Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Saab 9-3 – jaký je po letech?

Poradna
Blaháček Marek | 25.07.2014
foto: TipCars.com
Pan Jeroným jakožto fanoušek saabů by si rád koupil ojetou 9-3. Na co by se měl připravit?

DOTAZ:Hezký den do redakce TipCars. Jsem těsně před důchodem, ale stále velmi aktivní automobilový nadšenec. Jsem fanouškem vozů značky Saab a rád bych si pořídil starší 9-3 první generace. Jeden známý jej před časem vlastnil a byl s ním velmi spokojený. I nejmladším kouskům už je dnes nejméně 12 let, tak mne zajímá, jaké že problémy tento švédský exot má. Nějaký tip, na co si dát při koupi pozor?
Zdravím Jeroným L.


ODPOVĚĎ:Zdravím Vás, Jeronýme, správně jste „devět-trojku“ nazval exotem, na našich cestách ji totiž prakticky nepotkáte. Pokud se ale chcete dobře svézt a zároveň odlišit, od koupě bytelného auta postaveného z kvalitních materiálů Vás zrazovat nebudu.

Přepokládám, že jste již měl příležitost si auto někdy prohlédnout a vyzkoušet. Pokud náhodou ne, překvapením pro mnoho potenciálních zájemců o tento vůz je uspořádání interiéru. Řidič a spolujezdec sedí nečekaně blízko, na zadních sedadlech není tolik místa, kolik by si vzhledem k velikosti auta představovali, čemuž odpovídá jen objemný zavazadelník. Saab se totiž v době navrhování vozu spojil s koncernem GM a původní vůz musel být „naroubován“ na užší platformu.

Jinak se 9-3 ale drží pověsti bytelných a spolehlivých vozů, které si mezi zákazníky našly své místo i díky povedeným benzínovým turbomotorům. Dvoulitr ve verzi B204 je asi nejlepším motorem pro toto auto. Kombinuje dynamiku, výdrž a přijatelnou spotřebu. V předposledním roce výroby – 2001 přišla modernizovaná verze P205, která sice běží jako samet, umí ale pozlobit odvětrávání klikové skříně, kvůli němuž potom rychle degraduje olej. Slabinou obou agregátů je systém kondenzátorového zapalování. Jeho porucha je drahá a pokud s vozem pojedete v případě, že nebude správně fungovat, riskujete prasknutí pístu kvůli častým detonacím (nejčastěji u novější odlehčené verze).

Opravdový skvost potom představuje ostré provedení Viggen s motorem 2.3 Turbo o výkonu 169 kW.

Trochu škoda je, že inženýři nepřizpůsobili temperamentu motoru jízdní vlastnosti vozu a řízení. Vzadu je náprava se zkrutnou příčkou, převodka řízení uložená na přepážce karoserie, to vše (bohužel) převzala 9-3 od Opelu. Auto se tak hodí spíše pro klidnější jízdu. Zajímavostí vozu je tlačítko Night Panel. Po jeho stisku zhasne podsvícení všech palubních přístrojů s výjimkou tachometru, což velmi odlehčí očím při jízdě za tmy.
Co se týká náhradních dílů, spotřební věci jsou k dostání bez problému. Přední brzdové kotouče stojí 3.500 korun, destičky k nim pořídíte za 1.500 a čep řízení stojí cca 400 Kč.

V inzerci TipCars si nyní můžete vybírat z dvacítky Saabů 9-3 první generace, v drtivé většině mají pod kapotou přeplňovaný benzínový dvoulitr. Jejich cena začíná u hranice 40 tis. Kč a najeto mají v průměru 160 tis. km.

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
naskale, 20.07.2014 23:17
Dobrý den, jsem také fanouškem značky Saab, vlastním nyní Saab 9-3 r.v. 2000, 2,2 TiD a provozuji ho pátým rokem jako první uživatel v ČR (dovoz Itálie, koupeno v bazaru u nás). Předtím jsem měl Saab 900 2,3i a prodal jsem ho kamarádovi s najetými 230 tis. km, kamarád ho dál provozuje, blíží se půl miliónu. Ale zpátky k 9-3, po koupi jsme ho musel trošku "dát do kupy", uložení volantu , silentbloky, ramena a nějaké další věci, celkem za cca 10 tisíc. Oproti 900 je auto v některých detailech vychytanější, zvláště co se týká komfortu a praktičnosti, ale ze svých zkušeností chci doporučit dát přednost benzinu před dieselovým motorem. Je to motor převzatý z dílny Opelu, sice mírně upravený inženýry Saabu, ale rozdíl v kvalitě oproti předchozímu benzinu je velký. Je pravda, že část problémů byla způsobená chiptuningem, který byl proveden předchozím majitelem a o kterém jsem nebyl při koupi informován. Kamarád má stejný motor ve stejném autě a problémy nemá. Vyšší hmotnost motoru se projevuje častou výměnou zadního silentbloku, opotřebováním čepů spodních ramen a pneumatik. Výhodou zůstává starší konstrukce (není vysokotlaký vstřik ani dpf) a pohon řetězem. Průměrná spotřeba (mix město a okresky) je 7 litrů, při dálkových štrekách 6,0-6,5. Jinak auto jako takové mohu doporučit pro svoji praktičnost (nezdá se , ale leccos rozměrného dokáže převést, lyže prostrčíte zadní sedačkou), neotřelý vzhled sportovního střihu, bezpečnost (ignorujte test NCAP, v reálných nehodách je Saab k nezaplacení-mohu potvrdit z vlastní zkušenosti), stabilitu ve vysokých rychlostech, vysoce účinné brzdy, skvěle osvětlený prostor před vozem v noci při použití standardních H4, prostor nad hlavou a pro nohy na zadních sedadlech (na rozdíl od poslední řady 9-3, mám přes 185 a sednu si po nastavení sedadla řidiče pohodlně za sebe), pohodlná sedadla pro postavy všech velikostí, aktivní opěrky hlavy vpředu, přehledná palubní deska. Bonusem je problikávání majitelů Saabu na našich silnicích a aktivní fanouškovská základna. Přeji vám šťastnou ruku při výběru!
Princ, 22.07.2014 10:38
Vážený pane, jsem majitelem vozidla SAAB 9.3, sedan z roku 2008 a doposud si ho nemohu vynachválit. Mám vůz s motorem 1,8i benzin, je to nejvhodnější varianta, je dostatečně rychlý na běžné silnici i dálnici, motor je pružný (při zrychlení v rámci předjíždění) a poměrně úsporný - v běžném provozu (město do 7,3 litrů), na dálnici při 110-130 km kolem 6,8 litrů. Vozy s turbem při jeho poruše jsou náročná na opravu - celé turbo cca 27 tis.Kč, oska s turbínou cca 7500.-Kč. Interiér je ergonomický, sedačky s integrovanými opěrkami hlav pohodlné i při delších jízdách (jízda cca 1500 km), při světlém čalounění si dávat pozor na možnost zašpinění, přístrojová deska s měkkými plasty a přístroje s jemným světle fialovým podsvícením, 8x airbag, rádio s volbou na 32 stanic, RDS a pod.
U SAABu není běžný klíček na otevírání vozidla, je to takový plastový kolík, který se zasune do skříňky na středovém tunelu u řadící páky - veliká výhoda proti různým nenechavcům. Jenom si dávejte pozor při parkování na zvýšené obrubníky - hrozí poškození spodku předního nárazníku.
Vřele Vám doporučuji koupi uvedeného vozidla.
free78, 22.07.2014 10:48
Další info o SAABu 9-3:

http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2014072104
Paddy25, 12.01.2015 00:21
Zdravím četl jsem dotaz a trochu to zkusim využit na podobný jen rozdíl bude v ročníku chtel bych si koupit Saab 2.0T ročník 2005 nebo pak se nabízí druha šance uz s faceliftem ale abych pravdu řekl více se mi líbí jeste před ale zajímá me jak u prvního dotazu s cim jsou asi tak největší problémy a na co si dat pozor děkuji za odpověd.
Budla, 27.01.2015 21:21
Reaguju na prvni koment.Jen blázen by si vzal sobika bez turbika. Mám LPT v překladu, male turbo, bližim se ke 200k a bez problémů!!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů