Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Felicia - kupujeme ojetinu

Poradna
Tomáš Taraba | 26.06.2006
dalších 12 fotek
foto: Auto ESA
Již jako nová nebyla Škoda Felicia nikterak moderní, jako ojetá pak trpí řadou problémů, nevyhýbá se jí ani koroze. Přesto mnozí motoristé o jiné alternativě ani neuvažují.
1994 představení modelu
1995 představení verze kombi
1998 facelift (maska, nárazníky, interiér, přibyly boční airbagy – všechny airbagy byly za příplatek)
2001 ukončení výroby

Karosářské varianty

Hatchback

 

Kombi

 

Kabriolet

 

Pick-up

 

Stupně výbavy
LX/LXi
GLX/GLXi
Laurin Klement

Motorizace
1.340kw
1.3i50kw
1.3MPi50kw
1.6i55kw
  
1.9D47kw

Škoda Felicia je posledním „českým“ a vskutku lidovým automobilem. Zaznamenala a stále ještě zaznamenává obrovské prodejní úspěchy v segmentu ojetých vozů. Několik let byla nejprodávanějším ojetým automobilem v ČR.

Přestože byla již při svém uvedení na trh koncepčně poněkud zastaralá, vydržela díky obrovskému zájmu zákazníků, ve výrobě až do roku 2001.

Jízdní vlastnosti Felície nejsou nijak dobré, pouze modely s příčným stabilizátorem se již dají označit za průměrné, odpovídající běžným standartům v této kategorii. Na celé čáře však vítězila díky líbivému vzhledu karoserie, velmi zdařilému zpracování interiéru, snadné a levné údržbě a v neposlední řadě nízké sazbě povinného ručení. Motory 1.3i si zaslouží pochvalu za obdivuhodnou životnost, mají však značně nekultivovaný chod – přece jenom rozvod OHV a třikrát uložený klikový hřídel již nejsou to pravé ořechové. Kromě vysoké hlučnosti byly tyto motory známy i vyšší spotřebou paliva, teprve v roce 1996 kdy byly vybaveny vícebodovým vstřikováním(MPi), se spotřeba dostala na velmi zajímavou hodnotu, zároveň se zlepšil i průběh točivého momentu. 1.6i 55kw z produkce VW je velmi solidní agregát, na našem trhu však jednoznačně dominoval 1.3MPi, zejména díky nižšímu povinnému ručení a nenáročné údržbě. Atmosférický diesel 1.9D, opět z produkce VW byl na základě poptávky montován převážně do užitkové verze pick-up. Osobní verze s tímto motorem jsou nyní na trhu ojetin téměř ležákem. Příčinou je kombinace třech faktorů - vysoká sazba pov. ruč./ nízký výkon/ vysoká cena nafty.

Další slabší stránkou Felicií je poměrně náročná ovladatelnost u verzí bez posilovače řízení, v kombinaci s těžkým motorem 1.6i se jedná o slušnou porci fyzické námahy. V druhé polovině roku 1996 již byly všechny 1.6i posilovačem vybaveny. Škoda jen, že 1.3i ,se s posilovačem řízení vyskytují velmi vzácně. Notoricky známá je u Felície náchylnost k rezivění karoserie, zejména pátých dveří. Koroze ovšem napadá i jiná místa, např. prahy v místě u zadního blatníku, lemy zadních blatníků, spodky dveří, přední blatníky v motorovém prostoru v místě kde jsou přišroubované ke skeletu, přední blatníky okolo malých bočních blikačů. Po faceliftu v roce 1998 je antikorozní ochrana částečně zlepšena.

Stále se však jedná o velmi zajímavý ojetý vůz, především díky svým, až neskutečně nízkým, provozním nákladům.

Umístění VIN

 

motorový prostor-PP podběh na hrnci bodově přivařený plochý díl (ploutev) – ražba, vždy začíná znaky „TMB…“. Ukončovacím znakem je hvězdička

 
 

plechový štítek na vrchní straně chladičové stěny

 
 

papírový štítek na podlaze zav. prostoru – černé písmo, bílý podklad (u novějších modelů)

 

Kde na voze zjistím rok výroby

Velmi často se skutečný rok výroby vozidla neshoduje s údajem v TP. Dochází k tzv. omlazování.

Také je důležité odlišit dva pojmy: rok výroby / uvedení do provozu
Sledujte tedy:

 

kódy na skle (mohou se lišit, až – 2 roky)

 
 

VIN – nutná dekódovací tabulka

 
 

Látkové štítky na bezpečnostních pásech

 
 

Papírové štítky na svazcích elektroinstalace

 
 Různé plastové součásti interiéru i v motorovém prostoru (lze však snadno vyměnit)
 

Nádrž (lze vyměnit)

 


Jak zjistit skutečný počet ujetých km
Zkreslování skutečného počtu ujetých km se bohužel stává v ČR národním sportem, proto je velmi obtížné dopátrat se skutečnosti, nebo se alespoň této hodnotě přiblížit.

Jako nejspolehlivější zdroj lze označit autorizovaný servis. Tam dotazem zjistíme kdy bylo vozidlo na poslední návštěvě servisu a jaký nájezd km v té době mělo, zbytek najetých km jsou jen dohady.

Čeho si tedy všímat, pokud vozidlo nedisponuje servisní knížkou:

Všímejte si míry opotřebení a porovnávejte s vozy, které mají doložitelný nájezd km.

Vše ovšem záleží na úrovni znalostí a zkušeností toho, kdo vozidlo ohledává.

stupeň opotřebení interiéru věnec volantu, hlavice řadící páky, madla a čalounění dveří, loketní opěrka, prosezení sedaček, čalounění stropu, koberec podlahy(monolit po celém voze), plastová tlačítka a ovladače
karoserie kapota a přední nárazník osekané od kamínků, nadměrně odřené vnitřní části prahů, slepnutí světlometů, celkový stav laku – zašlý, odřený z myčky atd.
motor snížený výkon, zvýšená hlučnost, nadměrná kouřivost(zejména u dieselů), obtížné startování, celkový optický stav, uložení motoru (silentbloky)
převodovka vůle v kulise řazení, obtížné řazení rychlostních stupňů, vadná funkce synchronů, hlučnost, uložení (silentbloky)

Nebojte se najetých km

Ovšem i vozidlo s relativně vysokým nájezdem km, může být velice dobrou koupí. Setkáváme se s vozy, které mají prokazatelně najeto cca 100tis km, jsou však neudržovaná a zanedbaná natolik, že o ně nezavadíte pohledem, a jejich poruchovost dosahuje extrémních hodnot. Oproti tomu je spousta automobilů, jejichž majitel o ně pravidelně pečuje. Je na vás, aby jste pak dokázali posoudit technický stav konkrétního vozu. Ten pak může mít najeto i hodně přes 200tis km a přesto je v excelentní kondici.

Jen si všimněte kolik ojetin z roku např 95,6,7 je v nabídce, drtivá většina je z dovozu a většina má také najeto do 150tis km, jak deklaruje jejich majitel/dovozce. To asi těžko, že ?

Když vezmeme v úvahu, že průměrný český motorista (SRN,NL,F,I,CH asi více) najede 20tis km za rok, pak nám to vychází min na 200000km. Jako bych slyšel prodejce jak říká „pane, tenhle krasavec byl skoro pořád v garáži, s ním jezdila jenom babička do kostela…“ No jasně ! Tím rozhodně nepopírám fakt, že se objevují i vozy s takto skutečně nízkým počtem km.

Jak tedy postupovat při koupi ?

Karoserie

Nejprve si vůz prohlédněte z větší vzdálenosti a všímejte si různých odstínů laku, nestejné odstíny signalizují jejich pozdější přelakování, což může být v důsledku nehody, ale i pouhou opravou povrchových kosmetických vad.

Prohlídka laku zblízka, v této fázi sledujte zástřiky na gumových těsněních, lištách kolem oken, na oknech samotných, klikách, pokud nejsou v barvě karoserie, zámcích atd, při obzvláště nedbalých opravách se mohou zástřiky objevit i v interieru.

V laku zastříkané nečistoty – drobné částečky, prach, drobný hmyz atd., které uvízly v čerstvém nástřiku. Takový lak je většinou drsný, zjistitelný pouhým okem, i přejížděním rukou

Struktura laku, zde si všímejte odlišnosti struktury laku na jednotlivých dílech. Žádný lak není z výroby zcela hladký, má svůj charakteristický povrch (tzv. pomeranč).

Stopy po tmelení, při detailním zkoumání lze vypozorovat kráterky, probrusy, někdy dokonce i praskliny v příliš silné vrstvě tmelu – ta měla samozřejmě za úkol zamaskovat nerovnosti karoserie po nekvalitní opravě. Bohužel většina zájemců o koupi automobilu nemá k dispozici tloušťkoměr laku, proto věnujte jeho vizuální kontrole maximální péči.

Na první pohled odhalíte špatně slícované díly karoserie. Ale pozor, ani u některých nových vozidel nejsou z výroby spáry zcela pravidelné !

Všechny dveře, kapota motoru a víko zavazadlového prostoru by měly lehce a přesně dosedat.

V motorovém prostoru si všímejte především zásahů do nosníků a podběhů. Špičky nosníků jsou velmi často nehodou poškozeny a při pozornějším zkoumání, lze odhalit stopy po jejich rovnání. Podběhy kol jsou dalším důležitým bodem karoserie, zde sledujte různé deformace, stopy po rovnání, zamaskované sváry v místech, kde nemají být, lakování atd. Rovněž bedlivě sledujte tmely ve spojích dílů v motorovém prostoru, a vždy porovnávejte s originály. Leckdo by mohl při pohledu do motorového prostoru třeba u Fábie začít panikařit, vypadá totiž jako po totálce. Je to ovšem zcela normální, proto je srovnání s nepoškozeným vozem velmi důležité.

Pečlivě prohlížejte sloupky karoserie, hledejte stopy po rovnání nebo dokonce zamaskované sváry, totéž platí i pro prahy. Rovněž můžete najít stopy po ustavení auta na rovnací rám – vypadá to jako když něco upnete velkou silou do svěráku – stopy po čelistech.

Nebojte se svléknout těsnící gumy ve dveřních rámech a zkontrolovat zda jsou spoje originální – bodové sváry, tmely atd., spoje sloupek-střecha. Znovu ovšem opakuji nutnost možnosti srovnání s nepoškozeným vozidlem, aby jste věděli jak má vůbec originální výroba vypadat. Při prohlídce dále nevynechejte podlahu zavazadlového prostoru, zvedněte kobereček a rezervu(pokud není v koši pod vozem) a opět sledujte stopy po rovnání, případně sváry a tmely v místech, kde být nemají. Totéž platí pro podlahu vozu.

 RECENZE OJETIN: Škoda Felicia: nejprodávanější ojetý vůz

Již jako nová nebyla Škoda Felicia nikterak moderní, jako ojetá pak trpí řadou problémů, nevyhýbá se jí ani koroze. Přesto mnozí motoristé o jiné alternativě ani neuvažují, tak dostupný servis, dostatek náhradních dílů a jejich příznivé ceny vám žádný jiný vůz této cenové kategorie nenabídne. 

Airbagy

V první fázi sledujte kontrolku funkčnosti airbagů. Při nastartování se rozsvítí a při správné funkci po několika vteřinách zhasne. U některých značek však lze tento okruh obelstít, do konektorů se pouze zastrčí drátek, jako odpor, a airbagy se tváří jako plně funkční, i když jsou již třeba v minulosti aktivovány(vystřeleny). Proto by měla v druhé fázi následovat pečlivá vizuální kontrola. Některé záslepky jsou opravdu dokonalé a pouze zkušený hmat a oko prozradí absenci airbagu.

Motor + převodovka

Sledujte především jeho bezproblémový start s vyloučením slabého akumulátoru. Dále pravidelný chod za studena i po zahřátí, snadné vytáčení do otáček. Motor nesmí vykazovat nadměrnou kouřivost a hluk, nesmí se přehřívat. Všímejte si také netěsnosti s nadměrným únikem oleje. Zkontrolujte chladící médium, jestli nevykazuje stopy motorového oleje. Platí to i naopak, kontrola motorového oleje, zda neobsahuje chladící kapalinu, celkový stav oleje, přítomnost pevných částic(špony) atd. A především motor v klidu, pozorně a dlouho poslouchejte, ať vám neunikne žádný podezřelý zvuk – a to při všech režimech, bez zatížení i při jízdě.

Řazení rychlostních stupňů musí být snadné, přesné a nesmí být doprovázeno zvuky, což signalizuje vadnou funkci synchronů nebo nadměrné opotřebení spojky. Dále převodovku poslouchejte, zda se neozývají žádné pazvuky.

Nápravy

Vůle v čepech, silentblocích, uložení stabilizátorů, kostí stabilizátorů atd., to jsou vše naprosto běžné věci, pramenící z přirozeného opotřebení, většinou jejich výměna nebývá nijak zvlášť nákladná, konkrétně u Felície se jedná skutečně o zanedbatelné částky. U některých vozidel však lze vyměnit pouze celky, a tam se může servis, podle typu vozu, i značně prodražit.

Tyto závady se většinou projevují různým boucháním a klepáním.

Toto je pouze stručný výčet toho, co by jste neměli opomenout. Pokud máte pochybnosti svěřte se do rukou nejlépe nezávislých odborníků.

Na co si dát pozor při koupi – nejčastější závady specifické pro Felicii

Kromě obecných záležitostí které jsou více, či méně společné pro všechny vozy doporučuji zaměřit se na:

- poruchy dveřních zámků a spínacích skříněk

- poruchy centrálního zamykání

- vůle v přední nápravě (zejména u 1.6i a 1.9D – těžké motory)

- koroze karoserie (převážně „5“ dveře)

- vadné zapalovací lišty (u motorů 1.3MPI)

- poruchy řídící jednotky

- hlučný rozvodový řetěz (u motorů 1.3)

Maximální péči věnujte kontrole identifikátoru – VIN. Správné umístění, správná výška raznice znaků, správné ukončovací znaky, správný materiál štítků a jejich správné umístění, kit v okolí VINu, tmely v místech, kde nemají být, nerovnosti plochy na které je VIN vyražen. Nejdůležitější je možnost srovnání, proto vždy porovnávejte s bezvadným prověřeným vozem !!!

Nejčastější praktiky při pozměňování identifikátorů

VIN

- vybroušení původního VIN a přeražení jiným

- vyříznutí celého dílu na kterém je VIN vyražen a vsazení jiného

Proto vždy bedlivě sledujte okolí VIN – nerovnosti, jiný odstín laku, stopy po tmelení, probrusy. Hodně napoví tloušťkoměr laku – odhalí celou nanesenou vrstvu, včetně tmelu. Pokud není k dispozici doporučuji v blízkosti VIN provést několik kontrolních vrypů ostrým předmětem pro zjištění přítomnosti tmelu (tmel nemá v okolí VIN co dělat). U Felicie je díl s VINem přivařen krátkými cca 3cm dlouhými sváry, tzn. že svár není po celé délce spoje. Pečlivě dlouho a nerušeně vůz prohlížejte a při jakémkoliv podezření využijte konzultace s odborníky nebo navštivte autorizovaný servis. Pokud toto prodávající neumožní, jistě něco skrývá a od takového vozu raději pryč.

Papírový štítek

- xeroxová kopie vyrobená na PC – při bližším zkoumání lze odhalit

Posledním krok před zakoupením vozu

prověření v databázi odcizených vozidel 

toto je možné provést na webu Ministerstva vnitra nebo pomocí informační SMS

 
prověření, zda vozidlo není zatíženo nějakým finančním produktem 

leasing, úvěr. Lze zjistit na internetových stránkách jednotlivých leasingových společností

 


Tento text pro server TipCars.com zpracoval Tomáš Taraba ze znalecké kanceláře ExpertCar.
Hodnocení článku
3.9 z 5 (78%)
Hodnoceno: 20x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Nejčtenější články předchozích 7 dnů