Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Fabia, Peugeot 206, nebo Seat Ibiza?

Poradna
Jan Kos | 05.12.2006
dalších 20 fotek
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den.
Zvažuji koupi ojetiny a rozhoduji se mezi vozy Seat Ibiza, Peugeot 206 a Škoda Fabia. Jsme tříčlenná rodina a ročně najezdím asi 3000 km. Vyplatí se počkat s koupí kteréhokoliv z těchto modelů do jara?

Děkuji Jan Zámečník


Odpověď

Vzhledem k Vašemu ročnímu kilometrovému proběhu jsou Vámi vyhlédnuté vozy určitě dobrou volbou. Preferoval bych zážehové motory s nižším objemem, jež mají přijatelnou spotřebu a též povinné ručení.

Škoda Fabia je velmi dobře konstrukčně postavený vůz s velmi dobrou odolností a slušnou spolehlivostí. Pouze její vzhled se nemusí líbit každému a též interiér je ve srovnání s 206 a Ibizou méně estetický. Rovněž jeho ergonomie není na nejvyšší úrovni,- např. ovladače topení a ventilace jsou umístěny příliš nízko. Ergonomie sezení je ale u Fabie perfektní, což se třeba o takové 206 říci nedá. Rovněž kvalitou řazení je Fabia a Ibiza (od roku 1999) úplně jinde. Rozhodnete-li se pro Fabii, tak prohledejte inzeráty zde na TipCars.com. Zjistíte, že nejčastější motor je 1,4 MPI (50 kW). Věřte nebo ne, ale ten samý motor najdete v typu Š 1000 MB z roku 1964!. Na dnešní poměry je beznadějně zastaralý, kvůli třem hlavním ložiskům trpí nízkou kulturou chodu, rozvod OHV zase nedovoluje živý projev s rychlou reakcí na přidání plynu a to z důvodu velkých setrvačných hmot. Výhodou jsou téměř bezúdržbové rozvody, jež mají jen krátký řetěz. Ten vyžaduje pozornost až po cca 200000 km, kdy bývá vytahaný a hlučný. Do roku 2000 tento motor navíc trpěl podivnou a zmatenou reakcí na přidání plynu, což způsoboval nevhodný program řídící jednotky. Rozjet se s ním bez poskakování, či naopak pálení spojky bylo téměř nemožné. Naopak skvělou volbou je 1,4 16V a to i ve slabším provedení, jež svými 55 kW uspokojí a má i příznivou spotřebu. Její 74 kW verze se musí už dost vytáčet, čímž roste spotřeba a pro rodinné využití je tudíž méně vhodná. V roce 2003 přišel tříválec HTP 1,2 l a to ve dvou verzích. Ta dvouventilová je dosti slabá a zcela postrádá gradaci výkonu, kdy ve 4000 ot. motor náhle zvadne, což může při předjíždění vyústit docela v problém. 4 ventilová verze je mnohem lepší. Ta hlavně na dálnici předvádí výkony, které mile překvapí a přitom s nízkou spotřebou. Důvodem je poměrně vysoký točivý moment (proto HTP).

Škoda Fabia - klady a zápory

+ Velmi dobré jízdní vlastnosti - Velká hmotnost (mdlá dynamika základních verzí) 
+ Velký vnitřní prostor - Chybí 3 dv. varianta 
+ Kvalitní dílenské zpracování - Ovladače topení jsou umístěny příliš nízko 
+ Vysoká pasivní bezpečnost - Neestetická palubní deska 
+ Přesné řazení (hlavně 16V motory) - Ztuha jdoucí řazení u verze 1,4 OHV 
+ Dobrá ergonomie sezení za volantem - Základní 2 ventilový HTP nabízí velmi omezenou dynamiku 
+ Mnoho vozů s jasným původem - Hlučné motory HTP 
+ Velký výběr ojetin - Zastaralá a nekultivovaná základní 1,4 OHV 

Škoda Fabia - nejčastější závady
· Prasklé stabilizátory a vůle v jejich táhlech (do roku 2001)
· Vadný snímač polohy volantu, jež je nutný k práci elektrohydraulického servořízení
· Předčasně opotřebená ložiska kol
· Nevhodný program ŘJ motoru 1,4 OHV - následkem je škubání a nemožnost citlivě dávkovat plyn
· Často se pálící hlavní žárovky H7
· Vrzání palubní desky v místě na středovým panelem

 RECENZE OJETIN: Škoda Fabia - Odolná masovka 

Seat Ibiza
se do roku 2002 vyráběl ve své druhé generaci, jež měla premiéru v roce 1993 a byla v roce 1999 výrazně modernizována, kdy dostala zcela jinou, velmi moderní palubní desku, volitelně dokonce automatickou klimatizaci a hlavně se rapidně zlepšilo dílenské zpracování. Základem motorové nabídky byla rovněž 8 ventilová 1,4, avšak zde OHC z produkce koncernu VW. Jež svými 44 kW a příznivým průběhem točivého momentu plně dostačuje na rodinné ježdění. Tu však kupujte pouze s rozumným počtem km..Použitím tzv. krátkých pístů trpí rychlým opotřebením s následnou vyšší spotřebou oleje.
Stejné 16v motory jako pro Fabii, se nabízí i pro Ibizu, takže i zde Vám doporučím 1,4 16V 55 kW, jež však má obvykle v bazarech vyšší cenu. Ze závad se u základní 1,4 objevovaly úniky oleje skrz vadné gufero klikové hřídele (93-97) a u modelů z roku 1999 vadné zapalovací cívky, jež mohou náhle odejít, což znemožňuje pokračovat v jízdě. Rovněž motory HTP trpí na úniky oleje skrz vadná hřídelová těsnění a u 1,4 16V se zase občas mohou rozsvítit kontrolky elektroniky motoru EPC (OBD). Na vině je software ŘJ.

Seat Ibiza (do roku 2002) - klady a zápory
+ Sportovní vzhled - Dílenské zpracování u starších ročníků 
+ Velký vnitřní prostor - Omezený komfort odpružení 
+ Přesné řízení s hydraulickým posilovačem - Průměrné jízdní vlastnosti 
+ Velmi široká nabídka motorů - Průměrně přesné řazení 
+ Zážehové motory s výrazným tahem z nízkých otáček - Hlučnost motorů ve vysokých otáčkách 
+ Od roku 1999 velmi dobré dílenské zpracování a kvalita  
+ Moderní výbava (od roku 1999 např. automatická klimatizace)  

Seat Ibiza (do roku 2002) - nečastější závady
· Koroze karoserie (do roku 1996)
· Prasklé lanko ovládání spojky
· Úniky oleje skrz gufero klikové hřídele
· Vadné zapalovací lišty (motor 1,4 16V)
· Rychle opotřebený motor 1,4 OHC
· Rychle opotřebené vypínací ložisko spojky (hučí)

 RECENZE OJETIN: Seat Ibiza - Sportovní styl neznamená kvalitu 

Jízdní vlastnosti jak Fabie, tak i Ibizy jsou velmi bezpečné a tudíž nedotáčivé. Zejména Fabie se chová jakoby to ani nebyl malý vůz. Stejné vlastnosti, jako Fabia má Ibiza až od roku 2002, kdy se představila zcela nová generace a oba vozy sdílí stejný podvozek a celkovou platformu.

Peugeot 206 představuje poněkud jiný přístup k řešení malého vozu. Francouzská škola má objektivně jak přednosti, tak i nedostatky. Předností je určitě hezký vzhled a to i interieru, Nedostatkem třeba výše uvedená ergonomie sezení, jež ne každému vyhovuje. Volant padnoucí skvěle do ruky je bohužel moc daleko a kvůli absenci podélného nastavení ho nelze přitáhnout. Avšak řízení je přesné a sportovně tuhé, mohlo být ale strmější (3,1 ot. mezi plnými rejdy). Jízdní vlastnosti jsou zábavné, ale méně bezpečné. 206 jde rychle do zatáčky, což na limitu znamená přetáčivost. Takové chování je způsobeno zadní nápravou odpruženou torzní tyčí. Předností je plavná jízda, bez rázů na nerovnostech, o čemž si Fabia může nechat jen zdát. Při koupi je potřeba věnovat pozornost uložení ramen zadní nápravy, kola nesmí mít výrazný odklon. Z motorů doporučuji motor 1,4 OHC, jež je robustní a díky příznivému průběhu točivého momentu je jízda s ním dostatečně svižná (také z důvodu hmotnosti, jež činí jen 950 kg, Fabia váží o cca 100 kg více). 1,4 trpívala dvěma problémy. Do roku 2000 nepříjemným klepáním klikových hřídelí, což výrobce řešil vyšším utahovacím momentem. Často do 30000 km došlo k poruše jedné ze dvou zapalovacích cívek, což znamenalo chod na 2 válce. Výrobce to řešil změnou dodavatele. Od roku 2002 je 206 vybavena multiplexní elektrickou sítí. U jím vybavených vozů Peugeot měnil v rámci svolávací akce sdružené přepínače pod volantem (tzv. Comm 2000), jež stojí cca 10000,-Kč. Při jízdě na nerovnostech také pozor na klepání od přední nápravy. Spodní čep je totiž k rameni navařen a tudíž samostatně nevyměnitelný a měnit celé rameno je drahé.

Peugeot 206 - klady a zápory

+ Přesné řízení - Nepřesné a hlučné řazení 
+ Estetický interiér a exteriér - Nepohodlné sedačky základních verzí 
+ Slušná vnitřní prostornost  - Spodní čep předního ramene není samostatně vyměnitelný 
+ Zábavné jízdní vlastnosti - Ne vždy bezpečné jízdní vlastnosti 
+ Velmi dobré tlumení nerovností - Horší ergonomie sezení za volantem 
+ Odolné zážehové motory - Průměrné dílenské zpracování 
+ Příznivá hmotnost - Málo výkonné hlavní světlomety 
+ Skvělá antikorozní ochrana karoserie  

Peugeot 206 - nejčastější závady
· Vadné zapalovací cívky 8 ventilových motorů
· Klepající hlavní ložiska klikové hřídele u 8 ventilových motorů
· Vadný přepínač pod volantem Comm 2000 (od konce roku 2001)
· Vrzání palubní desky
· Visící ventily motoru 1,6 16V (chod na tři válce)

 
RECENZE OJETIN: PEUGEOT 206 - Hezké vozy to mají lehčí 

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
cruise, 06.12.2006 21:30
too zigi: klidně piš, jsi tu všem pro srandu ty tele....
zigi, 07.12.2006 06:17
Ty uz jsi na tom uplne stejne ty vole...
Ferda, 07.01.2007 19:04
Vlastnil jsem Seat Ibiza 1.4, r.v. 96 byl jsem naprosto spokojen. Jediné co dělalo problémy byl výfuk, jak se píše výše, oproti felíciím ze stejného roku koroze téměř nulová. A nakonec se ukázalo po 9 letech, že i startér je zapotřebí vyměnit. Jinak žádné obtíže. Při správné údržbě (olej, destičky, spojka po 140000km, 160000km startér, výfuk cca každé 3-4 roky). Zrychlení z nízkých otáček takové, že se mne ptali zda-li mám 1.6. Od roku 2000 je toto autíčko živým španělem, prý i s lepším dílenským spracování. Předpokládám, že déle vydrží výfuk, nebude téct olej z hydrauliky zadních dveří. Jiné závady jsem neobjevil a jak říkám vlastnil jsem tento vůz 9 let
Ferda, 07.01.2007 19:05
Jo a feliny mě dávali jedině 1.6.
BAWO, 30.01.2007 14:20
V rodine tohle auto mame. Akcelerace nijak neohromi ale pruznost 80-120 vzhledem k obsahu ano. Maximum, co jsem z Fabky vydoloval, bylo tachometrovych 180. To uz zrala 10l podle pocitace. Jinak jezdim ustalenou rychlosti 130-140 a to si beze 7.5. Pri 80-90 na okreskach nebo silnicich eckoviho typu je spotreba podle terenu a zatizeni..asi tak 5.8-6.5 l. Kdyz jedu sam-max ve 2 lidech zere i pod 5....(4.8). Dlouhodoby průměr za 9.000 ujetych km mam 7.2l a to diky tomu, ze casto jezdim na doraz a polovina byla najeta ve meste. Ve meste se spotreba da drzet okolo 8l, obcas, kdyz nejsou strkanice i mirne pod 8. Tento motor neni spatny. Je urcen pro toho, kdo nepotrebuje litat jak blazen. Ve Fabii s vyssi vybavou je i vyborne odhlucnen (krom 40kw verze classic a junior). Mozna se me to jen zda, ale cim vic najeto, tim je motor klidnejsi. Dalsi vyhodou jsou nizke naklady a ruceni. Uprimne, kdyz platim pojistku na me BMW 330d tak me neni dobre jeste pul roku po tom a dalsi pul rok na me zase neco leze Dat 2.800.- nebo 12.000.- je sakra rozdil.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů