Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Seat Toledo

Recenze uživatelů
Martin () - Hlavní město Praha | 19.07.2006
Četl jsem tady hodně recenzí na různá auta, a tak jsem se rozhodl napsat něco, co tady ještě nebylo, a to recenzi na samotný motor TDI, který je shodný pro mnoho automobilů koncernu VW.
Značka:Seat
Model:Toledo
Typ: 
Karoserie:limuzína, sedan, hatchback
Obsah motoru:1,9 TDI 81kW, 110 koní
Palivo:nafta
Rok výroby:1998
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:130 tis.
Najeto km nyní:155 tis.
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:2 roky
Průměrná spotřeba:5,2 l
Předchozí vozidlo:Opel Astra

Nejdříve bych rád napsal něco o váze vzduchu a turbu, kterého se všichni u TDI obávají.


1) Realita je trošku jiná, než jaké kolují řeči. Váha vzduchu firmy BOSCH, která je v TDI, originálně odchází, to je pravda, ale většinou se tak stává po 70 tis. km a nová stojí okolo 2500 - 3000 Kč a oprava je na počkání nebo si to uděláte sami, takže z váhy vzduchu strach mít člověk nemusí, ovšem je na trhu firma Pierburg, která vyrábí váhy vzducu na TDI, které už měnit nikdy nebudete.


2) Turbo - s turbem může nastat problém, a to ten, že "umře", ale to není slabina TDI, ale všech naftových motorů i konkurence HDI, JTD, DCI a nevím co ještě. Že odejde turbo u TDI je stejně pravděpodobné jako u benzínu s turbem. Takže záleží, jak se s autem jezdí. Při užití kvalitního oleje, odpočinku turba po dlouhé námaze (necháte chvíli volnoběh, než zhasnete motor), a když ho nenamáháte za studena, tak vám turbo vydrží stejně jako motor samotný, který je schopný najet okolo 500 tis. km (pouze při servisování). Když se o motor nestaráte, tak vám "umře" i Japonec.


3) Motor není comon-rail, to znamena dvě věci
- je hlučný
- nenastane problém s vysokotlakým vstřikováním jako u common-railů, common-rail je hodně náchylný na kvalitu paliva, TDI sice také, ale mnohem méně a oprava vyjde levněji než na comon rail.
Další rozdl je v tom, že common rail díky vysokotlakému vstřikování paliva bude vždy tišší, ale vždy bude mít vyšší spotřebu než TDI, při stejném obsahu a výkonu. Záleží, co kdo preferuje.
Já osobně vlastním TDI v Seatu Toledo 81 kW 110 ps, ale raději bych sáhnul po 2,0 HDI, ale tento motor v peugeotu 406 a citroenu xantii je drazší než TDI v golfu, Toledu, Passatu, atd., i když xantia je dost levná a uvažuji o výměně TDI za HDI v Xantii.
Spotřeba: Spotřeba je zajímavá věc, během 25 tis. km, které jsem na autě najel se spotřeba léto, zima 1/3 Praha, 1/3 okresky, 1/3 dálnice ustálila na hodnotě 5,2 l/100 km. Upozorňuji, že jezdím předpisově, ale zase nejsem brzda silnic, když je potřeba předjet, tak to udělám. Jinak v létě jezdím s klimatizací a svítím celoročně.
Ukázky spotřeby: Jel jsem v sobotu ráno Praha - Pardubice, bylo vedro, a tak jsem jel celou cestu s klimatizací. Cesta vedla část po hradecké dálnici a pak okresky a silnice 1. třídy, na dalnici byla rychlsot v rozemzí 100 - 120 (nebylo kam spěchat) a okresky a vesnice předpisově. Silnice byla volná, a tak jediné řazení nastávalo ve vesnicích. Výsledná spotřeba VČETNĚ KLIMA do a z Pardubic byla 4,3. V autě jsem byl se svou přítelkyní a kufr prázdný.
Spotřeba s klimou: je hodně zajímavé, že když jezdím na chatu po dálnici a jezdím bez klimy, mívám spotřebu okolo 4,5 l (volná dálnice, 4 lidi, v kufru věci na chatu) a když jedu stejnou trasu s podobným provozem s klimou (stejná zátěž), spotřeba se hne jen o kousek na hodnotu 4,8 l. Což je perfektní údaj. Podotýkám, že dálnice je volná, takže není koho předjíždět a rychlost je okolo 100 - 120.
Ovšem Praha, to je něco jiného: jezdím v Praze okolo 5,5 - 6,0 l (dle hustoty provozu) bez klimy, ovšem po zapnutí klimy se spotřeba vyšplhá na hranici okolo 7 - 7,5 l dle provozu. Což je velký rozdíl proti nárůstu na dálnici. Je to dáno semafory, rozjížděním, brzděním a opětovným rozjížděním, chodci, atd., znáte to.
Rychlosti: Pro motor je nejvhodnejsi rychlost okolo 100 km/h, motor točí 2 tis. ot. a sptořeba je okolo 4 litrů (při ustálené jízdě). Jinak při 130 km/h motor točí už poměrně vysoko, necelých 3 tis. otáček, což už je na hluku poznat, ale i tak se spotřeba nepřehoupne přes 6 litrů. Při 130 km/h se drží kousek pod hranicí 6 litrů. Maximální rychlost naměřená na tomto autě byla na dálnici brzo ráno, kdy nebyl provoz, a bylo to 200 km/h, ale to je opravdu maximum, které nejezdím a ani nedoporučuji, motor je téměř v červeném poli, auto není stavěno na takovou rychlost. Jinak do 160 km/h jede TDI velice slušně, po překročení 160 km/h už je líne, ale většina lidí jezdí do 130 km/h, takže to je 'jedno'.
Motor má vcelku slušný zátah od 1500 otáček, avšak na předjíždění doporučuji otáčky vždy nad 2 tis., motor se dá točit do 4 tis., ale je to zbytečné. Stačí maximálně do 3 tis., protože pak se výkon stejně nezvětšuje.
Hodně lidí píše, že TDI je na hovno, protože rozsah použitelných otáček je malý - od 1500 až 3500 maximum. Je to pravda, ale kdo jezdil s naftou, tak otáčky nepotřebuje, nafťáky vynikají svým kroutícím momentem, takže není potřeba točit, ale běžný motorista, pokud jezdí s benzínem, tak taky má malý rozsah otáček. Osobně jsem měl Astru 1,6 16V, 100 koní a jezdil jsem mezi 2000 - 4000 otáčkami. Samozřejmě, že jsem mohl točit do 6 tis., ale běžný člověk to nevyužívá. Takže rozsah benzínu 2000 - 4000 je podle mě podobný jako 1500 - 3500 u nafty (pro běžného motoristu, ne pro lidi, co točí v civicu 7 tis.).
Opravy: na motoru jsem neprovedl doposud žádnou opravu, jen údržbu, řemen, olej, atd. Jinak na autě jako takovém jsem řešil akorát problém s elektrikou, který byl zapříčiněn původním majitelem, který rozlil kyselinu někde na kabely, které se zkratovaly.
Prosím, aby se v příspěvcích neobjevovaly komentáře jako: TDI je shit, Toledo je křáp, atd., každý máme svůj názor, ale prosím, když někdo chce něco napsat, tak by se mohl více rozepsat a napsat třeba proč si to myslí a nějaké postřehy, ale hodně často tady vidím příspěvek od neandrtálců, kteří napíší právě jen 3 slova. TDI je shit, a to mi nepřijde objektivní. Proto prosím klidně pište negativní věci (ty sem taky patří), ale pište prosím slušně a napište nějaké důvody, které mají hlavu a patu.
Na závěr: Komentáře typu: 'nechci jezdit s autem, které má věčně rozesranou váhu vzduchu a turbo jezdit nebudu'. Jak jsem psal na začátku, váha vzduchu a turbo nejsou v sevise pořád, jak si někteří myslí :).
Další dotazy pište do příspěvků, budu tam chodit a odpovidat, jinak pokud vás něco dále zajímá mail na mě je mufik.martin@seznam.cz. Auto bych koupil znovu, ale novější model Toledo 2000 nebo nějaký HDI, člověk chce vždycky lepší než má :)

KladyZápory
Spotřeba Hluk od motoru
kufr Design zvenku (ujde)
cena TDI proti konkurenci Design zevnitř (zastaralý)
Cena a dostupnost dílů  
  





Spolehlivost
3
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ano

Hodnocení
Brzdy
3
Design
4
Dílenské zpracování
4
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
4
Ovladatelnost
4
Prostornost
3
Pružnost motoru
2
Řazení
3
Řízení
3
Sedadla
3
Spotřeba
1
Výhled z vozu
4
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
2.93
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Martin, 02.08.2006 10:10
Myslim ze toledo ani neproslo ani crash testy
Jarda, 03.08.2006 21:23
Teď jsem mluvil s kolegou co má Octávii v TDi a říkal, že zkusíme vyměnit tu váhu a uvidíme co to bude dělat (nevím kolik přesně stojí - on říkal, že jí budu mít novou za 2500 Kč?!)!! Ale je to váha do Škodovek - tak nevím jestli to vůbec půjde vyměnit!! Ale myslíme si, že ty motory jsou identické co se těchto ND týče. Co si myslíte Vy??!! Díky
Autor clanku, 10.08.2006 23:44
Nechal jsem napichnout seata na PC a vyhodilo to chybovou hlasku na vaze ¨vzduchu, shanim nekde nejakou levnou, ale novou ne pouzitou nevite? napiste kdyz tak na mail mufik.martin@seznam.cz diky
faktotum, 27.03.2007 10:36
S váhou vzduchu jsou problémy...mně momentálně auto táhne tak 20 minut po vyjetí - a pak to jede jak 1.6 bez turba. Jinak Bosch se dá koupit nová za 2500 a Piergurg za 5000,-. Tak jsem si sehnal novou váhu vzduchu a uvidim. Jinak mam VW Golf III TDI 81 kW. Jestli to nebude tou váhou tak asi jedibě turbodmychadlo.
anonym, 21.10.2007 16:27
Mám také Toledo 1L TDi a v zatáčkách jsem teda nic nepozoroval, podle mě drží velice solidně, mám pneu 195/50/15.Také je dobré si nechat čas od času seřídit geometrii!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů