Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Fabia 1.4 16V - česká klasika jako firemní vozidlo

Recenze uživatelů
Patrk (35) - Česká republika | 05.01.2016
foto: Petr Šikl
Než se rozepíši o vlastnostech Fábie tak musím říct, že toto auto nevlastním, ale je používané jako služební vozidlo.Škoda Fabia 2. generace je nejviděnější automobil na našich silnicích a já se chci s vámi podělit o zkušenosti s naší služební Fábií.
Značka:Škoda
Model:Fabia
Typ:1.4 16V
Karoserie:kombi
Objem motoru:1390
Palivo:benzin
Rok výroby:2009
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:136000
Najeto km nyní:209000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:2
Průměrná spotřeba:6.9
Předchozí vozidlo:neudáno
Než se rozepíši o vlastnostech Fábie tak musím říct, že toto auto nevlastním, ale je používané jako služební vozidlo.
Škoda Fabia 2. generace je nejviděnější automobil na našich silnicích a já se chci s vámi podělit o zkušenosti s naší služební Fábií.
Střídá se nás na autě 4 lidi a jelikož máme nepřetržitý provoz, tak jezdí v podstatě pořád. Já osobně mám na autě odježděno nějakých 30tis km. Fábii jsme dostali, když už měla najeto cca 136tis., dnes již máme víc jak 209tis. km.

Motor: je klasická koncepce řadového 4válce se 16 ventily o objemu 1390cm = 1.4 16V 63 kW. Žádná velká paráda si říkate a bohužel to je pravda. Motor do 2500 otáček nechce absolutně táhnout. Ideální otáčky jsou okolo 3500 - 4500 ot., ale to zase má spotřebu jak nějaký 6válec. Jelikož je to služební auto tak nikdo spotřebu neřeší. Alespoň, že máme nařízeno tankovat u žlutě osvětlené pumpy, tak se mu dostává kvalitního paliva. Dlouhodobá průměrná spotřeba se pohybuje od 6,3 l v létě až po 6,9 l v zimním období.

Zvenku: nebudu popisovat jak vypadá Fábka zvenku, když jí zná celý národ. Ano je úzká a vysoká a v podstatě je celkově ošklivá, ale po určitý době zjistíte, že se vám začíná líbit. Proč zjistíte v odstavci "uvnitř". Je tu taky jedna taková zvláštní věc. Kdo si pamatuje jak 1. generace Fabie v noci oslňovala protijedoucí vozidla, tak u té naší bychom potřebovali v noci noční vidění, protože ta naše skoro nesvítí. Spousta kolegů mi říkalo proč si nerozsvítím dálkový světla, ale když jsem jim řekl, že už je mám rozsvícený + k tomu mlhovky tak si klepali na čelo, co to ti inženýři ve Škodovce vymysleli... Hrůza a děs.

Uvnitř: tady se karta obrací ve prospěch Fábie (až na sedačky). I když je úzká, tak je uvnitř dost prostoru pro 4 cestující. Vše je v dosahu řidiče a kufr je též dostatečně dimenzovaný. Líbí se mi jak na roletku v kufru stačí sáhnout a sama se sroluje. Autorádio hraje poměrně slušně nahlas (škoda že není mp3) nikde nic nemlátí, nevrže, plasty i po 209tis. km vypadají kupodivu bez známek opotřebení, fakt celkově dobrý až bych řekl německý :). Teď něco k sedačkám. Mají výborný boční vedení v zatáčkách, ale pokud vážíte tak do 80kg a nemáte moc velký zadek. Jsou docela úzké (když je auto úzké tak sedačky taky) a člověk s vyššími kilogramy má problém se do nich nasoukat. A další věc co mi nevyhovuje je, že nemají bederní opěrku. Sedíte v nich jako luk a po cca 100km jízdy mě začínají bolet záda. Absolvoval jsem v nich 370km a myslel jsem, že nevystoupím.

Podvozek a brzdy: pevný, stabilní , ale v zatáčkách se Fábie docela ráda naklání a to i při bočním větru. Vpředu kotouče a vzadu bubny. Dávkování při nižších rychlostech docela obtížné, ale pokud si na to zvyknete, tak v pohodě.

Servis: Co se týče servisu, tak až se rozsvítí nápis servis, tak jde na servis (každých 15000). Žádný jiný servis nemá. Co si pamatuju tak byly udělány rozvody, brzdy na přední ose kotouče s destičkami a při každým servisu se mění filtry a myslím, že se měnily svíčky. Kdo má zrovna náladu, jede s autem do myčky. Vše ostatní je na Fábce původní.

Co říct závěrem: Co se mi líbí je prostorný interiér, který i po takový dávce km a s tím, že se v autě střídájí 4 lidé je kvalitně zpracovaný. Co se mi naopak nelíbí, je líný motor, špatné sedačky a absolutně šíleně svítící hlavní světlomety.
Úplně závěrem bych jen chtěl říct, že Fábii 2. generace ano, ale jako druhé auto do rodiny. A ano je schopna bez většího servisu najezdit víc jak 200tis km.
KladyZápory
prostorný interiér  slabý motor  
dobré brzdy  špatné sedačky  
velký kufr  špatně svítící hlavní světlomety  
   
   





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
3
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ne

Hodnocení
Brzdy
3
Design
3
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
4
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
4
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
5
Spotřeba
3
Výhled z vozu
3
Celkové hodnocení - průměr:
2.62
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.4 z 5 (68%)
Hodnoceno: 25x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
BobanHTP, 05.01.2016 20:09
Měl jsem 7 let Fábii I HTP a teď mám šestým rokem Fabii II HTP a musím souhlasit s Fandou. Mám interiér Ambiente, měkčený plast na palubce, velmi hezký středový panel s CD a velkým displejem, propojený s MaxiDot displejem mezi tachometrem a otáčkoměrem, trojblik, páčky jdou lehčejí, řazení jde jak ve vyšší třídě, sedačky ve Fábii I nebyly na dlouhé cestování, to v F2 jsou opravdu nadstandardní, přední podvozek opravdu vydrží více(ověřeno ), zadní kufr se nemusí pořád dotahovat lanko na otevírání a o žárovkách, které jsem na F1 měnil snad co 3 měsíce, u F2 skoro nevím, jednou za dva roky něco vyměním. Co má F1 lepší, je odhlučnění dveří a podvozku, tam se u F2 šetřilo. Jinak ikdyž není F2 kombi moc pěkná, praktická je maximálně a za tu cenu moc toho v roce 2009 nešlo koupit v takové výbavě. Vemte si, že F2 kombi HTP 51kw s 4xairbag, abs, klimou, metalízou, počítačem a litými koly a cd stála v roce 2009 méně než oholený Ford Fusion 1.25 Trend (tehdy jen 2xairbag, abs, klima , bez metalízy a litých kol ! ), to samé Opel Corsa, Ford Fiesta atd... A to nemluvím, že F2 HTP jela mnohem lépe než Fusion /Fiesta 1.25
Oli.Gr, 06.01.2016 09:39
Měl jsem dva kusy s tímto motorem. První byla rok výroby 2013, druhá o rok mladší. S každou z nich najeto cca 20tkm. Motor je zhruba do 2000 ot/min dost neochotný. Je to otravné zejména po pomalejším průjezdu křižovatkou na druhý rychlostní stupeň a následném pokusu o akceleraci. (podřazovat na jedničku mi příjde hloupé). Po překročení 2000 ot/min motor výrazně ožije a jízda s ním je pak velice příjemná. Při rozumné jízdě se dá spotřeba bez problémů udržet mezi 5,5 - 6l/100km. Pokud je mi známo, tak tento motor netrpí žádnými opakujicími se závadami. Kamarád už s ním najel přes 300tkm, zatím bez jakýchkoliv problémů.

Interiér je vyroben z kvalitních materiálů, i když oproti F1 je na některých detailech znát snaha o úsporu. Interier je poměrně uzký, ale pro 4 průměrně vzrostlé pasažery je místa v rámci kategorie vozu více než dost. Líbil se mi hlavně dostatek místa nad hlavou, jak vpředu tak i vzadu (měřím 192 cm). To že je interier o pár centimetrů užší jsem si uvědomoval hlavně při zapínání/rozepínání bezp. pásu, před každým tímto úkonem bylo nutné zvednout loketní opěrku. Vadil mi také nepříliž zdařilý tvar středového panelu, který přicházel do styku s pravým kolenem více než často.Přesnost řízení a řazení si zaslouží jedničku s hvězdičkou. U dieselů jde řazení více ztuha. Pochvalu také zaslouží výhled z vozu, velikost a uspořádání zavazadlového prostoru. První z vozů byl vybaven jednoduchými světlomety s dvouvláknovou žárovkou H4. Nesvítí to úplně tragicky, ale kvality světlometů F1 to také nedosahuje. Na druhou stranu jsem za celou dobu nemusel měnit jedinou žárovku. Druhé auto mělo projektorové světlomety, navíc se zatmaveným krycím sklem - jako u modelu RS. Tam už to bylo poněkud horší. Nepříjemná byla hlavně noční jízda po silnicích nižších kategorií bez odpovídajícího vodorovného značení.

Celkově hodnotím FII za zdařilé auto, v rámci kategorie malých vozů možná i jako jedno z nejlepších. Přesvědčila mě hlavně nabídkou vnitřního prostoru, kvalitou materiálů a dílenského zpracování. Druhé zmiňované auto bylo navíc z edice "TOUR" takže nechyběla ani bohatá výbava (climatronic, sunset, parkovaci asistent, tempomat, ESP.....)
Paul, 06.01.2016 13:58


Pro upřesnění, srovnával jsem F1 po faceliftu, která má už tu servisně méně náročnou nápravu, řízení od jiného dodavatele a žárovky už u ní tolik nepraskají. Jinak máš pravdu s větší prostorností, hlavně vzadu
Fanda, 06.01.2016 19:08


Ta náprava je tam,až od roku 2008,je stejná jako na Polu.
danet - redakce TipCars, 07.01.2016 09:52


Dobrý den, vložte prosím Vaše zkušenosti s Fabií do vlastní recenze: http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost Děkujeme
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů