Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Sebastien Loeb si zkusí za volantem DS3 XL americký rallycross

Aktuality
Karel Směšný | 26.06.2012
Osminásobný mistr světa v rally si v rámci X Games Los Angeles 2012 za volantem vozu Citroën DS3 „XL“ poměří své síly s piloty mistrovství Global Rallycross Championship.

Všechno začalo v den, kdy Red Bull, jenž je od roku 2008 partnerem týmu Citroën Total World Rally Team, přišel s myšlenkou, aby se Citroën Racing s Sébastien Loeb přihlásili do závodu X Games Los Angeles 2012, a poměřili své síly s Travisem Pastranou. Značku i jejího pilota tato pobídka a výzva vydat se dobýt Západ okouzlila a hozenou rukavici bez prodlení zvedli.

Osminásobný mistr světa v rally Sébastien Loeb má na svém kontě již 71 vítězství ve 23 různých závodech, od Švédska přes Mexiko, Japonsko či Jordánsko po Austrálii. Vyhlídka na nový závod ho tedy nijak neděsí: „Závodění miluju a na nové disciplíny se vždycky těším. Týden po návratu z rally na Novém Zélandě se proto vydám do Los Angeles, abych přijal výzvu, kterou přede mě postavil Travis! Rallycross, který známe z Evropy, je úžasný sport, a jeho americká odrůda vypadá ještě extrémněji. Perspektiva, že budu řídit Citroën DS3 o výkonu 545 k bok po boku se soupeři kalibru Marcuse Grönholma mě může jen motivovat!“

Aby tým Citroën Racing získal naděje na úspěch na svou stranu, připravil speciální vůz DS3, který pojmenoval XL jako… X Games a Loeb! Za základ se použil vůz, který postavil Hansen Motosport, ale sedminásobný vítězný tým mistrovství rally využil své know-how v oblasti Kreativní technologie a udělal na něm řadu úprav. Dvoulitrový turbo motor vozu DS3 XL dosahuje výkonu 545 k a točivý moment je 800 N/min. Akcelerace je na úrovni F1, zrychlení z 0 na 100 je 2,4 s.

Ve srovnání s vozem určeným pro rally zde není spolujezdec a rezervní kolo, takže mohli technici zoptimalizovat rozdělení hmotnosti. Chladič se proto přesunul do kufru. Hlavní viditelný rozdíl mezi vozy XRC a XL je ostatně přidání chladicích mřížek do zadních blatníků. Cílem této optimalizace je získat co nejlepší výkon hned od startu, což je v rallycrossu nejzásadnější fáze závodu.

Poté, co byla závěrečná příprava Citroënu DS3 XL dokončena v dílnách týmu Citroën Racing ve Versailles, si ho Sébastien Loeb otestoval na okruhu v Dreux: „Díky pohonu 4x4 a výkonu je DS3 opravdu pěkně rychlý! Testovací jízdy jsme využili pro vyzkoušení různých seřízení. Víme však, že americké okruhy jsou velmi odlišné a budeme muset vůz rychle přizpůsobit situaci.“ Dočasný okruh je vytyčený na Gilbert Lindsay Plaza v těsné blízkosti Stable Center, kde se odehrávají i ostatní soutěže X Games, a tvoří jej i úseky s lehkou, sypkou půdou a více než 20metrový skok!

Kromě perspektivy účasti na zábavné akci určené pro pobavení veřejnosti je Citroën Racing Team i jeho jezdec rozhodnut zabojovat o vítězství. Ředitel týmu Citroën Racing Yves Matton potvrdil: „Naše účast byla podmíněná významem, který Red Bull hrám X Games Los Angeles přikládá. Jakmile jsme se rozhodli se do projektu dát, připravili jsme se na něj s tou největší vážností. Vzhledem k tomu, že se pro nás jedná o jednorázovou záležitost, nebudeme muset myslet na udržení pozice v šampionátu. Jde jen o jeden závod a jsme pevně rozhodnutí ho zkusit vyhrát. Nebude to snadné, protože se musíme se vším seznámit a proti nám budou stát zkušení borci, kteří tenhle typ závodů dobře znají, ale budeme bojovat od prvního do posledního metru!“

VIDEO: http://youtu.be/gvisvUzDtwk

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů