako desetiletou ojetinu. Jednalo se o jeden z posledních vyrobených kusů z jara 2001 a stal jsem se třetím majitelem.
Značka:Škoda
Model:Felicia
Typ: 
Bližší označení:akční model TRUMF
Karoserie:hatchback
Objem motoru:1300
Palivo:LPG + benzin
Rok výroby:2001
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:120000
Najeto km nyní:200000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:5
Průměrná spotřeba:6.5
Poruchy:viz recenze
Předchozí vozidlo:neudáno

Protože i dnes můžete v bazarech narazit na slušné a zachovalé Felicie, píšu tuto recenzi pro ty, kteří její koupi zvažují. Sám jsem koupil Felicii jako desetiletou ojetinu. Jednalo se o jeden z posledních vyrobených kusů z jara 2001 a stal jsem se třetím majitelem. Auto bylo velmi zachovalé, s minimem koroze (pouze levý zadní blatník kvetl, protože bylo vidět, že byl opravovaný po menší nehodě).


Co se jízdních vlastností a nesmrtelnosti 1,3 OHV motoru týče, nemá cenu mnoho psát, vše už bylo popsáno. Obecně bych řekl, že se těmto vozům v některých ohledech neprávem křivdí. Výkonnostně jsou na tom - také díky malé váze - srovnatelně a mnohdy i lépe než jiná malá a novější auta, která mají výkon někdy i menší a přitom mají hmotnost o 100 i více kg vyšší. Mluvím o 50kW verzi. Základní 40kW verze je přeci jen o poznání línější. Podvozek dovoluje jen klidnou jízdu, ale to mnohým řidičům nevadí. Velkým mínusem je bezpečnost, ve které Felicie již propadá.

Konkrétní zkušenosti s mojí Felicií: Spotřebu benzínu šlo v létě udržet pod 6 litry na 100 km při kombinovém provozu. Samozřejmě za předpokladu nezávodění na křižovatkách a plynulé jízdě 90 km/h mimo město a 100-110 km/h na dálnici. Dálniční tempo 130 km/h moje Felicie taky bez problémů vždy udržela, posádku již ale obtěžuje nepříjemný hluk a také spotřeba pochopitelně roste. V zimě se spotřeba o 0,5 - 1 litr na 100 kilometrů zvedne. Vůz jsem po nějakém čase nechal přestavět na lpg, dlouhodobá spotřeba mi pak vycházela lehce přes 7 l plynu a k tomu cca 1 l benzínu na 100 km (motor se po studeném startu vždy musí ohřát nejdřív na benzín...). Dlouho jezdila Felicia na plyn krásně a bez potíží, bohužel poslední dobou systém lpg zlobí a závadu se nedaří odstranit. To ovšem není chyba vozu, ale plynové přestavby, protože při provozu na benzín problémy nemám.


Vůz negarážuji, jezdím denně v létě, v zimě. To se podepsalo na korozi. Bohužel nyní, když felicia slaví své patnáctiny, již začíná na můj vkus výrazněji reznout - lemy blatníků, spodky dveří a pomalu také prahy. Kupodivu páté dveře jsou v pořádku.
K závadám: Bohužel hned po koupi odešel regulátor dobíjení a tehdy poprvé a naštěstí naposled jsem nedojel po vlastní ose do cíle a musel se nechat odtáhnout. Přitom šlo o závadu banální, regulátor se snadno vymění a stojí 200 Kč. Dále nefungoval termostat - byl pořád otevřený a voda tak neustále proudila přes chladič. Následovalo několik výměn. Nejdřív za českou kompletní skříň termostatu z prvovýroby - ukrutný šmejd, navíc drahý, po 50 km praskly packy přidržující akční člen a termostat byl na vyhození a jak jsem se dozvěděl, je to běžná věc. Dále polský termostat, fungoval, ale úplně nezavíral a auto opět nedosahovalo v zimě požadované provozní teploty. Dále čínský termostat, časem začal také nedovírat a nakonec jakýsi 'noname' termostat, s kterým jsem se už konečně trefil do černého a funguje dodnes. Díky tomu, že jsem výměny zvládal sám, nepřišlo mě to draho (obvyklá cena druhovýrobního termostatu je kolem 250 Kč). Dále jsem dvakrát měnil střední díl výfuku a jednou koncový díl. Dále mi praskl silentblok motoru u vodní pumpy. S autem se sice dalo jezdit, ale na volnoběh nepříjemně vibrovalo, proto jsem jej nechal vyměnit. Tehdy jsem nechal rovnou vyměnit i vodní pumpu, bohužel jsem udělal chybu a dal tam čínskou - po dvou letech a pár dnech (doslova těsně po záruce) odešla a já už poučený jsem nechal namontovat kvalitnější německou pumpu, dodnes slouží. Dále začal špatně dobíjet alternátor - výměna za repasovaný i s montáží do vozu za 1000 Kč. Dále se spálil předřadný odpor ventilátoru topení, bohužel i s konektorem. Větrák šel jen na nejvyšší rychlost. Konektor jsem vyhodil a konce kabelů nahradil novými a připojil přes fastony - oprava za nula nula nic, jen trochu vlastní práce. Na víc závad si nevzpomínám. Olej s filtrem jsem měnil cca po 10 tis. km (tento motor je pověstný tím že má zcela nulovou spotřebu oleje, což se mi potvrdilo), jednou za rok až dva také vzduchový filtr a svíčky. Sem tam kontrola ventilových vůlí. Rozvody není nutné řešit (nesmrtelný řetěz). Jednou jsem měnil brzdové destičky. Jednou jsem vyčistil škrtící klapku a provedl její reset do továrního nastavení (stabilnější volnoběh).


Felicie jako taková má na jednu stranu celkově velmi jednoduchou koncepci (kde nic není, nic se nepokazí) a zcela nesmrtelný motor se spolehlivým vstřikováním, bez zbytečných eko-šidítek (EGR), na druhou stranu má pár chronických problémů, které většina majitelů dřív nebo později musí řešit (alternátor, regulátor, termostat, větrák topení, zlámaný kabelový svazek pátých dveří). Síla tohoto auta je na dnešní dobu v extrémně nízkých provozních nákladech (díky ceně ND), ale pouze pro toho, kdo je schopen si vůz z větší části servisovat sám a rozumí mu. Pokud takovým člověkem jste a zároveň jste schopní ubránit vůz od koroze (zvládnete lehčí karosářské práce), můžu vám jej doporučit. Dostanete nesmrtelného skromného pracanta. Nebude vás rozmazlovat výbavou - osobně jsem měl ve voze navíc snad jen dálkové centrální zamykání a mlhovky, ale skutečně mi chyběla pouze klimatizace. To ale není chyba vozu obecně, klimatizace byla součástí nadstandardní výbavy jako u jiných aut. Celkově šla Felicie koupit velmi slušně vybavená (i s palubním počítačem apod.), ovšem takto vybavených verzí se u nás asi prodalo minimum. Na druhou stranu vás ale nevyškolí neočekávanou drahou opravou.


Já auto prodávám hlavně z důvodu koroze. O karoserii jsem se kromě občasného mytí nijak nestaral a dennodenní provoz se na ní podepsal.

KladyZápory
nesmrtelný motor 1,3 OHV  nižší bezpečnost při nehodě  
extrémně nízké ceny ND a jejich dostupnost  náchylnost ke korozi  
jednoduchost, snadný servis v domácích podmínkách  vyšší hluk ve vyšších otáčkách  
vnitřní prostornost v rámci třídy skvělá  měkký podvozek v zatáčkách  
povedená palubní deska  některé typické závady (termostat, alternátor)  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
3
Design
2
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
3
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
2.23
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.1 z 5 (82%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pepee, 31.05.2016 10:44
Taky jsem vlastnil Feldu - kombi, 1,3 50kW, rok 1999. Kupováno 68 500 km, prodáno 223 000 km. Cca v 90 tis jsem nechal dát LPG, Lovtec podtlak. Spotřeba na benzín šla na dálku bez dálnic skutečně pod 6 (kombinace 7,5), ale na plyn jsem se nedostal pod 9 litrů snad nikdy. Spíš jsem jezdil za 10.

Mě Felda nenechala nikdy nikde, ale nebylo to náhodou. Kolem 130-140 tis km jsem se poprvé chystal na delší výlet po Evropě a poučen zkušenostmi ostatních Feliciářů jsem přesně tyto úkony prevetivně udělal. Bylo to těsnění pod hlavou včetně zarovnání hlavy, výměna termostatu (polské rozebiratelné těleso-obal, ale vlastní termostat značkový), repas alternátoru, rozvody (chvilku vydržely nechrastit) a už si nevzpomínám co ještě. Stálo to na dnešní poměry pár peněz, dělal jsem to sám a měl jsem až do prodeje klid. Vlastně ne, těsně před prodejem odešla zapalovací lišta (za vlhka to šlo na 3 válce) a musel jsem proletovat konektor na cívce startéru.

Když to shrnu, je to fakt superlevné auto na provoz, za mě i spolehlivé, ale musí se v tom člověk každou chvilku hrabat. Tu rezavý puchýř, tu špatná kostra, výfuk vydrží tak 3 roky. Nezmar, který ale potřebuje péči.
danet - redakce TipCars, 31.05.2016 11:18


Dobrý den, napište o svém autě recenzi: http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost
Budeme potěšeni
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů