Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Seat Cordoba 1.9 D

Recenze uživatelů
Petr () - Praha 4-Chodov | 21.11.2006
DISKUSE: Máte potíže s nákupem kvalitní ojetiny?
Popravdě - původně jsem chtěl VW Golf III TDI ale skoro každý Golf už je chycený a Cordoba zpravidla vůbec.
Značka:Seat
Model:Cordoba
Typ:1.9 D (1Y)
Karoserie:sedan
Obsah motoru:1896
Palivo:nafta
Rok výroby:1998
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:160 000
Najeto km nyní:198 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:1 rok
Průměrná spotřeba:5,2
Předchozí vozidlo:Volkswagen Golf
Měl jsem v kapse 100 000,-Kč a shaněl solidního diesla. Shánění auta mě vyšlo na cca 15 000,-Kč (ježdění, telefony...). Popravdě - původně jsem chtěl VW Golf III TDI ale schválně si kolem sebe všímejte VW Golfů III a Seatů Cordob od r.v 96, skoro každý Golf už je chycený a Cordoba zpravidla vůbec (pokud nebyla bouraná). Kdo říká, že Seat koroduje, ať se jde vycpat. To mě hodně zklamalo, všechny Golfy, které jsem viděl, měly chycený podvozek, prahy, lemy apod. Všichni mi to vyvraceli, a tak jsem si nechal z Německa dovézt Golfa TDI. Naštěstí nebyl shnilý, ale už měl chycený spodek, podlahy a růžek dvěří. Prý je to normální. Mimo to náklady na provoz, u nás většinou vylítaných a přetočených Golfů jsou obrovské (poloosy, váha vzduchu, turbo, počítač). Jde o auta před smrtí, kde vás čeká výměna snad všeho. Nakonec jsem si tedy koupil Cordobu 1.9 D. Dřív jsem měl Ibizu z 93, ale starší seaty hodně rezly. Doporučuji kupovat jen mladší ročníky od roku 1996. Dokonce se hodně mluví, že Cordoby jsou mnohem lépe ošetřeny než Ibizy. Motor 1.9 D je naprosto bezúdržbový a maximálně spolehlivý agregát. Stačí udělat rozvody (mnohem levnější nez u TDI) a pravidelně měnit olej. Co jsem měl Ibizu, s tím a samým motorem, řešil jsem pouze klapající zdvihátka (cca 2500,-Kč) a jen běžné věci jako kotouče apod. Ibizu jsem měl 3 roky a naprosto v pořádku, taky vše je od VW, takže kvalita. S oběma vozy jsem měl spotřebu průměr 5 - 5,5 l. Dálky jezdí za 4,5, město kolem 6l. Na dálnici uhání 160kmh při suprové spotřebě. Mimo to vás nečekají žádné problémy s turbem, počítačem, řídící jednotkou, váhou vzduchu apod. Důvod? Tyto věci zde nejsou. VW mluví o tomto motoru jako nesmrtelném agregátu. Není to žádný sprinter a při plném naložení se mu do kopce moc nechce, ale jízda je velmi tichá, klidná a příjemná. Rekce na plyn je dobrá a dokáže uhánět hezky svižně. Zkoušel jsem porovnat výkon s agregátem 1.7 TD z Fiata. Na rozjezd vyhrál Fiat (turbo) ale kolem 100 km/h jsem začal Fiata dojíždět a při 140 km/h jsem se už na něj díval ve zpětném zrcátku. Fiat končil při 155 km/h, Seat při 165 km/h. Vřele doporučuji.
KladyZápory
jednoduchost agregátu malý otvor pro přístup do kufru
spolehlivost (vše od VW) všeobecně u této kategorie vyšší pojistka
velmi prostorný kufr  
spotřeba  
nízká cena oproti VW  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
3
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.5
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
bubu, 22.11.2006 10:05
Ja som pocul od kamarata ktory ma s tym nieco do cinenia, ze u VW je najviac ziskova Skoda, potom Audi, samotne Volkswageny si zarabaju akurat sami na seba cize tu zisk stagnuje a Seat je stratovy....
Sid, 22.11.2006 15:34
Auta od Fiatu se celkově vůbec nepovedla !
Giorgio, 22.11.2006 16:05
A na to jdi přišel jak? Máš zkušenosti? Sepiš je, rádi si je přečteme. Čím jezdíš? VW Golf II za 15 000 Kč i s novými protektory? V českém soudnictví platí zásada "nejdřív tvrdíme, potom dokazujeme". Teď dokaž, co jsi tvrdil.
Rosta, 22.11.2006 17:02
Vlastním Cordobu r.1998 1.9sdi už přes tři roky a jsem celkem spokojenej.Nechtěl bych jí určitě srovnávat s Golfem ale nemyslim si že to je špatný auto.Motor je línej-na předjetí je to hrůza ale spotřeba při mojí těžký noze je super-pohybuju se dlouhodobě kolem 5l..S tou maximálkou je to pravda-165 neni problém.Auto jsem koupil po prvním majiteli-najeto 85tis.dnes 120tis.Za tři roky jsem měnil pouze běžný věci:výfuk 2 dily-5600kč(bosal) kotouče+destičky-2800kč baterka-1400kč přední ložiska-2000kč.Auto je bez koroze,nic neklepe nebouchá pouze při zhruba 2000tis/ot.rezonuje výfuk.Jako hlavní nedostatky bych uvedl línej motor,doba než začne auto v zimě topit-viz.Škoda 120,jízdní vlastnosti-auto je nedotáčivý (těžkej motor) a vadnoucí brzdy - (prostě to neni žádnej závoďák-když s tím jezdím jako s autobusem je všechno OK). S tím povinným ručením to nemusí bejt tak hrozný-měl jsem pojistku u Český p.a při 66 měsících bonusů sem platil ročně zhruba 6800kč.V listopadu sem si udělal novou pojistku u pojišťovny Wustenrot - neni to podle obsahu ale podle vykonu a při mejch 47kw.a s mejma bonusama to dělá ročně 3024kč.Takže vřele doporučuju. Hezký den.
Martin, 10.03.2007 08:29
Mám stejné auto jako Rosta (Cordobu SDi 98). Kupoval jsem ho při 54 tkm, teď má najeto 98 tkm, takže myslím, že můžu objektivně hodnotit. Spotřeba je kolem 5 l, na delších trasách při plynulé jízdě se dá vlézt i do 4,5 l. Zatím nikde žádná rez až na koncový díl výfuku. Celé výfukové potrubí je původní, ale koncový díl už se hlásí o výměnu. Baterka je taky ještě původní (VARTA). Jinak papírovou rychlost 165 km/h se mi podařilo na rovném úseku dálnice pokořit o 5 km, ale vzhledem k tomu, že jezdím na 13" kolech, tak při větších rychlostech auto už trochu plave. Není to rozhodně žáden závoďák, ale vyšší točivý moment oproti 1.3 50 kW ve Felicii je poznat. Auto se netrápí v kopcích a při předjíždění není třeba podřazovat.
Celkově auto hodnotím kladně. Až na nějaké mouchy ve zpracování, přimrzání předních dveří a občasné povrzávání interiéru jsem maximálně spokojen. Nerezne, motor je spolehlivý, úsporný a nenáročný, zavazadlový prostor má příjemně velký objem (byť vstupní otvor je nešikovně malý), auto se v zatáčkách tolik nenaklání díky tvrdšímu pérování, brzdy se mi zdají na danou motorizaci a váhu auta přiměřené. Pro toho, kdo nemá peníze na větší rodinný vůz, může být Cordoba zajímavou alternativou. První Seaty ve mě nebudily příliš důvěru, ale od druhé poloviny devadesátých let se automobilka hodně zlepšila ve kvalitě, takže se určitě není čeho bát. Doporučuji.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů