Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Seat Leon 1.0 TSI - tříválec překvapil

Testy
František Mašek | 12.12.2016
další 4 fotky
foto: seat
Sto patnáct koní umí Leon dostat na stovku za 9,5 sekundy. S lehkou nohou budete jezdit za pět litrů.

Nejprodávanější model od Seatu dostal po čtyřech letech omlazovací kůru a na nové zákazníky se těší v lednu 2017. Nedá se říci, že by jeho změny byly výrazné. Snad nejviditelnější je nová širší maska chladiče a světlomety s novým vzhledem. Nová výbava XCELLENCE nabízí chromované okenní lišty i masku chladiče s chromovanými ozdobnými prvky. Nové jsou rovněž nárazníky vpředu a vzadu. A co se změnilo v interiéru? Nová je středová konzola - je mírně zvýšená a najdeme na ní ovládání elektrické parkovací brzdy. Uvnitř jsou i nové materiály sériového čalounění pro všechny stupně výbavy a nové vnitřní osvětlení LED. Faceliftovaný Leon má nyní ve výbavě XCELLENCE hliníkové prahové lišty, paket osvětlení interiéru LED a bezklíčkový přístupový systém Kessy. Bohužel zůstalo málo místa pro kolena zadních cestujících.

Nabízí i příplatkový navigační systém s novým 8“ displejem z modelu Ateca a novou středovou konzolu (s veškerou konektivitou z modelu Ateca), bezdrátovou nabíječku pro chytré telefony nebo bezklíčkový přístupový systém (do interiéru i zavazadlového prostoru). A samozřejmě plejádu asistenčních systémů. Osobně se mi jeví tohle provedení interiéru s novými materiály jako výrazně útulnější v porovnání s předchůdcem. Samozřejmě na celkovém dojmu se dost podílí i stupeň výbavy konkrétního vozu.

Pojďme k technice - všechny nové Leony (krom základní výbavy) mají nyní elektronickou parkovací brzdu. Nabídka vznětových motorů zahrnuje nový čtyřválec 1.6 TDI s výkonem 85 kW/115 k a sahá až po motor 2.0 TDI vyladěný na 184 k. Novinkou v nabídce vznětových motorů je 1,6 TDI s výkonem 115 k a systémem stop-start. Můžete jej mít spojen s pětistupňovou mechanickou převodovku nebo dvouspojkovou převodovku DSG se sedmi převodovými stupni. Motor je při jízdě velmi slušně odhlučněn a jako základní naftová motorizace je naprosto dostačující.

Větší prostor jsme však měli při projížďce s novým zážehovým tříválcem 1,0 TSI se stejným výkonem, jako v případě dieselové "jednašestky". Motor už známe z Octavie. Je vybaven přímým vstřikováním paliva, přeplňováním turbodmychadlem s mezichladičem stlačovaného vzduchu, proměnným časováním ventilů a systémem stop-start. I když nemá motor vyvažovací hřídel, jeho chod je prost větších vibrací a stejně jako diesel, je skvěle odhlučněn. Zajímavé je, že ačkoliv maximální točivý moment 200 Nm papírově nastupuje až ve 2000 ot/min, pocitově jde motor překvapivě velmi dobře odspodu. Ve spojení s šestistupňovou mechanickou převodovkou spotřebuje nový Leon 1.0 TSI v průměru 4,4 litru paliva na 100 km, což odpovídá emisím CO2 102 g/km. Tyto hodnoty platí také pro verzi s šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG. Jde však o údaje výrobce. Jak jsme psali už v úvodu, v praxi při normální jízdě se se spotřebou vlezete do pěti litrů, rychlejší přesuny pak zvýší spotřebu zhruba o dva litry. Litrové TSI je příjemným motorem, v ceníku se ale nejedná o nejlevnější nabídku. Tou je 1,2 TSI (81 kW). Tento motor u Leonu na rozdíl od Škody Octavia totiž zůstal v nabídce.

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
3
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
2
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Hatchback
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4282
Šířka (mm)
1816
Výška (mm)
1459
Rozvor (mm)
2636
Rozchod kol vpředu (mm)
1549
Rozchod kol vzadu (mm)
1975
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
380
Motor
Typ
Zážehový
Počet válců
3
Zdvihový objem (ccm)
999
Max. výkon kW (k)/ot./min.
85/115/5500
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
200/200-3500
Spotřeba
Kombinovaná
4,4
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
9,5
Max. rychlost (km/h)
200
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
339900
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů