Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Fabia nebo raději Nissan Primera?

Poradna
David Hrdlička | 02.11.2007
dalších 12 fotek
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,

velice se mi líbí rady, které dáváte na Vašem serveru.

Nyní se rozhoduji o koupi vozu. Po zvážení mých potřeb a prostudování Vašich recenzí a rad mě zůstaly ve výběru vozy Škoda Fabia Combi 1,2 12V a Nissan Primera P11 1,6 nebo 1,8.

Chystám se za auto dát cca 150 tis. Kč. Vím, že co do jízdního komfortu tyto auta zřejmě srovnatelná nejsou. Avšak jízdní komfort u mě není na prvním místě. Důležité jsou pro mě provozní náklady.

Ročně najezdím cca 15.000 km. Přičemž jezdím převážně krátké vzdálenosti cca 10 km po okreskách. Auto však musí zvládnout i rodinný výlet s plně naloženým kufrem a koly na střeše. Lze z těchto údajů a z Vašich znalostí obou těchto aut odhadnout provozní náklady (benzín, servis, ND)?

 
Vím, že do Vaší redakce chodí spousta dotazů, ale takové srovnání ještě popsáno dle mého názoru nebylo.


Děkuji za Vaše rady!


Váš čtenář

Vladimír Ryšavý


Odpověď

Vážený čtenáři,

úkol je to tentokrát opravdu nelehký, do svého výběru jste zařadil vozy, které patří do jiných automobilových tříd a jsou i jiného konstrukčního stáří.

Škoda Fabia zastupuje malý vůz, v provedení kombi ovšem docela dobře sloužící pro rodinné účely. Nabízí dostatek místa (v rámci segmentu) i na zadních sedadlech a vynikající zavazadlový prostor. Mnohé větší, sportovně laděné, kombíky jsou na tom s využitelným prostorem zavazadelníku stejně nebo hůře.

Oproti tomu Nissan Primera je typickým zástupcem střední třídy z druhé poloviny devadesátých let. Bude k dispozici v provedení sedan nebo hatchback, kombi pouze ve verzi před faceliftem do roku 1999. Nabízí především více prostoru a pohodlí v interiéru. Primera je také známa svým velice dobře naladěným podvozkem a živými a spolehlivými zážehovými motory.

Tolik základní charakteristika obou modelů. Nebudu se v tomto článku pouštět do obvyklých výčtů silných a slabých stránek a seznamu obvyklých závad a raději odkáži přímo na články mých kolegů, ve kterých jsme se na TipCars.cz těmito vozy podrobně zabývali.

 TEST SPOTŘEBY: Škoda Fabia 1.2 HTP 12V  
 RECENZE OJETIN: Škoda Fabia - Odolná masovka 
 RECENZE OJETIN: Nissan Primera 
 PORADNA: Nissan Primera P11/144 – Japonské BMW 

A teď se pokusím trochu pomoci s Vaším rozhodováním. Ve svém dotazu uvádíte, jakým způsobem využíváte vůz. Ve většině případů se jedná zřejmě o dojíždění do práce na vzdálenost cca 10 km. Zvláště pokud část cesty vede městem a není na této trase rozhodující dynamika, určitě se jako lepší volba jeví Fabia 1.2 HTP. Je jasné, že v diskuzi pod článkem se zdvihne obvyklá vlna odporu, dle mého názoru to ale opravdu není tak špatný motor. A to mohu potvrdit i z vlastní zkušenosti. Na zvuk tříválce si zvyknete, v nižších otáčkách motor nabízí slušný zátah a pokud nejste závodník, budete pravděpodobně spokojen. Při vašich denních trasách můžete počítat se spotřebou do 6,5 litru na 100km. Auto samozřejmě zvládne i rodinný výlet s plně naloženým kufrem a koly na střeše. A troufám si říci, že zavazadla tam naskládáte pohodlněji a lépe, než do Primery. S nárůstem spotřeby a značným omezením dynamiky už ovšem budete muset počítat. Jízdní vlastnosti obou vozů jsou velice dobré. Samozřejmě, v přímém srovnání bude mít Primera s konstrukčně vyspělejší zadní nápravou navrch, ale ani podvozek Fabie Vás nezklame. Ve třídě malých vozů patřil ke špičce a vlastně patří stále, jelikož je v upravené podobě využíván i pro Fabii druhé generace. Jaké další důvody mohou hovořit ve prospěch Fabie? Určitě to bude nižší spotřeba paliva (město + okresky, krátké vzdálenosti) a nižší povinné ručení. Je to konstrukčně novější automobil, nabídne lepší pasivní bezpečnost (Primera získala ve verzi před faceliftem v roce 1997 tři hvězdičky, Fabia o tři roky později o jednu hvězdičku více) a budete moci vybírat z daleko většího množství ojetin.

A v jakém případě bych doporučil Primeru? Jednoznačně tehdy, pokud se místo cíle cesty těšíte na jízdu samotnou. Výkonnější motory, preciznější vedení stopy v zatáčkách, větší a pohodlnější interiér budou jistě takové představě vyhovovat lépe. Rovněž pokud od auta požadujete dynamiku a občasné rychlejší svezení, je Primera lepší volbou. Naopak Vás může trochu zklamat interiér. Kvalitativně sice není špatný, nebudete mít ale z použitých materiálů takový dojem, jako ve Fabii. A navíc, čas letí a Primera již na první pohled není nový automobil. Musíme mít na paměti, že ve Vámi zvolené cenové relaci můžeme uvažovat o roku výroby zhruba 2001 (samozřejmě dle stavu a konkrétních nabídek), tedy model P11/144.

Ještě bychom se mohli podívat na srovnání cen náhradních dílů. V nedávné době se zde na TipCars.cz objevilo srovnání Fabie s jiným soupeřem, Hondou Civic. Obsahovalo mimo jiné i srovnání cen náhradních dílů. Pokud bychom použili pro srovnání některé stejné náhradní díly (ceny včetně DPH), tabulka by vypadala takto:

Náhradní díl

 
Nissan Primera 1.6 16V Škoda Fabia 1.2 HTP 12V 
   
Kapota motoru 9.000,-6.200,-
Přední blatník 5.000,-2.700,-
Přední brzdový kotouč 1.700,-1.200,-
Přední tlumič 1.400,-2.300,-
Zadní díl výfuku 3.300,-2.600,-
Přední světlomet 4.300,-2.300,-


Jaký je závěr? Oba vozy jsou z hlediska kvality a spolehlivosti velice dobrou volbou, a to platí i o uvažovaných motorech. Každý z nich je ovšem trochu jiný. Já osobně, hlavně s ohledem na účel využití, bych raději volil Škodu Fabii. Hlavním argumentem v tomto rozhodování by byla nižší spotřeba, nižší sazby pojištění, nižší ceny náhradních dílů, vyšší pasivní bezpečnost a lepší využitelnost kombi pro případné rodinné výlety.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 06.11.2007 15:25
Asi 80 mil/hod
anonym, 06.11.2007 16:27
V práci používám služební Fabii Combi 1,2 HTP 47 kW a podle mého názoru je to prostě hrůza. Auto bylo nové v roce 2003 koupeno za 350 tKč. Výbava nic moc, teda spíš nic než moc (2 airbagy, couvací senzor, 2 x el. okna a zrcátka, toť vše - klima se nekoná). Co se týká jízdních vlastností jako je manévrovatelnost není to špatné - auto lze otočit na pětikačce, ale mohlo by to být v zatáčkách i lepší. Co se týká dynamiky, tak ta prostě není, auto na plyn nereaguje a nikdo s tím nic nenadělá takže předjížděcí manévr je pak dílem vysoké taktiky a plánování a to včetně nezbytné odvahy a odhodlání. S autem jsem byl jednou vyslán na služební cestu do Prahy a zpět, naštěstí zůstalo pouze u této jedné, protože druhou bych už nemusel přežít - sedadla jsou přímo tragická a posez byl o hodně příjemnější a lepší i ve starém Formanu...po cestě jsem byl prostě zralý na fyzioterapeuta, představa jízdy na dovolenou v tomhle autě mně stále dovádí k šílenství. Spotřeba při městském cyklu, ve kterém je vůz provozován činí během sledovaného čtyřletého období děsivých 9,2 ltr/100 km!!! Přikláněl bych se k tomu, aby pán zalovil i v jiných vodách, já bych se osobně přikláněl k benzínovému Fordu Focus 1,6.
anonym, 06.11.2007 18:31
Pravy smysl zivota ? najdes info na .... http://www.andelesvetla.wz.cz
anonym, 11.12.2007 10:14
Souhlasim s Focusem, jde o jedno z nejspolehlivejsich aut. Navic znamym se nevejde do Fabie Combi ani slozeny detsky kocarek!
anonym, 21.02.2008 10:25
Myslím, že "vyhovující na popojíždění ve městě" zcela přesně vystihuje charakteristiku fabie vybavené tímto motorem.
Chtěl bych ale vědět s čím zde porovnáváte zmíněný slušný zátah. Měl jsem možnost najet s fábií s tímto motorem něco kolem 500Km v kombinovaném provozu. Je to sice málo, ale na posouzení stačí. Ve městě vyhovující, ale mimo město to bylo naprosté utrpení. Moje dávná Škoda 120 se čtyřrychlostní převodovkou měla do zhruba 100Km/h, a to nepřeháním, o poznání větší zrychlení. Zvuk motoru mi z počátku přišel v doprovodu mrtvolné akcelerace dost směšný a okamžitě mě napadlo, že mít ten motor o 100 koňských sil víc, tenhle zvuk se mi bude docela líbit. Jsem si jist, že spotřeba se pod mýma rukama rozhodně nesnížila pod 7 litrů. Pokud bych motor nevytáčel, určitě bych se na 6 dostal, ale připadal bych si, že nejedu. Odstupňování převodovky, ač ho chápu a věřím, že pro tenhle motor je to to nejlepší čeho lze dosáhnout, na mě také dojem neudělalo. Měl jsem pocit, že než se motor vytočí do oblasti nejvyššího výkonu, můžu si vypít kávu a vykouřit cigaretu, přičemž jsem nekuřák a kávu piju jen zřídka...
Těžko ve své paměti pátrám po vozu, který by ve mě zanechal dojem ještě udýchanější "mrtvoly". Slušný zátah jsem ve Fabii 1.2HTP rozhodně nenašel...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů