Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Citigo - první jízdní dojmy

Aktuality
Karel Směšný | 05.11.2011
foto: škoda-auto
Hlavní přednosti: nízká cena a prostornost. Od tříválce nečekejte velkou dynamiku.

Škodovka vstoupila do segmentu městských miniaut. Model Citigo ovšem nepřipravovala sama, na silnice postupně vyjedou i sourozenci Volkswagen up! a Seat Mii, kteří sdílejí společnou platformu a většinu komponent. Škoda má ale na českém trhu jako místní značka největší šanci. Posadili jsme se tedy poprvé za volant nového modelu v Praze a jejím okolí.

Šéfdesignér Škody Jozef Kabaň se snaží zavést u nových vozů jednoduchý a moderní vzhled. Tomu odpovídá nové Citigo jen částečně. Na celkovém tvaru vozu se odráží jasný a věcný přístup, příď a záď ale vyvolávají trochu rozporuplné pocity. Například na přídi se objevila maska chladiče, která by opticky ladila spíše s větším vozem. Volkswagen příď řešil jednoduchou linkou, která se mohla klidně v podobném pojetí objevit i u Škody. Maska tak trochu vypadá jako "naroubovaná".

Uvnitř se ale nová Škoda povedla. Palubní deska má ideální velikost i tvarování, příliš nezasahuje do interiéru a nechává velké místo na nohy. Pěkná je nová kaplička s přístroji s velkým rychloměrem a miniaturním otáčkoměrem. Tříramenný volant známe z jiných modelů značky, stejně tak ostatní ovladače.

Škoda se držela svého sloganu "simply clever" (jednoduše chytrá), když do interiéru zakomponovala několik zajímavých řešení. Z páčky na otevírání přihrádky před spolujezdcem lze vyklopit háček na uchycení tašky nebo kabelky, držák na nápoje uprostřed má zase gumovou vložku, která z něj udělá držák na telefon. Využití navigace Navigon, která je k dostání za 7000 korun, je určitě správnou volbou. Je odnímatelná, takže na rozdíl od vestavěných a mezi zloději velmi oblíbených systémů nehrozí její odcizení. Navíc se umí spojit s palubním počítačem a zobrazovat všechny praktické údaje.

Nedomyšlené je jen elektrické otevírání oken, protože řidič má k dispozici jen tlačítko pro svou stranu. Pokud chce stáhnout okno u spolujezdce, musí se natáhnout k jeho dveřím.

MEZITITULEK: Širší než Fabia

Dosáhnout na spolujezdcovy dveře nebude až zas tak snadné. Citigo totiž ve své třídě kraluje prostorností. Podle měření serveru Vybermiauto.cz je její kabina širší o celých 6 centimetrů než ve Škodě Fabia. Potěší i prostorem nad hlavou, o strop nebude narážet ani dvoumetrový člověk a klid budou mít i jeho kolena, protože nepřijdou do kontaktu s žádným středovým panelem. Na zadních sedadlech je to logicky s místem před koleny trochu horší, záleží hlavně na tom, jak nároční na prostor jsou přední cestující. V prostoru nad hlavou je ale Škoda Citigo vzadu například o centimetr lepší než Fiat Panda, který je přitom celkově o 10 cm vyšší.

Škoda je známá svými velkými zavazadelníky a ani Citigo nebude výjimkou. Jeho kufr je schopen pojmout 251 litrů, což je údaj spíše patřící do kategorie vozů o třídu vyšší. Prostor je velmi hluboký, což znesnadní manipulaci s těžšími předměty. Příjemným detailem je síťový program, který udrží menší věci na svém místě.

MEZITITULEK: Příjemně tichý tříválec

Pod kapotou Citigo našel své místo litrový tříválec s výkonem buď 44, nebo 55 kW. Zatím jsme prověřili silnější verzi. Potěší bezhlučným chodem, i ve vysokých otáčkách zní dobře. Nevýhodou tříválce jsou lehké vibrace při volnoběhu. Čekali jsme také trochu dynamičtější projev, zejména ve spodních otáčkách by se hodil, aby bylo auto mrštnější v městském provozu. Na běžné cestování a zaměření auta je ale dostatečný. I díky tomu, že Citigo váží jen 929 kg. Spotřebu jsme vzhledem ke krátkému svezení zatím neměřili, údaje palubního počítače by byly zavádějící.

Podvozek je naladěn komfortně a na menších nerovnostech ani neodskakuje. Nezaznamenali jsme žádné rázy od zadní nápravy. Řízení je stejné jako v jiných modelech Škoda, tedy s příjemně nastaveným posilovačem a dostatečně přesné.

Citigo si nechává v rukávu ještě jeden trumf. Systém City Safe Drive umí rozpoznat hrozbu střetu s vozidlem před vámi a bezpečně zastavit, aby nedošlo ke kolizi. Funguje do rychlosti 30 km/h. Připlácí se za něj jen 6000 korun, pokud si pořídíte auto s ESP, pak jen tisícovku. To konkurence v této třídě nenabízí.

Škoda Citigo je povedený vůz a dá se předpokládat, že bude mít na domácí scéně úspěch. Sice není tak stylově laděná, jako sourozenec Volkswagen up!, láká ale na prostornost a nízkou cenu.

Auto naláká hlavně čerstvé držitele řidičských průkazů, kteří ocení jeho moderní výbavu, i postarší řidiče, které budou oslovovat cena, nízké náklady a jednoduchost.

+ prostorný interiér

+ nízká cena vozu i výbavy

+ bezpečnostní systém

+ propojení navigace s palubním počítačem

- až příliš konzervativní vzhled

- nešikovné ovládání oken

- slabá dynamika tříválce v nízkých otáčkách

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pavlik, 08.11.2011 11:48
O Meganu a Ceedu jsem psal jako o cenové alternativě ke "krabičce" za vysokou cenu. Pokud bude za sto tisíc v základu + rozumný peníz za klimu, je to jiná situace a dá se o tom uvažovat jako o levném přibližovadle do města.
Pepe, 08.11.2011 13:11
Ono po letech bezmezného obdivu nejde o plivání, ale o narovnávání situace, možná až k přechodu do opačných extrémů. A myslím si, že pokud nejsi angažovanej (finančně), tak ti může bejt úplně lógr, co kdo o VW grůp vykřikuje. Já si v klidu jezdím frantíkama, a co kdo vypráví, mě nerozhodí. Naopak, kdysi mě pobavil ten hlod o hliníkové kapotě na 307. To jsem ocenil...
Petr S, 08.11.2011 21:23
Múžeš dát odkaz kde koupím Ceed nebo Megane za 200 tisíc při platbě cash na dřevo? Našel jsem ceny okolo 230 tisíc podmíněné "financováním" dealera. Asi nejde úplně srovnávat konečnou cenu při platbě cash na dřevo a cenu podmíněnou nějakým leasingem s nucenou drahou pojistkou a podobnými vychytávkami.
typek, 08.11.2011 22:11
Nějak se ti ten můj psychoprofil nedaří. Já plivnul jen na škodovku a to z mnoha objektivních příčin. Jednou z nich je, že mají zkurveně nabobtnalý středový panel, který mě tlačí do kolene. Neznám automobilku, která by podobnou zjevnou konstrukční vadu přehlížela tak dlouho bez jakéhokoli náznaku nápravy jako škodovka. Já narozdíl od tebe škodovku mám a můžu říct, že jsem relativně spokojen. Jen ta moje škodovka nepochází z rané doby měkčených plastů a přesně slícovaných spár palubky, nebo z pozdní doby dobře padnoucích volantů příjemných rozměrů do ruky, ale z doby, kdy motorističtí novináři museli s autem jezdit, aby napsali rozumně kvalitní článek a ne v době, kdy po uvěřejnění pár fotek z firemního buletinu udělají závěr, že to bude nejlepší auto ve třídě....Na takový auto já hážu chrchel a můžeš si o měkčenou palubku ruky vodřít až k chlupům v podpaždí a prd s tím uděláš
typek, 08.11.2011 22:30
To bohužel nejde, mě by vadilo, že je to moc dlouhý a za sebou vozím zbytečně přepychový prostor, motor je u obou také skutečně zbytečně "velký". Je to prostě univerzál, tím samozřejmě nechci snižovat solidnost nabídky. Myslím to jinak: jako samohyb ryze městský zaměřený na jednoduchou účelnost. Citigo se tak zatím jeví, nicméně už jsem zahlédl některé detaily, které šetření na nesprávných místech a lpění na vlastnostech nemístných pro tuto třídu (velikost kufru) naznačují. Škodovce jde o "největší rozměry ve třídě" za každou cenu. Osobně si myslím, že spoustě lidem, kteří hledají druhé/třetí auto do rodiny právě pro účely rychlé krátké dopravy není nabídka určena na 100% (u nikoho ze značek nabízejících podobné vozítko do města, nejvíce se tomu přiblížila kolínská trojčata ale od té doby pokrok, nebo vývoj třídy nikde, všichni hrají na jiné nástroje stejnou písničku). Chybí prostě něco víc "zaměřeného" na tento účel (něco jako smart, ale za 130-150 tis.- kufr a zadní sedačky netřeba řešit) myslím že by to mělo úspěch, zatím si podle mého nechávají automobilky pro případný neúspěch modelu "velikost miniauta" jako případný polštář který by utlumil případný neúspěch... A to je pro mě málo...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů