Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda a Dacia táhnou tržby českých obchodníků, prodeje aut rychle rostou

Nové modely
iHNED | 07.04.2014
foto: autor
Výpadek výroby octavie loni srazil tržby maloobchodníků. A právě octavia patří nyní k hlavním tahounům oživení. Jsou to totiž auta - a škodovky zejména -, co přináší vyšší obchodní tržby a tím i lepší čísla v české ekonomice.

Prodeje osobních aut v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o osmnáct procent na 43 tisíc vozů. Český trh tak pojal o 6,5 tisíce aut více než loni.

V absolutních číslech se nejvíce dařilo Škodě, která díky čtvrtinovému růstu prodala o 2,5 tisíce aut víc než loni, a nejvýznamněji se tak podílela na celém oživení trhu. České automobilce pomohla nejen nová generace octavie, jejíž výroba nyní - na rozdíl od loňska - běží naplno, ale i rapid, který je již k mání ve dvou karosářských verzích. Klesají ale prodeje fabie, jež na podzim očekává nástupce.

"Objednávky nás naplňují pozitivním očekáváním i pro další období," věří šéf české prodejní sítě Škody Auto Luboš Vlček, že dosavadní růst značky vydrží.

Škoda sama tvořila dvě pětiny oživení trhu v prvním čtvrtletí. Druhou značkou s nejvyšším absolutním růstem byla rumunská Dacia. Tato levná značka skupiny Renault-Nissan prodala v Česku meziročně o 133 procent více aut. SUV Duster je podle serveru vybermiauto.cz po Škodě Yeti druhým v Česku nejprodávanějším terénním vozem, a dostal se tak například před Hyundai ix35, vyráběné v Nošovicích.

V prvním čtvrtletí vykázala v Česku zlepšení většina automobilek, jedinou výjimkou s výrazným poklesem je značka Chevrolet, která v Evropě v roce 2016 končí. Zákazníci tak mají pravděpodobně obavy o další vývoj servisního zázemí.

Data o prodejích aut v posledních měsících výrazně vylepšují statistiky maloobchodu. Sama jsou ale zkreslena. Česko patří kvůli nižším cenám aut mezi země, odkud se nové vozy ve velkém vyváží. Dealeři či dovozci ale auta před exportem registrují v Česku právě proto, aby se objevila ve statistikách.

O tuto praktiku ale čísla o maloobchodu očištěna nejsou, Český statistický úřad měří tržby obchodníků a už neřeší, zda auto nakonec končí, či nekončí v Česku. Vývoz aut ze země meziročně i vlivem slabší koruny vzrostl o padesát procent.

Únorový růst maloobchodu o 8,2 procenta je tak třeba brát s rezervou. Právě auta totiž tvořila tři čtvrtiny tohoto růstu. Ekonomové přesto považují čísla statistiků za pozitivní.

"Znatelný je i růst tržeb za potraviny, který naznačuje, že spotřebitelský optimismus je patrný také u běžného zákazníka v jeho každodenních nákupech," míní například Pavel Kulhavý, expert na maloobchod ze společnosti PwC.

Vzhledem k tomu, že prodeje aut rychle rostly i v březnu, očekává se dobrý výsledek maloobchodu za celé čtvrtletí. To by mělo pomoci růstu ekonomiky. "Meziroční růst HDP se skoro jistě přehoupl přes hranici dvou procent," předpokládá ekonom společnosti UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů