Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Seat Cordoba 1.4 MPI a zkušenosti majitele po čtyřech letech

Recenze uživatelů
Martin (30) - Česká republika | 06.08.2013
Před třemi lety jsem náhodou získal do užívání Seat Cordoba r. v. 2001, sedan 1.4 MPI 44 kW. Auto sloužilo v rodině mé přítelkyně jako třetí vůz a většinu času stálo před domem.
Značka:Seat
Model:Cordoba
Typ: 
Bližší označení:motor AKK
Karoserie:sedan
Objem motoru:1 400
Palivo:benzín
Rok výroby:2001
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:105 000
Najeto km nyní:145 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:4 roky
Průměrná spotřeba:6,8 l
Poruchy:viz článek
Předchozí vozidlo:Škoda Felicia
Před třemi lety jsem náhodou získal do užívání Seat Cordoba r. v. 2001, sedan 1.4 MPI 44 kW. Auto sloužilo v rodině mé přítelkyně jako třetí vůz a většinu času stálo před domem. Předchozí Felicii jsem obchodně prodal do rodiny a začal používat Seata.
Jedná se o model po faceliftu, který proběhl v roce 2000 a zahrnoval poměrně dost změn, především optických. Cordoba je odvozena od modelu Ibiza druhé generace (od roku 2002 pak od Ibizy třetí generace) a patří tak mezi malé vozy, v nižší střední třídě měl Seat Leona a Toledo. Motorová paleta byla široká, od 1.0 (37 a 51 kW) přes 1.4 (44 - 74 kW ve verzi 16V) až po 1.8 T ve verzi Cupra, v naftě legendární TDI (66 a 81 kW) a SDI (50 kW). Zajímavostí je verze kombi, podobné bylo jen Polo a Felicia kombi.
Technika je koncernová, přesto snad kvůli image je cena seatů nižší než u koncernových sourozenců. Aktuálně (2013) má můj Seat 1.4 hodnotu někde mezi 30.000 - 40.000 Kč.

Zvenku
Design první verze navrhoval Giugiaro, ale už jsem od něj viděl hezčí kousky. Po faceliftu má mé auto čirou přední optiku, změněné zadní svítilny a hezčí interiér. Nikdy jsem neparkoval v ložnici, a přesto auto nerezne ani zespod. Nevýhodou jsou nesklopná zrcátka a nemožnost demontovat anténu, na 13 kolech vypadá jak angličák, přední znak se rád ztrácí, nový stojí 210 Kč v autorizovaném servisu. Plastové okraje nárazníků jsou do města šikovné, zadní křídlo už z výroby je pro parádu, ale dobře se za něj zavírá kufr. U ostřikovačů nejde seřídit sklon a při rychlejší jízdě dávkují přímo na stěrač, který pak na sucho zkouší tvrdost skla.

Uvnitř
Na podvozku Ibizy nelze čekat zázraky. Vepředu vše v pořádku, vzadu je ale minimum místa na nohy. Sedačky jsou komfortní, dobře drží tělo, byly zde stále potahy, takže originál jako nový, ale po delší době se ošoupává řidičova sedačka v oblasti ramen. Hlavové opěrky jsou nepoužitelné, nelze je naklopit a jsou příliš vzadu. Navíc pojezd sedadla je v kolejnici na podlaze, kam se ráda dostává špína a sedadla pak nejdou posunovat nebo jen stěží. Vyčištění a promazání kolejnice pomůže. Kufr je největším překvapením, otvor u sedanu samozřejmě malý, ale velikost je velmi příjemná. Rezerva pod podlahou kufru, v boku žádné schránky, sklopná sedadla. Kvalita zpracování je poplatná době, kliky a madla dveří se odlupují hned. Můj model má elektronické nastavení teploty v kombinaci s vestavěným rádiem, v noci regulovaná červená umí hezky zářit, vše je přehledné a panel dobře vypadá, klimatizaci postrádám. Okna v elektrice fungují, ale oba přepínače na straně řidiče jsou ošoupané a rádi se zasekávají. Chybí držák na nápoje.

Motor a jízda
Měkký podvozek v kombinaci se standardní výškou pneu znamená příjemné filtrování nerovností, volant s posilovačem má však zpětnou vazbu jak mokrý hadr a v zatáčkách těžko odhadnete, co se děje vepředu. Největší výhodou je váha vozu, kdy 990 kg znamená poměrně nízkou spotřebu a motor s autem nemá mnoho práce. Brzdy jsou měkké a moc se jim nechce. Auto je samozřejmě nedotáčivé a na limitu přední kola ztrácí přilnavost velmi brzo, na mokru sakra brzo, a to i přes dobré pneumatiky. Jezdí se prostě s rozvahou a v klidu, krátké zpřevodování znamená časté řazení, ale také stálou dostupnost výkonu. Ve 130 km/h točí skoro 4 000 otáček/min. Motor 1.4 MPi 44 kW nemá výkonnou špičku, na lehké auto ale stačí a sbírá se hezky odspodu, točit ho nemá smysl. Jezdím jen po městě do 2 km každý den, výjimečně na dálnici, průměrná spotřeba je 6,5 l, na dálnici 7,5 l, když jedu v klidu, dostanu se i pod 5 litrů/100 km. Oceňuji 5,5 l objemnou nádržku na vodu do ostřikovačů.

Servis
Auto bylo na původních zimních gumách (na jedné z nich praskl kord a auto se chovalo jako s nevyváženou pneu), takže jsem za 5.200 Kč koupil novou sadu Continental ContiContact a k tomu použité plechové disky (700 Kč za všechny). Olej měním po 10 000 km (10W-40, specifikace vw 502.000 a vyšší) nebo jednou v roce, což většinou znamená spíše méně km. Hned na začátku jsem tedy měnil olej (cca 1.000 Kč i s filtrem, vlastní práce), vzduchový filtr (jsou dva, dohromady cca 300 Kč), kabinový filtr (doporučuji, moc lidí to nedělá, stojí asi 150 Kč, je pod stěrači, výměna na 15 min a stojí to za to), svíčky (kus za 440 Kč, originál) a zapalovací kabely (700 Kč), zimní pneu Vredestein (4.500 Kč), stěrače, nové oranžové žárovky (postupně světlají, na STK to nemají rádi). Dále nefungovalo naklápění světel (1.500 Kč motorek). Ve 120 000 km přední kotouče za 1.500 Kč oba, oba díly výfuku (originální byl tažen nad zadní nápravou a nešlo ho rozdělit), destičky, nová chladicí kapalina, rozvody (3.500 Kč). Ve 140 000 km šlo ztuha řadit a často jsem počítal zuby, poprosil jsem mechanika o kontrolu náplně v převodovce, prý byla dostatečná. Pak jsem ale spěchal, na dálnici svištěl přes 160 km/h a když jsem chtěl zařadit, nešlo to. Po půl hodině už v pohodě. Mechanik prý dotáhl zámek řazení. Po měsíci se začal ozývat zvuk, který ztichl při vyšlápnuté spojce. Takže nová spojka (7.500 Kč originál na Auto Jarov), ale ložisko na spojce to nebylo, bylo to ložisko v převodovce, které se přidřelo kvůli nízké hladině oleje. Olej dolit, ale zvuk je stále lehce slyšet, takže teď hledám v Praze dobrého mechanika na běžnou opravu, ložisko v převodovce řešit nebudu (cca 13.000 Kč).
V poslední době jsem cítil pálení oleje a hle, koukám, že ze sání kape olej na výfuk. Takže vyndání škrticí klapky, čištění a základní nastavení polohy (cca 1.000 Kč), pomohlo to proti škubání studeného motoru a horším startům, na vině byla příliš vysoká hladina olejové náplně, která se vracela do sání a zašpinila škrticí klapku. Prý jsou na to tyto motory citlivé.
Dále odešlo čidlo hladiny olejové náplně (pořád svítila kontrolka oleje), v autorizáku Jarov i s prací cca 1.500 Kč, začínám cítit tyčky řízení. Jednou za půl roku se mi objeví na palubce žlutá kontrolka EPC, což je Electronic pedal control, nesvítí brzdovky a po vypnutí a zapnutí motoru opět na půl roku klid, snad jen čidlo někde pod brzdou.

Co dál?
Auto plní svůj účel dobře, parkuje venku, jezdím s ním ráno 2 km na metro a odpoledne zpět. Dalo by se koupit novější, ale jako druhé auto mám nejlepší značku na světě: firemní, takže není moc důvod. Dalším autem bude Citroen C5 už na častější používání. Servis u Felicie byl levnější, ale i zde je stále velmi dostupný. Měním věci i preventivně a možná zbytečně, auto se myje jen v ruční myčce a je to znát, lak je pořád v dobré kondici. Už jsem vyzkoušel tři mechaniky a zase hledám dál, to aby člověk vážil zlatem. Motor 1.4 je dobrým společníkem, v zimě hezky startuje, je tichý, neklepe se. Vyzkoušel jsem i SDi a na pohodovou jízdu s malou spotřebou také není špatný, držel bych se v tomto voze ale benzínu.


KladyZápory
pohodlí drobné poruchy
spotřeba málo místa vzadu
ceny dílů a jejich dostupnost nečitelné jízdní vlastnosti
nezájem zlodějů  
  





Spolehlivost
3
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
4
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
4
Prostornost
4
Pružnost motoru
3
Řazení
3
Řízení
4
Sedadla
2
Spotřeba
1
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
2.69
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 11x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
rohYpnol, 06.08.2013 21:00
Bohužel, vzhledem k nájezdu (předpokládám nestočený, když je skoro v rodině) nezbývá než napsat - koncernová klasika. Stále se něco mění, zkrátka po 100 000 začne seznamování se s mechaniky po blízkém i vzdáleném okolí. Zkrátka všechno jen ne spolehlivost...
Z druhé strany ale opravy nejsou až tak nákladné a i kdyby se něco vysypalo, vrakáč to jistí. Upřímně tedy nechápu, že někomu stojí kvůli 2 km městského dojíždění řešit neustálé poruchy vozu... Ale zpohodlněli jsme, možná bych taky byl líná škeble
Oceňuji ale střízlivé hodnocení, podobné závady jsou na koncernwágenu stejného stáří a nájezdu klasika, jen blázen by čekal, že bude jen jezdit a dolévat olej. Zkrátka dobře napsáno. Pro ostatní by to mohl být vzor, to co se ze občas uveřejní, bývá záhadou, jak někdo vůbec může sepsat...
Martaslover, 06.08.2013 22:28
No jo, chodím do práce v dlouhých kalhotech a většinou spěchám, tahám notebook, papíry, prostě se mi nechce chodit, tak jezdím autem 2km :)
Vlastně je na tomto autě super, že nehnije, opravy jsou levné a zatím vždy nastartovalo
David V, 07.08.2013 09:46


Pokud nejsi vyloženě závislý na servisu (jako, že vše, co doslouží musí řešit servis), tak v tom celkem problém nevidím. Ona většina těch jmenovaných věcí jsou záležitosti provozního charakteru. Ano, mnoho lidí to nezná, protože auto prodají většinou dříve, než se musí měnit třeba spojka nebo kotouče nebo dokonce kabely. Pak to vypadá jako opravy.
K 2-ma km autem se nebudu vyjadřovat.
Paul, 08.08.2013 08:29


Spíš si myslím, že kdyby měl už na začátku schopného mechanika, tak by spoustu věcí ani neřešil. 2) další měněné věci se dají zahrnout do běžné údržby a pečlivé péče, 3) nájezd 4 km denně se 2ma starty v zimě v létě je pro auto větší záhul než 100 km tam a 100 km zpět - nestačí se prohřát, altík běží naplno, kondenzuje se vlhkost, atd., 4) jestli je blbost takhle jezdit autem bych si netroufal hodnotit, autor v diskuzi napsal že tahá spoustu krámů a je společensky oblečen. Když jsem kdysi pobýval v Praze, tak jsem dělal něco podobného, i když jsem to měl na metro dál, cca 10 km (do centra se mi fakt autem jezdit nechtělo). Taky jsem mohl jet sockou k metru, ale dobíhat autobus a pak stát na jedné noze ve smradu? To fakt ne... Metro jako vrchol dne mi bohatě stačilo.
Muroň, 13.08.2013 10:40
Výborná recenze, takhle by to mělo vypadat. Ač si rohYpnolových názorů vážím a na auto.cz ho považuji za autora nejlepších komentářů, musím polemizovat s "koncernovou klasikou". Mám vůz stejného stáří i nájezdu ze stejné fabriky (jen jiné značky) a těch drobných oprav řeším daleko méně. Kromě výměny náplní a filtrů, jedné žárovky ročně, podtlakové hadice posilovače brzd před dvěma lety a stahovačky okna, jsem preventivně nechal vyměnit tlumiče a méně preventivně čepy. Jinak vše drží a funguje, dnes hladce přes STK (v protokolu jen prasklinka na čelním skle a jedna nesvítící žárovka u osvětlení SPZ). Co v okolí sleduju koncernové vozy desetileté a starší, také bezproblémový provoz, i když to jsou spíše prémiovější modely s jasnou historií a nestočeným tacho. Tím netvrdím, že v posledních letech nešla kvalita montáže, výdrže motorů (jak TSI, tak TDI CR či 2,0 PD) a životnosti dolů.




vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů