Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Favorit 136 L

Recenze uživatelů
Čtenář TipCars.com | 28.12.2005
foto: Auto ESA
Jedná se o přelomový model v historii Škodovky. Motor vpředu, přední náhon, první pořádná palubka ve škodovce (vzhledem k době).

Jedná se o přelomový model v historii Škodovky. Motor vpředu, přední náhon, první pořádná palubka ve škodovce (vzhledem k době).

Značka:Škoda
Model:Favorit
Typ:136 L
Karoserie:hatchback
Obsah motoru:1300
Palivo:benzín
Rok výroby:1989
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:

v rodině nový, já jezdím od 28 000 km

 
Najeto km nyní:40 000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:2 roky
Průměrná spotřeba:7 l
Poruchy:opotřebení stářím
Předchozí vozidlo: 

Rozhodl jsem se, že napíšu několik recenzí o autech, která používám nebo jsem používal. Začnu "Fávem", mým prvním 'autíčkem'.

Jedná se o přelomový model v historii Škodovky. Motor vpředu, přední náhon, první pořádná palubka ve škodovce (vzhledem k době). Posaz za volantem mi vyhovoval. Sedadla sice postrádala výraznější tvary, ale byla měkká a pro mě pohodlná. Výbava nesla prvky standartní době vzniku - vyhřívané zadní sklo, mlhovky, cyklovač stěračů a mechanicke zámky, okna a zrcátka bez výhřevu. Topení po ohřátí motoru topí dobře. K mání je obrovský vnitřní prostor, vynikající výhled z vozu a vcelku solidní kufr (vzhledem k vnějším rozměrům). Slabá je bezpečnost. Torzní tuhost je na úrovni doby. Při srážce s moderním autem nedopadnete dobře.

O auto jsem docela pečoval, startovalo ihned, pokud se nechalo stát déle než nějakých 10 dní, bylo třeba napumpovat benzín ručně. V interiéru samozřejmě něco harašilo, ale v mezích. Dokonce ani chvění a vibrace nebyly tolik patrné, asi jsem trefil na dobrý kus. Horší byl hluk. Když se auto drželo okolo 2.000 ot./min., bylo vše OK, ale nad 3.500 už motor dával najevo, že s izolací proti hluku není něco OK. Oproti Š 120 to byla procházka parkem, ale z dnešního měřítka to prostě řvalo. Jízdní vlastnosti jsou kapitola sama pro sebe...

Pružnost do 80 km/h dostačující, to mě vcelku překvapilo. Stovka šla udělat do 13-14 s... Horší to bylo při větším zatížení. Při jízdách s plným obsazením šel motor více do otáček, a tudíž rostla i spotřeba a akcelerace šla dolů. Moje maximální dosažená rychlost byla tachometrových 165 km/h a to už byl plyn na zemi a trvalo to hodně dlouho. Od 130 km/h začala rezonovat palubní deska a doslova poskakovala. Na dálniční cestování je ideální rozmezí od 110 do 130 km/h. Jede, jak říkám, i víc, ale spotřeba potom roste... motoru se chce, ale pětka je slabá a odpor vzduchu vcelku velký. Na okreskách do 90 km/h a při klidnější jízdě lze držet spotřebu okolo slušných 6l. Naopak při razantní a agresivní městské jízdě si Fávo vezme okolo 10 l. Brzdy po opravě velice solidní. Do 80 km/h auto zkrotí jako nic. Při rychlostech nad 100 km/h ale pozor. Přední kotouče jsou bez chlazení, brzy se rozpálí a hodně vadnou. Neudržované brzdy u Favorita jsou 'svině' a účinnost je mizerná. Podvozek je příliš měkký. V zatáčkách se celé auto naklání, stopu drží nečekaně(!) dlouho. Máte pocit snahy o převržení, ale jezdil jsem hodně razantně, a nestalo se tak. Lepší je koupit tvrdší tlumiče.

Co se vám 'podělá??
*brzdy
*výfuk, čepy, pozor na poloosy
*pozor na korozi, Fáčka si to od ní nechají líbit velice snadno
*měkčená část palubní desky šisuje a praská na slunci
*občas zlobí zapalování, aut. sytič se nevypne, nespustí se ventilátor před chladičem
*a další drobnosti (gumy u výfuku, nefunkční relátka na světla, cyklovač, atd.)

Naopak při občasné péči vás toto auto doveze kam potřebujete.

KladyZápory
pro mě líbivá karosérie, styl Citroen XM :o) jinak velký prostor hluk od motoru a podvozku
technická jednoduchost - ale máte potřebný základ oproti Š 120 koroze
malé náklady na provoz dnes podprůměrná bezpečnost





Spolehlivost3
Provozní náklady1
Cena náhradních dílů1
Dostupnost náhradních dílů1
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
3
Design
3
Dílenské zpracování
4
Dynamika motoru
4
Jízdní komfort
4
Ovladatelnost
3
Prostornost
1
Pružnost motoru
3
Řazení
2
Řízení
3
Sedadla
4
Spotřeba
3
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.86
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
EKKA, 01.02.2006 12:14
Mám Formana 135 LXi/94, takže taky bez ABS a airbagu, a co mi udělala kamarádova Felicie 1,3 SPI s ABSkem, nikomu nepřeju.
Nejen že nezabrzdila, ale nakopla mne do pedálu tak, že jsem leknutím málem opustil silnici. Jen bych se bál jezdit s vyndanou pojistkou ABS, ono to tam má připojený nejen ABS, spíš bych se pokusil o vypínač, třeba i ovládaný poklesem vnější teploty - za tepla vypnout a brzdit natvrdo do zablokování, protože ať si říká kdo chce co chce, stojící kolo má na suchu nejlepší brzdný efekt, ale skutečně jen na suchu, a jak teplota spadne - zapnout a brzdit s elektronikou. A asi by to mělo zapínat i když je mokro, jen nevím, jak by to auto poznalo ještě před zabržděním, kdy si Centrální Mozek Plechovky přechroustá údaje ze snímačů otáček kol a akcelerometrů a podle toho odlehčuje jednotlivé válce. Od zapnutí stěračů nebo čidla deště je to sporné, často je cesta mokrá, už neprší a protože před námi nic nejede, máme stěrače vypnuté, a opačně - v létě si čas od času i na suchu ostříkneme a setřeme sklo. Spíš je to pohodlnost autorů systémů ABS, že odblokovávací funkce brzd je nevyřaditelná a systém ji řidiči vnucuje i v případě, kdy by nouzové brždění trvalým plným tlakem bez pulzace bylo vhodnější. Každopádně toto určují lidé, kteří tvrdí, že trvale fungující ABS je menší zlo, než řidičem vypnuté - i když naše každodenní praxe potvrzuje opak. Jinak kdo umí jezdit a jen tak nezpanikaří, brzdí už sám přerušovaně vždycky, kdy větří menší přilnavost, a hlavně, kolegové a i kolegyně řidiči a řidičky, CHCE TO PŘEDVÍDAT. Lidká blbost je bohužel nepředvídatelná a tak budem muset dál jezdit se systémy konstruovanými pro blbce.
AHa, 20.11.2006 22:17
Trošku přispěju taky do mlýna. Favorit rok výroby 1990. Poruchy:
- asi 10 tis. km. - odešla spojka, vyletěla pružina - auto nepojízdné (záruční oprava) = odtah
- 12 tis. km. - voda v oleji - podfouklé těsnění pod hlavou = odtah
- asi 15 tis. km. - auto přestávalo táhnout, zastavilo se, muselo se počkat asi 10.min, pak šlo nastartovat - cesta po dálnici do Bratislavy byla opravdu 30-ti kilometrovými přískoky zábavná, neodstranil žádný servis, tento stav vymizel až při 25 tis. km.
- 35 tis. km. - neustálé klepání ventilů při jízdě, návštěva tří servisů nevyřešila (že prý je to u favoritů normální) - pomohla výměna rozdělovače - podtlaková regulace
- 55 tis. km. - odtéká chladící kapalina - výměna ucpávek na hlavě motoru
- 60 tis. km. - vadná cívka rozdělovače, opět jsem zůstal v poli
- 70 tis. - nešlo otáčet volantem - výměna kloubů řízení
- 75 tis. - výměna hadiček paliva, tlumičů, termostatu - netopilo to
- 80 tis. - originální měněný rozdělovač se rozletěl, opět odtah
- 85 tis. - zůstal jsem trčet v křižovatce - elektronický spínač bezkontaktního zapalování
- 87 tis. - louže pod autem - vytekla chladící kapalina - špatné vodní čerpadlo
- 90 tis. - voda v oleji - prorezavělé ucpávky v hlavě

Nevím, jestli jsem si vzpomněl na všechno (drobnosti=nefunkční tachometr, nesvítící světla, koroze blatníků po 8-mi letech - auto garážované, nefungující regulace topení - v létě topí, v zimě chladí, ...), ale spolehlivé auto si představuji trošku jinak. Jo, kdo je povahou dobrodruh a nepočítá, že dojede do cíle, ať si tento stroj koupí. Před favoritem jsem měl čest řídit starou Octavii - ta mě ovšem v poli nenechala nikdy.
David, 26.11.2006 22:29
No vidis Ferdo, me se s tim nestalo vubec nic.....výměna destiček a obložení, jednou ložisko v kole, a olej s iltry, jinak nic...:)
anonym, 27.05.2007 18:13
Z pekla štěstí i v jiným autě!!
anonym, 26.07.2007 15:13
Ačkoli je Škoda Favorit koncepčně a technologicky zastaralý vůz, má i své přednosti. Pokud však chce někdo poukázat na jeho slabiny, měl by to udělat seriózně. Jinak by totiž následující odkaz mohl být brán tak, že ford ve srovnání se škodou je smrtelně nebezpečný vůz. Vizte odkaz: http://www.novinky.cz/krimi/riskantni-predjizdeni-cyklisty-stalo-zivot-spolujezdce_119631_28u3n.html

Přes velké množství nedostatků je i dnes favorit použitelným dopravním prostředkem, vhodným i pro nenáročné a začínající řidiče, kteří by se báli jezdit v dražších a náročnějších vozech z toho důvodu, že by je mohli zničit.

Kdo zcela jednoznačně mluví proti používání tohoto vozidla, musí patrně zamítat i jízdu na jednostopých vozidlech, což je vskutku absurdní.

Jezdit favoritem je možné i dnes, jen opatrněji a předvídavě, což ostatně platí pro všechny veterány.

Ano - je to tak, Škoda Favorit oslavila své dvacáté narozeniny!

Psychobolos
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů