Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

SEAT Exeo - Audi ve španělském hávu

Testy
Michal Borský | 22.04.2010
dalších 19 fotek
foto: Michal Borský
SEAT předloni celou motoristickou veřejnost překvapil modelem Exeo, který bez větších příkras vychází z předchozí generace Audi A4. Má šanci uspět v tvrdou konkurencí nabité střední třídě?

Po ukončení produkce druhé generace oblíbeného modelu Toledo chyběl španělskému lídrovi v nabídce klasický konzervativní sedan, s nímž SEAT slavil úspěchy v devadesátých letech. Španělé místo toho zaplnili svůj výrobní program nadbytkem velkoprostorově stylizovaných aut typu třetí generace Toleda nebo modelu Altea. Exeo na druhé Toledo navazuje svou klasickou prostorovou koncepcí, jinak ovšem míří o třídu výš. Na rozdíl od Toleda nabízí i praktickou variantu kombi značenou písmeny ST. U SEATu se rámci maximálních úspor pro inspiraci poohlédli na domácím hřišti, tedy v rodině koncernu Volkswagen. Volba padla na předchozí generaci Audi A4 interně značené jako B7 s nímž Exeo sdílí drtivou většinu konstrukčních prvků s velkou výjimkou v oblasti dieselových motorizací, který nyní kompletně obstarávají moderní common-railové agregáty TDI. S prostředním výkonnostním stupněm vznětového dvoulitru jsem měl tu čest i v testu sedanu se střední výbavou Style.

Vzhled: Pouze nejnutnější změny
Model Exeo z A4 vychází opravdu v maximální možné míře, takže vnější úpravy se omezily jen na nejnezbytnější korekce související s identifikačními znaky španělského výrobce. Patrné je to nejvíce na přední masce, která byla kompletně pozměněna v duchu stejné partie menšího typu Ibiza. Výsledný vizuální dojem je mnohem bezstarostnější. Z boku by si na SEATa vsadili jen ti největší znalci neboť profil je zcela totožný a jediná patrnější úprava se týká přemístění vnějších zpětných zrcátek z předního kouta dveří přímo na jejich konstrukci. Zadek je maximálně decentní a konzervativní. Víko kufru dostalo výraznější odtrhovou hranu a původní místo registrační značky, která se přesunula dolů na nárazník obsadilo velké logo SEATu.

Inteiér: Funkční
Také uspořádání i výbava interiéru je s minimálními úpravami věrnou kopií německého klasika. Není to na škodu, protože sportovněji střižená přístrojová deska s pěti kruhovými výdechy převzatá z poslední A4 Cabrio si stále udržuje vysoké funkční i estetické kvality. Jedinou viditelnější změnu představuje volant s výrazným logem současného producenta. Kufr se 460 litry v základu není vůbec malý. Příjemná je možnost sklopení zadních sedadel do roviny nebo průvlak pro pohodlný transport dlouhých předmětů pod loketní skrytý za zadní loketní opěrkou. Zajímavostí bylo použití střešního okna se solárními články napájejícími za parného počasí i při vypnutém motoru elektřinou klimatizaci interiéru.

(+) dobré zpracování a použité materiály
(+) nestárnoucí vzhled
(-) málo místa vzadu
(-) překážející střední loketní opěrka vpředu

Motor: ideální volba
Pod kapotou testovaného Exea našla své místo střední výkonová varianta známého koncernového dvoulitru TDI se vstřiky common-rail a výkonem 105 kW. Dalšími možnostmi jsou provední s 88 nebo 125 kW, přičemž všechny tyto motory najdeme i v mnoha dalších koncernových vozech. Diesel agregát zabudovaný v testovaném kousku potěšil o poznání kultivovanějším projevem ve srovnání se starými „pédéčky“ i tradičně příjemnou spotřebou, která se v průměru nepřehoupla přes šest litrů. Při sedmdesátilitrové nádrži je tak jízdní rádius opravdu velkolepý. Do nějakých 1.800 otáček je motor poměrně lenivý, nad touto hranicí však dá pocítit velmi slušných 320 N.m. největšího točivého momentu a ochotně se vytáčí až na pomezí maximálního výkonu ve 4.200 otáčkách. Řazení vhodně odstupňované manuální šestistupňové převodovky bylo tradičně vzorné jak po stránce délky drah, tak i přesnosti zapadávání jednotlivých stupňů.

(+) dobrý výkon ve středních otáčkách
(+) spotřeba
(+) akustický projev

Jízda: Komfort na prvním místě
Podvozkové skupiny zděděné kompletně po A4 byly nadány nadstandardem v podobě víceprvkového zavěšení obou náprav. V kontrastu s tradičním naturelem značky bylo odpružení vozu ve výbavě Style naladěno citelně na komfortní notu, sportovní podvozek je součástí úrovně Sport. Velmi dobré byly naopak tradičně jedovaté brzdy s taktním ABS v záloze. Sečteno podtrženo Exeo se standardním podvozkovým naladěním není rozhodně auto stvořené k vyřezávání ostrých zákrut a jiným sportovním kouskům, nýbrž vozem pro klidnou, ale určitě ne pomalou jízdu na delší vzdálenosti. Komfortní odpružení spolu s rozumným rozměrem pneumatik přišlo také velmi vhod při provozu po rozmlácených vozovkách českých silnic a dálnic i velkoměsta.

(+) komfortní jízda po horších silnicích
(+) víceprvkové zavěšení vpředu i vzadu

Cena testovaného modelu startuje na 635.900,- Kč. Základní model lze pořídit již od 499.900,-

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
gablenz, 24.04.2010 12:50
V dobávh Toleda II nastoupil Seat správnou cestu...Toledo III byl designerský výkřík, který byl dost kontroverzní, ale je lepší, když se o autě mluví, než když člověk neví, že existuje. No, a teď soudruzi z koncernu pohřbívají Seat. Kdyby takhle vypadala nová Lada, tak bych řekl O.K.. Ale takhle debilně obyčejný design, jen aby to průměrného člověka nenasralo, je vstupenka na hřbitov automobilky. Auto jsem měl možnost vidět v reálu a vypadá strašně.
wendys, 25.04.2010 20:10
Tato recenze spíš zůstala zapomenuta v šuplíku.Kde ty loňské sněhy jsou.Br,br.
T.J., 26.04.2010 08:27
Takových extremně nudných, obyčejných, fádních aut je mraky, a dokonce se prodávají. Jednou takovou je česká superhitovka a modla v jedné osobě - předražená ochca.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů