Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Seat Altea Altea XL - zkušenosti po roce provozu

Recenze uživatelů
qqq32 (36 let) - Liberecký kraj | 26.03.2009
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Seat Altea Altea XL | foto: qqq32
Pro Citoen a Peugeot hovořila cena a velice slušná výbava, Focus se mi zdál malý, Mondeo bylo počátkem min. roku před slevami poměrně drahé a Škodovku jsem tak nějak vnitřně nechtěl.
Značka:Seat
Model:Altea
Typ:Altea XL
Karoserie:kombi, VAN, MPV, SUV
Obsah motoru:1890
Palivo:nafta
Rok výroby:2008
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:33000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:1 rok
Průměrná spotřeba:6.5
Předchozí vozidlo:Mitsubishi Ostatní

Po pročtení několika zdejších (někdy opravdu zdařilých) recenzí, jsem se rozhodl přispět se svojí troškou do mlýna. Je mi 36 let a za tuto dobu jsem vlastnil 5 automobilů - Škoda 125L, Mitsubishi Lancer 1.8 4WD, BMW 2.4TD, Mitsubishi Pajero Sport a od února 2008 jsem vlastníkem Seatu Altea XL, 1.9 TDI, výbava stylance.
Poslední dva vozy jsem kupoval jako nové - jsem tak trochu puntičkář, mám rád auto čisté, nepoškrábané, bez zápachu tabáku, .... a navíc po zkušenostech s předchozími ojetinamy zaručeně nehavarovaného stavu, min. počtu najetých kilometrů po německém důchodci jsem měl již opravdu dost.
Moje finanční situace mi už nedovolovala koupit si nákladný automobil typu Pajero, tak jsem svoji pozornost obrátil na středně dostupné vozy - Citroen C5 Break, Ford Focus-Mondeo, Škoda Octavia combi, Peugeot 407 SW, ...
Pro Citoen a Peugeot hovořila cena a velice slušná výbava, Focus se mi zdál malý, Mondeo bylo počátkem min. roku před slevami poměrně drahé a Škodovku jsem tak nějak vnitřně nechtěl - mám rád spíše trošku vyjimečná auta a vlastnit automobil, ve kterém jezdí polovina republiky .... , navíc se strachem při jakémkoliv nákupu při návratu na parkoviště, prostě ne!
Jelikož jsem baráčník, mám malého synka a občas potřebuji něco převézt, velkou roli hrál zavazadelník - po vyzkoušení Peugeotu (je až neskutečné, jak se na tak velké podlahové plošině dá vymyslet tak malý prostor) padla volba na C5, 1.6 HDI. Byl jsem před podpisem smlouvy a před večerním návratem domů vlasně náhodou zastavil před autosalonem Seatu. Za týden byla Altea XL doma. Omlouvám se za předešlé odstavce, co se týče výběru auta, ale chtěl jsem přiblížit, že nákup Seatu byla u mě vlasně náhoda a od PC bych o tomto voze nikdy neuvažoval.
Alteu XL mám přesně rok, najeto 33 tis. km. Na úvod musím řici, že po jednom roce používání jsou moje poznatky co se týče naprosto běžného českého uživatele veskrze pozitivní. Dlouho jsem se rozmýšlel nad volbou motoru, větší a poměrně těžké auto si tak nějak žádá diesel, 1.4 TSI se v tuto dobu ještě nenabízela a připlácet na hbitý 1.8 TSI se mi nechtělo. Volba nakonec padla na 1.9 TDI - to hlavně díky sousedovi, který vlastní Octavii II s 2.0 TDI. Rozdíl výkonu je sice znát, ale v mých očích ne zas o tolik, abych toleroval spotřebu 1litr oleje na 4 tis. km. Navíc přechod z 73 kw Pajera na 77 kw Alteu XL, byl pro mě co se týče jízdní dynamiky velký skok.
Rád jezdím svižněji a rychlosti do 160 km/hod - tach. nejsou pro auto problémem. Nad tuto hranici se Seatu moc zrychlovat nechce a navíc neúměrně roste spotřeba - vyšší stavba karoserie je znát. Nechápu, proč do auta k tomuto motoru nenabízejí 6 st. převodovku, třeba i za příplatek. Co se týče hlučnosti, do 130 km/hod relativně klid, nad touto hraní hranicí se začíná ozývat spíše než tolik kritizované brumlání dieselu, hukot odvalujících se pneumatik a se zvyšující se rychlostí i aerodynamický hluk, který při max. rychlosti cca 200 km/hod. tach. je již silně nepříjemný. Dlouhodobě jezdím za 6.4 l/100 km - udávaná spotřeba 5.4 l je pro Alteu Xl dle mě utopie. Spotřeby do 6 l se dá sice bez větších potíží dosáhnou, vyhýbejte se však dálnicím a rychlosti nad 120 km/hod.

Vlastníte vůz značky Seat? Podělte se zde s ostatními o své dojmy a zkušenosti.


Po přesednutí z off-roadu jsem byl naprosto uchvácen jízdními vlastnostmi. Auto opravdu naprosto bezvadně drží zvolenou stopu, výborně a neúnavně brzdí, precizně řadí, v létě velmi slušně klimatizuje, citlivost řízení a tvar volantu - pro mě paráda.
V mezní situaci je tu nedotáčivost na kterou je třeba si dát pozor, samozřejmě je to předokolka s těžkým dieselem na nápravě. Na suchu opravdu no problém, ale v zimě .... Tímto se dostávám, dle mého názoru k největší slabině auta - zimní provoz.
A - nižší světlá výška Seatu a hluboké koleje. B - koncepce stěračů, které jsou při stírání vody sice velmi efektní a účinné, ale na sněhu to tak slavné není, navíc se pod plastovými krytkami velmi špatně čistí. C - nevím jak ostatní koncernové vozy s tímto motorem, ale dle mě Altea netopí, resp. účinnost topení je po zahřátí motoru dobrá, ale délka nástupu šílená. Na obranu výrobce musím ovšem podotknout, že vytápění sedaček funguje naprosto skvěle a než Vás oblaží první vlahý vzduch z výdechů, máte alespoň pěkně vyhřátá záda a zadek. D - trakce na sněhu. Bydlím v podhůří Krkonoš, zimu tady máme min. 5 měs. a při jízdě na sněhu snad nejsem totální trouba, ale od Seatu jsem čekal opravdu více. Předokolka, diesel, kvalitní nové obutí Michelin Pilot Alpin - alespoň doufám, ale celkový výsledek nic moc. Mám zkušenost s více vozy podobné koncepce (Berlingo, Peugeot 306, VW Transporter) , ale s žádným jiným jsem tolikrát za zimu do kopce necouval. TCS je lepší vypnout, pokud nejste úplný začátečník. Pravděpodobně za to může delší zadní převis. Navíc turbodiesel nemá hlavně v kopci dostatek síly se s vozem na volnoběh rozjet. S plynem v zimě opatrně.
O designu vozu se nemá cenu rozepisovat - mě se líbí a ani po roce používání se mi neokoukal. Naprosto však chápu i názory, že je to divnoauto se strašlivým ineriérem, atd.... Samozřejmě, každý trochu soudný majitel Seatu musí uznat, že plastové díly především přístrojové desky, jsou u ostatních koncernových vozů na lepší úrovni. Zpracování interiéru (slícování plastů, kvalita polstrování a čalounění, tvar a tuhost sedaček, volant, řadící páka) je však na velmi dobré úrovni. Po 33 tis. km v autě nic neklepe, nezvoní, neodstává a nevypadává. Uvidím po větším náběhu.
V rámci garančních prohlídek (po 15 tis. km) jsem dvakrát navštívil servis - první výměna oleje a prohlídka za 2800 Kč včetně DPH, druhá po 30 tis. - 4800 Kč s nadstandardním čištěním a mazáním brzd ( cca 800 Kč). Na voze se zatím nevyskytla žádná závada.
Co říci závěrem, Altea XL určitě není motoristický ideál, je to koncernové auto s asi všemi mnohokrát propíranými VW chybami (váhy vzduchu, ...atd.). Má určitě kontroverzní design, což je určitě pro nás motoristy dobře. Nechci polemizovat jestli je lepší, či horší než Octavia. Z mého OSOBNÍHO pohledu však jako rodinné auto nabízí díky většímu vnitřnímu prostoru, zadním posuvným lavicím, stolečkům .. to vše na na stejném základu jako Octávka, pro rodinu s dětmi možná trochu víc.

KladyZápory
Ovladatelnost, řízení, řazení, brzdy Účinnost topení
Vnitřní prostor Tvrdší odpružení
Zavazadelník Zimní trakce
Spotřeba  
Výbava  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
3
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.93
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.3 z 5 (66%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
watchtower, 27.03.2009 13:20
Nějak těm variacím Seatu na jedno téma nemohu přijít na chuť. Kdyby zůstalo jen u malé Altea, která přišla jako první tak fajn ale pak už to bylo vaření z vody.
Kylie, 29.03.2009 20:25
... nechť slouží, ale "v poslední vteřině" výměna Citroën C5 za 1.9 Tdi Seat Altea? To věru ZAJÍMAVÝ "rozptyl" - já bych řekla že to jsou "pocitovo/jízdně" docela ODLIŠNÉ vozy ... ostatně to NENí "překvapivé", že Focus se zdál ve srovnání s P407 a C5 "menší" - já bych řekla že: "To je V POŘÁDKU", že: "To tak MÁ BÝT"
To "samé" mohu dodat k ZÁPORům: TVRDŠí odpružení a zimní TRAKCE - TAM by "pochopitelně" byl vůz o třídu "výš" (tedy ta C5) celkem "logicky" lepší ... NIC proti finálovému výběru - jen mne trochu PŘEKVAPUJE ten "rozptyl" a to NAPOSLEDNíCHVÍLi rozhodnutí - přiznávám že DÉLE se rozhoduji/vybírám ... (i když NAPOSLEDNíCHVÍLi Porsche Cayman S - to bych možná TAKÉ "narychlo" se PŘErozhodla ... ,-)
Pěkný den
Kylie, 30.03.2009 14:46
... MĚKČENÉ PLASTY. To na mne působí trochu jako TOTÁLNí vítězství MARKETINGu nad ROZUMem - na vás ne?
Tedy NEmám nic proti "kvalitním" materiálům, ale pokud já VíM, tak MNOHEM lepší je, když výrobce do motoru/podvozku apod penízky dá. Taková Ibiza v koncernu jako PRVNí novou platformu dostala (teprve nyní na ní new Polo vyjíždí) a Fabia ji dostane POSLEDNí a Seat i jinde maličko "novější/modernější/lepší" komponenty - MOTORy dostává, ale ... na "lid" to skoro vliv NEmá ,-(
Tím jsem chtěla říci, že POKUD někde (kdekoliv) je "lepší" = "dražší" plast na palubní desce (což mi u TAK "sofistikovaného" výrobku jakým je auto zas TAK "důležité" NEpříjde), tak asi tak na 100% výrobce (MUSEL ušetřit!) ušetřil "jinde" - mne spíš od "36ti letého qqq32" (toto letí, to už jsou to 4 roky co si nick/mail/heslo založil/vymyslel? ,-) docela PŘEKVAPIL ten "rozlet" ve výběru aut napříč třídami i typy vozidel.
Pěkný den (ach a já na palubku TAKÉ NEsahám - proč také ,-)
rohYpnol, 02.04.2009 10:08
Jenže nové Polo má stejnou platformu a uvnitř bude pocit z vozu pravděpodobně mnohem mnohem lepší. A čím to je? Kvalitou použitých materiálů, barevným pojetím a celkovým sladěním. To je ale druhá strana mince, že? Tady nikdo nepochybuje, že měkčené plasty jsou nějakou alfou a omegou superkvalitního vozu a že bez nich prostě ani ťuk. Ale pokud výrobce dotáhne i toto, pak je to mnohem lepší než nějaký Seat. To už na mě mnohem lépe působí i interiér Fiatu než Seatu. Ale uznávám, že je to vjem částečně subjektivní.
Leo65, 21.12.2015 21:48
Proč tolik nenávisti kuli jinému názoru. (Co člověk to názor). Proč je kritizován někdo kdo takové auto vlastní a napíše jeho duhy i neduhy. A je ke všemu kritizován někým kdo takové auto nevlasní a ani s ním nikdy nejel.
Hodnocení logicky vystihuje plusy i minusy. Co je divného na tom, že si autor hodnocení Altey vybírá mezi rozdílnými vozy. Já třeba taky nevím jestli další auto bude pidi do města v automatu nebo 4x4 s 2800kg na kouli.
Já osobně mu děkuji.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů