Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Auto slaví 120 let existence

Aktuality
Karel Směšný | 29.05.2015
Automobilka při příležitosti oslav tohoto jubilea zve veřejnost k prohlídce svých provozů. Prohlédnout si zákulisí firmy může v sobotu 30. května v čase od 9 do 16 hodin.

Největší domácí automobilka Škoda Auto zpřístupní návštěvníkům své vývojové centrum a výrobní závod v Mladé Boleslavi. Zaměstnává tady téměř 20 000 zaměstnanců a byla zde vyrobena více než polovina všech vozů za celou dobu existence automobilky- jedná se o více než 11 milionů automobilů.

Dlouhou tradici zde má především výroba motorů - zahájena byla již v roce 1899. Čtyři roky po založení podniku, který se zpočátku zabýval výrobou jízdních kol, vybavili zakladatelé podniku, Václav Laurin a Václav Klement, jízdní kolo pomocným motorkem a vznikla takzvaná motocykleta. V roce 1905 potom firma L&K vyrobila svůj první automobil, nazvaný Voiturette A‘. Poháněl ho vodou chlazený dvouválcový motor o výkonu 7 koňských sil a objemu 1.100 cm3. V roce 1908 zde poté vyrobili jeden z prvních osmiválců té doby.

Mimo závodu v Mladé Boleslavi bude možné navštívit také střediska Škoda Designu a Motorsportu, Servisní tréninkové centrum v Kosmonosích, Parts centrum v Řepově, otevřené dveře budou také do prostor firemního středního odborného učiliště, Škoda Muzea, Zákaznického centra a Vzdělávacího centra Na Karmeli. Automobilka připravuje také bohatý doprovodný program.

Firmě se v současné době daří, vloni se její čistý zisk zvýšil o 46 %. Poprvé v historii automobilka prodala přes milion vozů, přičemž každý den vydělala zhruba 50 milionů korun, celkové tržby dosáhly výše 320 miliard. Škoda Auto vloni investovala do vývoje a výzkumu zhruba 13 miliard z vlastních zdrojů. Oproti roku 2013 také výrobce v loňském roce prodal o 12,7 % více automobilů, poprvé ve své historii se tak dostal přes hranici jednoho milionu (1,037 vozů po celém světě), přičemž nejsilnějším trhem byla Čína, kde zákazníci koupili téměř pětinu vozů.

Automobilka také plánuje vytvořit v domácích výrobních závodech 2300 nových pracovních míst.


Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů