Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Felicia 1,3 MPi

Recenze uživatelů
Petr Novák () - Praha 9-Horní Počernice | 30.04.2007
Škoda Felicia je populární a dostupné auto. Náš ctenář má dlouholeté zkušenosti s jedním z posledních modelů. Jaký byl z pohledu uživatele provoz vozidla od roku 2001, kdy byl vyroben? Vyskytly se nějaké vážné poruchy?
Značka:Škoda
Model:Felicia
Typ:1,3 MPi
Karoserie:hatchback
Obsah motoru:1300
Palivo:benzín
Rok výroby:2000
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:15
Najeto km nyní:260 000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:7 let
Průměrná spotřeba:7 l/100 km
Předchozí vozidlo:Škoda Forman
Škoda Felicia 1.3 MPI byla prvním autem v mém motoristickém životě, které jsem si odvážel z autosalonu úplně nové. Co na tom, že nebylo moje, ale firemní. Ten pocit z nového voňavého auta byl fantastický. V té době byla felicia lídrem na našem automobilovém trhu. Provedení, které jsem si odvážel, bylo vybaveno motorem s vícebodovým vstřikováním 1,3 Mpi o výkonu 50 kW, výbava byla základní, navíc jen zámek řadicí páky, rádio, centrál s dálkovým ovládáním a alarm. Ve výbavě nebyly žádné bezpečnostní prvky - ABS ani Airbagy, volant není stavitelný, sedadlo řidiče si výškově neseřídíte. Úroveň výbavy na rok výroby je nízká.

Vlastníte vůz značky Škoda? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Prostoru ve felicii není mnoho, nakládání zavazadel na dovolenou do malého zavazadlového prostoru by se dalo přirovnat k hraní počítačové hry tetris. Přitom se snadno utrhávají plastové lemy kolem zavazadlového prostoru uvnitř auta, zvláště ten, který kryje mechanismus zámku na hraně. Plastové závěsy krycího plata zavazadlového prostoru se rády přetrhávají.
I na zadních sedadlech se vcelku dá sedět, v pěti už ale poměrně nepohodlně a cestující na prostředním místě má k dispozici pouze dvoubodový bederní bezpečnostní pás. Na předních sedadla se pohodlně složí i větší postavy. Podlaha auta je poměrně nízko, při nastupování máte pocit, že si sedáte rovnou na silnici. I za volantem sedíte poměrně hluboko, osoby menšího vzrůstu budou mít problémy s výhledem před vůz. Pocit hlubokého posezu je umocněn bohatým volným prostorem nad hlavou. Plasty a výplně uvnitř jsou sice lepší, než bylo do té doby u škodovek zvykem, avšak stále horší než v jiných autech stejné kategorie.
Jízdní vlastnosti - felicie se na silnici chová předvídatelně a nezáludně. Řízení bez posilovače vyžaduje poměrně velkou ovládací sílu, samozřejmě zejména při parkování. Brzdy jsou slabé. Práce s dlouhou řadící pákou je podobná práci s vařečkou ( s pákou se dá mávat všemi směry ) , s vlastním řazením rychlostí nejsou problémy. Tlumiče jsou v autě spíše proto, že konstruktéři pokládali za vhodné je do auta dát, když je tam dává i konkurence, než proto, že by byl správně pochopen jejich význam v autě. Motor je hlučnější, ale rádio lze poslouchat i při vyšších otáčkách. Spotřeba je závislá na stylu jízdy. Dlouhodobě se průměr pohyboval okolo 7 l/100 km, při delších cestách po idylickém venkově během dovolené si auto bralo i kolem 5,5 l/100 km, naopak při cestách po dálnici na hranici rychlostního limitu byl posun ručičky palivoměru téměř "on-line" sledovatelný.
Spolehlivost - s autem jsem během pěti let najezdil 220 000 km. Bylo pravidelně servisováno ve značkovém servise. Prvních 100 000 km se neobjevila ani žádná závada nad rámec pravidelných kontrol a prohlídek. Nikdy se mi nestalo, že bych ráno nenastartoval, a původní baterie vydržela v autě 4 roky. Jednou jsem byl dovezen na odtahovce (ohnutá spojovací tyč řízení po havárii), jednou dotažen na laně - to když se asi po 130 000 km rozpadl alternátor, aniž by se rozsvítila kontrolka dobíjení, a po vybití baterie auto zastavilo asi dva kilometry od domova. Spojka přežila asi 140 000 km, původní výfuk tři roky. Olej, filtry, kapaliny, svíčky - vše bylo měněno v intervalech dle servisní knížky, brzdové destičky podle potřeby. Běžné věci.
S přibývajícími ujetými kilometry se projevovala slabá protikorozní ochrana - plechy poškozené odletujícími kamínky (kapota, prahy, blatníky, střecha ) brzy začínaly rezavět, páté dveře, známé slabé místo felicií, jsou dosud původní, ovšem po opravě po zhruba pěti letech provozu. Průběžně byly několikrát vyměněny děravé manžety na poloosách.
Postupně nastaly závažnější závady – někdy ve 120 000 km bylo nutné vyměnit řídící jednotku motoru. To je poměrně drahá porucha. První chladič bylo nutné vyměnit asi po 3,5 letech provozu. Hallův snímač, to je prkotina za pár korun; nefunkčním zámkem pátých dveří jsem se vůbec nezabýval. Zavazadlový prostor jde otevřít přeci i zevnitř.
Od začátku se mi nelíbilo dálkové ovládání centrálního zamykání a alarmu. Gumové tlačítko se velmi rychle opotřebovávalo a po pěti letech byla obě tlačítka nepoužitelná. Mezitím už ale zlobil i vlastní alarm, po uzamčení zůstávalo svítit jedno zadní světlo, což nakonec vedlo až ke zdeformování krytu zadního světla teplem od žárovky. Tuto závadu nebyl servis schopen odstranit, nakonec jsem odpojil celý alarm.
Nebezpečnou závadou bylo prodření izolace na jednom z drátů vedoucích ke startéru. Závada se projevovala v okamžiku, kdy se přidal plyn a motor se hnul v silentblocích. Pak se kabel s poškozenou izolací potkal s kostrou a zhasínala světla a zastavovaly se stěrače. Poprvé se závada samozřejmě projevila v noci při jízdě rychlostí 90 km/h po prázdné, klikaté silnici mezi stromy. Jet v takovou chvíli a na takovém místě bez světel je silně adrenalinový zážitek. Tato závada se druhý den v servisu samozřejmě neprojevila, nicméně jsem trval na tom, aby mechanik podnikl ještě další zkušební jízdu. Pak se konečně závada projevila a mohla být odstraněna.
Větší odletující kámen jednou rozbil sklo světlometu, to je ale naštěstí výměnné jako samostatná součástka. Přední okno vydrželo původní.
Byl bych nerad, kdyby výčet závad někoho od pořízení tohoto auta odradil, znovu připomínám, že jsem s ním najezdil za pět let přes 220 000 km, což se při běžném rodinném ježdění zřídkakdy podaří. Auto nadále v naší firmě funguje, i když teď už s ním jezdí každý, kdo má nohy a řidičák, dnes už má na tachometru 260 000 km. Auto s takovým proběhem už bych tedy nikomu nedoporučoval. Po otevření kapoty každý trochu technicky zdatnější uživatel pozná, že v podstatě na výměnu je tam zralé už úplně všechno. Nicméně je vše stále funkční.
S ohledem na poměrně laciný servis, dobrou dostupnost náhradních dílů, vcelku slušnou technickou trvanlivost a možnost drobných oprav doma lze felicii případným zájemcům doporučit v intencích hesla "za málo peněz hodně muziky".

KladyZápory
Laciný servis Celkově zastaralá
Dobrá dostupnost náhradních dílů Absence bezpečnostních prvků
Provozní spolehlivost Málo účinné brzdy
 Protikorozní úprava
  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ne

Hodnocení
Brzdy
3
Design
3
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
3
Prostornost
3
Pružnost motoru
3
Řazení
3
Řízení
3
Sedadla
3
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
3
Celkové hodnocení - průměr:
2.86
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.7 z 5 (74%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 24.06.2007 11:43
Kolečka a hřídele do převodovek pro Favorit a Felicia si vyráběla Škoda M.Boleslav sama. Kompletaci převodovek prováděla ČZM Strakonice. Provoz byl poměrně slušně automatizován. Do Felicíí se vyráběla převodovka v 32 provedeních. Takže co dodali po výstupní kontrole v MB, to jim tam složili. Já koupil bohužel tu druhou půlku. Začalo se to projevovat po 50tkm.
anonym, 24.06.2007 11:51
Renault udělal pokrok až po spojení s Nissanem. Proto má rencek tak dobré výkonné benziňáky, no a Nissan zase získal moderní úsporné nafťáky. Nissan je také naučil, jak to udělat, aby auto bylo rychle složené.
anonym, 30.10.2007 21:50
u 1,3 pri 132000km me to delalo taky zrovna na podzim kdyz uz chladnejsi pocasi a zima na krku... no chvilu to trvalo nez se prislo cim to je, prvne se to odhadovalo na klapku, ale bylo to nakonec ridici jednotkou - opravit nesla, takze tam mam jetou z vrakace... a zatim dobry...
lada.horvath.10FB, 01.07.2013 19:30
může mi někdo poradit proč mi na felícii digitální ukazatel neodečítá spotřebu ale jí přičítá ani neuvádí aktuální spotřebu Děkuji
mira, 09.06.2018 19:27

moje felinka ma 340000km a puvodni spojka,1 brzdovy desticky me vydrzely 150 000km,ted pujdu na technickou,motor olej nezere,rok vyroby 1998
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů