Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Seat Ibiza - jak řešit hučení v motoru a nadměrnou spotřebu oleje?

Technická poradna
Váradi Petr | 16.05.2012
foto: TipCars.com
Co může být příčinou hučení motoru v rychlostech od 50km/hod? Je běžná spotřeba oleje 0,4litru na 1000km?
Autor dotazu: 
Značka, model:Seat Ibiza
Bližší označení:Ibiza 1.2 l
Rok výroby:2002
Palivo:benzín
Výkon v kW:44
Kód motoru:VSSZZZ6LZ3R055665
Popis závady:Začal mi hučet motor při vyšší rychlosti, do 50km/hod dobrý, výš začne hučet, má najeto 100000km. Začal se mi i ztrácet olej, na 1000km doleju 0,4l, jinak motor jede, táhne...
Kód chyby určené na diagnostice:Nebyla jsem na diagnostice.
Typ diagnostického přístroje: 
Kroky učiněné pro odstranění chyby + následky: 


Odpověď:

Dobrý den,

uvádíte, že motor začne hučet při rychlostech vyšších než 50km/hod. Předpokládám, že tyto rychlosti realizujete na čtyřku nebo na pětku, tzn. motor hučí přibližně od 2000 – 2500 otáček výš. Budeme pokračovat dál za tohoto předpokladu. Předesílám, že hučet Vám může především některé z ložisek (vodní pumpa, poloosa), může hučet střední díl výfuku (přepážky), převodovka, prasklý vlnovec (i když ten spíše drnčí), nebo větrák chladiče.

Přiznám se, že jsem trochu na pochybách ohledně specifikace instalovaného motoru. Podle udaného VIN čísla máte modelový rok 2003, vůz byl smontován v Martorellu. V té době se do Ibizy ale ještě nemontoval tříválec o výkonu 44kW (rozvody řetězem). V úvahu tak přichází ještě čtrnáctistovka o stejném výkonu, nicméně ta se montovala jen do r. 2002. Motor 1.2 44kW se pod kapotou objevuje až v roce 2007. Každopádně popisovaná závada je na typu motoru prakticky nezávislá.

Jak jsem již uvedl: ve hře především hučící ložiska, což je široký pojem. Teoreticky může Vámi popisovaný zvuk vydávat i převodovka, nedostalo auto např. ránu na spodek? Každopádně by bylo záhodno zkontrolovat hladinu oleje v ní. Může se jednat i o hučící ložiska v převodovce. Převodovku můžete vyloučit, pokud pazvuk bude při stejných otáčkách patrný beze změny na všechny převodové stupně. Pokud bude zvuk evidentní jen na jeden nebo dva převodové stupně, stojí za to věnovat kontrole převodovky další pozornost.

Zkuste dále motor vytočit na místě na odpovídající otáčky (tzn. minimálně 2000) na neutrál, jsou pazvuky také slyšitelné? A naopak, pokud jedete z kopce rychlostí větší než 50km/hod, máte zařazeno na 4. nebo 5. stupeň (brzdíte motorem), je zvuk slyšet? Pokud ano, zkuste vyřadit, jestli hučení zmizí, skutečně je na vině součást navázaná na otáčky motoru. Hučí auto stejně v zatáčkách jako na rovné silnici? Hučí auto při jízdě při sešláplé spojce nebo poloha spojkového pedálu a řazení obecně nemá na zvuk vliv?

Diagnostika možná v tomto případě nepomůže, spíše dejte bakšiš technikovi, ať Vám španělku důkladně projede. Teprve pokud neodhalí příčinu, nechte si udělat diagnostiku.

Spotřeba oleje je abnormální. Podívejte se pod víčko na ventilovém víku, výrazné množství šlemu není dobré znamení, stejně jako v první fázi mastná pěna v expanzní nádobce chladicí kapaliny. Na vině může být notoricky známé těsnění pod hlavou ventilů (i když obvyklejší varianta je naopak úbytek chladicí kapaliny do motoru a posléze pojízdná dýmovnice, posléze nepojízdná dýmovnice). Pokud tato prohlídka nepřinese žádné zjištění, pravděpodobně Vám motor olej opravdu „žere“, což také není potěšitelné. Poznáte to i na barvě kouře jdoucího z výfuku Vašeho vozu: bude pravděpodobně namodralý nebo našedlý. Postup je ten, že je nutno zjistit, kudy se olej dostává do spalovacího prostoru a tomuto jevu zamezit. Klasicky se může jednat o pístní kroužky, soft verze jsou gufera ventilů. Optimální je před započetím záchranných prací nechat změřit kompresi v servisu, kde toto umí.

Shrnutí na závěr: bakšiš technikovi na zkušební jízdu kvůli hučení, zároveň ať se vám podívá pod kapotu i kvůli úbytku oleje. Pokud nezabere zkušební jízda, při níž technik zkusí vyzkoušet výše popsané postupy, jděte na diagnostiku. Pokud úbytek oleje nesouvisí s těsněním pod hlavou, nechejte změřit kompresi ve válcích, budete moudřejší.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Paul, 16.05.2012 09:17
Asi jako diagnostikovat nádor v mozku po telefonu (bolí mě furt hlava a krvácím z uší, ale na CT jsem nebyla). Nicméně hučení a ztráta oleje spolu souviset můžou ale nemusí. Určitě by to chtělo navštívit zkušeného mechanika, který jen nesepíše předávací protokol, ale auto proleze a projede. Ještě mě napadlo, jestli nejde o mechanické poškození. Tazatelka mohla klidně na něco najet a poškodit olejovou vanu i převodovku. Ale jak říkám, těžko soudit od počítače.
tomaskrtek, 16.05.2012 09:23
0.4l na tisíc je sranda, to bych asi neřešil-pokud se to samozřejmě nezačne zhoršovat. kdyby majitelka s tímto problémem auto reklamovala tak jí výrobce odkáže někam neboť obvykle udávají spotřebu oleje do 0.5 l na 1000 jako normální. pokud navíc často točí motor do omezovače tak by mohla mít spotřebu i vyšší. hučení bych tipoval na ložiska v kolech.
Pepe, 16.05.2012 12:54
To může bejt fakt milion věcí. Mně takhle hučí olítaný letní pneu na zadku se šípovým dezénem. Koncem měsíce měním, už se to nedá poslouchat. A jdu do asymetrie... Jestli má paní na předku podobný holoty jako já vzadu, můžou to bejt klidně i ty gumy. Fakt těžko něco radit.
Koloss, 16.05.2012 13:11
Ony taky můžou hučet ložiska na kolech, když odcházejí na Fábii, proč by nemohly odejít na Ibize.

Co se týká toho oleje, tak první věc, která mělza zaznít v dotazu, jestli náhodou auto neloužičkuje. Jsou pod autem po delším stání čerstvé fleky? Doporučuju zastavit večer někde v místě, kde je čistý asfalt a podívat se jak vypadá ráno.

Mám za to, že ani jednu závadu by diagnostika motoru neodhalila, ale zkušený automechanik by mohl říct snadno a rychle kde je problém.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů