Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Fabia 1,2 HTP a zkušenosti majitele po dvou letech

Recenze uživatelů
Petr (24) - okres Mladá Boleslav | 12.07.2010
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Škoda Fabia HTP | foto: Petr
I když tady byla Fabie zmiňovaná už mnohokrát, rozhodl jsem se přispět svojí troškou do mlýna.
Značka:Škoda
Model:Fabia
Typ:HTP
Bližší označení:1.2 12V
Karoserie:hatchback
Obsah motoru:1198
Palivo:benzín
Rok výroby:2006
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:33000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:2 roky
Průměrná spotřeba:6l/100km
Poruchy:viz. text
Předchozí vozidlo:Fiat Tempra

I když tady byla Fabie zmiňovaná už mnohokrát, rozhodl jsem se přispět svojí troškou do mlýna. Uznávám, že po dvou letech je ještě brzy na nějaké opravdové zkušenosti, ale něco snad přece......

Protože moje první auto už nějak často začínalo stávkovat a vyžadovalo stále více oprav a začala se objevovat i koroze, rozhodl jsem se pořídit něco jiného. Nové auto mě nenapadlo ani náhodou a hledal jsem něco mezi ojetinami. Jenže kvalitní ojetinu za rozumnou cenu, pokud nechci úplného žebráka, aby člověk pohledal. V té době se ale objevila možnost pronajmout si od firmy kde pracuji, nový vůz na rok s tím, že po roce si ho můžu odkoupit a nebo vrátit a vzít třeba zase nový. Jelikož cena po roce byla příznivá, auto jsem si odkoupil.
Z výbavy např. ABS, 2x airbag, centrál DO, al. kola, klima, palubní počítač, el. okna, mlhovky, tonovaná skla, Defend-Lock..........
Ještě nějaké podrobnější technické údaje:
Největšího výkonu, resp. točivého momentu motor dosahuje při 5400, resp. 3000ot./min.
Palivová nádrž má obsah 45l, z toho má být asi 7.5l rezerva.
Ze zkušenosti ale vím, že do nádrže se dá natankovat i 52l benzínu.
Olejová náplň motoru činí 2.8l a chladící náplň 5.5l.
Celková přípustná hmotnost vozu je 1565kg, užitečné zatížení se pohybuje podle rozsahu výbavy vozu od 425 do 515kg.

Ještě nějaké rozměry: délka 3970mm
šířka 1646mm (1893mm se zrcátky)
výška 1451mm
rozvor náprav 2462mm
rozchod kol 1424mm

MOTOR: Ze začátku jsem měl z obsahu 1.2 trochu strach a bál jsem se jak to pojede. Musím říct, že mě síla motoru a chuť jít do otáček příjemně překvapili. Podotýkám, že do té doby jsem s HTP nikdy nejel a tak první moje zkušenost s tímto motorem byla až při cestě z autosalonu. Pravda, výkon není kdovíjaký a při naloženém autě je to znát, ale na slušnou jízdu stačí. Problém mu nedělají ani táhlá dálniční stoupání, kde srdnatě udržuje nastavenou rychlost. Zrychlovat se ale už nedá. Docela se někdy i divím, v jakém stoupání auto nezpomaluje. Je to dáno točivým momentem, který je k dispozici ve vhodných otáčkách. Zvuk motoru je specifický, ale nedá se říct, že by působil rušivě. Ve vyšších otáčkách působí naopak až sportovně (5000 ot.). Nejhorší to je pod 2000ot., kdy motor pod zatížením duní jak TDI.
Spotřeba je různá. Dlouhodobě jezdím kolem 6l/100km. Nejlepších hodnot se dá dosáhnout na delších cestách mimo dálnice, kde se pohybuje do 5,5l, nejvíc žere po dálnici, mezi 7-8l/100km. Ale ani to není moc. Nechápu, když někdo může jezdit za 10 a víc, jak se občas udává v různých diskuzích od nějakých rádoby odborníků.

Pro zajímavost ještě uvádím otáčky motoru při různých rychlostech.
3. 3000ot. = 60km/h 4000ot. = 80km/h 5000ot. = 100km/h
4. 3000ot. = 80km/h 4000ot. = 105km/h 5000ot. = 130km/h
5. 3000ot. = 100km/h 4000ot. = 130km/h 5000ot. = 165km/h
Všechno to jsou hodnoty orientační a podle tacho.

Max. rychlost podle tacho 185km/h, podle GPS 173km/h.
Celkově hodnotím motor jako dobrý pro toho, kdo nejezdí často dálnice a s plně obsazeným autem. Pak se odvděčí průměrnou dynamikou a pěknou spotřebou.
Ještě dodám, že s motorem jsem neměl dosud žádné potíže, vždy chytí na první cvrnknutí (i při -25°C) a oleje spotřebuje skoro neměřitelné množství.

PODVOZEK: Když jedu po zátáčkovitých silnicích, mám pocit, že se auto hodně naklání. To bych bral nějaké tvrdší nastavení. Stačí ale jet po nějaké té okresce s dírami a máte pocit zase opačný.
Takže jsem rád, že podvozek je takový jaký je a ve výsledku musím vývojáře ve Škodovce pochválit za kompromisní nastavení.
Hluk od kol by mohl být menší, ale zase to mohou dělat levnější pneumatiky. Někdy bych rád vyzkoušel nějaké Micheliny.
Když jsme u těch pneumatik, neodpustím si poznámku na pneu Matador Elite2. Ty gumy jsou nebezpečné v provozu a hlavně na vlhké silnici nedrží VŮBEC. To levnější zimní Debicy jsou v tomto ohledu o generaci jinde.
Celkově je auto ale stabilní a dobře drží na silnici.

ŘAZENÍ A ŘÍZENÍ: Řadící páka se pohybuje přesně ve vymezených drahách a jednotlivé stupně většinou zapadají jako po másle. Jedinou výtku mám při řazení 4-3, kde je cítit malý odpor a musí se trochu přitlačit. Osobně jsem ještě nejel v jiném autě, kde by bylo řezení lehčí. Snad kromě automatu.....
Proti řízení se také nedá říct nic negativního. Je přesné, v nízkých rychlostech lehoučké, ve vyšších zásluhou elektrohydraulického posilovače příjemně tuhne.

BRZDY: Ve předu jsou ventilované kotouče, vzadu jen klasické bubny, které si při prvním zabrždění lehce zapískají. Celkově mám dojem, že by celá soustava mohla mít rychlejší nástup. Pokud se ale do pedálu důrazně opřete, brzdí dobře. Překvapila mě kvalita orig. destiček i kotoučů. Technik na poslední prohlídce říkal, že vypadají jak nové, což mě po 30tis. překvapuje. Na předchozím autě bych už dával dávno druhou sadu. Výhradu mám k ABS, které sice pracuje spolehlivě a dobře, ale nastupuje zbytečně brzy. Pokud jedu po kluzké vozovce, stačí málo a už 'klepe do pedálu'.

INERIER: Velmi dobře zpracovaný, použité materiály jsou kvalitní.
V autě nic nevrže a nepraská. Pouze vyjímečně se ozve cosi z kapličky přístrojů. Stačí ale mírná rána dlaní do onoho místa a je na delší dobu klid. Po minulém autě skok o světelné století dopředu. Je pravda, že zvlášť ve verzi Classic je interier nudný, černý a tak jsem si ho alespoň částečně vylepšil, např. světlejší výplně dveří a chromované kliky. Z ergonomického hlediska nelze nic vytknout, vše je tam, kde má být, při ruce.
Ovladače a páčky jdou snadno přepínat. Výtku mám k pevně nastavenému cyklovači zadního stěrače. Interval je příliš krátký a ani v největším dešti nemá co dělat, takže si stěrač občas zaskřípe.
Co se týče k prostornosti auta, tak nevím co napsat. Pro rodinu bude asi malé, ale místa je i pro větší postavy docela dost. Sedačky jdou nastavovat i výškově ve značném rozsahu a i volant je seřiditelný v obou osách. Polohu si tedy každý najde snadno.
Ještě se zmíním o klimatizaci, kerá je v letních parnech velice příjemná. Nejlepší když venku bylo 35°C a já měl uvnitř příjemný chládek. Dá se tak i v létě příjemně a bez únavy cestovat na větší vzdálenosti. Člověk těch pár deci benzínu navíc za pohodlí rád oželí. Ve vlhku se zase klima hodí k velmi rychlému odmlžení všech skel.

Abych jenom nechválil, musím uvést i pár věcí, které mě zase tolik nepotěšily. Jedná se sice spíše jenom o drobnosti, ale u auta, které je prakticky teprve nedávno 'zajeté' bych je nečekal, resp. čekal daleko déle.
Palivoměr začal ukazovat čím dál tím nepřesněji - vyřešeno v rámci záruky výměnou 'plováku' v nádrži.
Povrzávání od přední nápravy na větších nerovnostech.
Při jistých rychlostech je slyšet slabé hučení od asi kola. Nejspíš ložisko.
Nakonec ještě musím zkritizovat značkový servis za opravu přední části vozu po jedné kolizi se zvěří. Za ty peníze, co si naúčtovali, by měla být práce provedena na 100%. Bohužel nebyla.....

Doufám, že někomu mé řádky poslouží k získání nějakých užitečných informací a těším se na diskuzi, která bývá při uvedení nadpisu Škoda opravdu 'pestrá'. Nějaké případné dotazy rád přivítám i na svém e-mailu a budu se na ně snažit co nejrychleji odpovědět.


KladyZápory
Spolehlivost (hlavně proti minulému autu) Dětské nemoci
Řazení Menší kufr
Řízení Někdy zvuk motoru
Náklady na provoz Značkový servis
Praktičnost ke každodenímu použití  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
3
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
3
Celkové hodnocení - průměr:
2
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
plešatej kavan, 13.07.2010 19:41
HTP motorizace je celkem problematická http://www.cimbu.cz/clanky/auto-moto_htp.pdf
ales_n, 13.07.2010 22:02
Musím souhlasit. Také mám již od roku 2006 kombíka HTP a mám již na něm najeto přes 140.000km. Zatím až na jednu drobnou závadu kterou mi odstranili v servise na počkání bez poruchy. Prostě dovezlo kdykoli kamkoli. Spotřeba by tak odpovídala pokud nemusím na dálnici tak není problém se držet pod 6l/100km. Dálnice a spěch na jednání je něco uplně jiného. V takovém případě jsem zažil i spotřebu 11l /100. Pravda tachometr se téměř trvale pohyboval kolem 155 -160km / hod. Byla to ale mimořídná nutnost jinak bych to tomu stroji neudělal. Moc dobře vím že na něco takového tento příměstský motor nebyl navržen. Ona hlavně převodovka má zkrácené stupně. Na dálnici i když se snaží jet člověk slušně naráží na jednu věc která je dost deprimující a to že od 120km/hod to do kopce ani mírného v podstatě nezrychluje takže rychlost se musí nabrat na rovince nebo z kopce. Pokud se pak najde nějaký dobrák který mě v kopci zbrzdí nebo vybliká do pravého pruhu pak mi nezbývá než se prostě zařadit mezi kamiony a čekat než se vyhrabu nahoru. Jinak celkem povedený stroj.
Koloss, 14.07.2010 11:14
V-Power je jen čistící přísada, která spotřebu přímo neovlivní. Ale mám pozitivní zkušenost s vyššími oktany - vedou k nižší spotřebě. Tedy alespoň u mého Duratecu HE 2.0.
Koloss, 14.07.2010 11:15
Ale jestli ostrá jízda po německé dálnici vede jen k 15 litrům, tak to jde.
michalst, 14.07.2010 16:26
Tak celkem si myslím že ta spotřeba ujde, když vemete jaký má motor obsah a výkon, zatím jsem spokojený...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů