Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Rychlé servisy opravují na počkání

Naše téma
Blaháček Marek | 25.07.2014
Rychloservisy zvládnou včasným a odborným zásahem méně náročné opravy a ušetří tak čekání. Tyto služby jsou vhodné zejména v případě, kdy s opravou spěcháte.

Hlavní předností rychloservisů, jak vyplývá přímo z názvu, je krátká doba opravy. Jestliže lze problém odstranit do krátké doby, obvykle do čtyř hodin práce, zvládnou specializovaná pracoviště zásah bez předchozího objednání, a to na počkání. Typicky se jedná o snadné výměny, jako jsou třeba pneumatiky, baterie a spotřební díly. Lze však přistoupit i ke komplikovanějším opravám. Není výjimkou situace, kdy se v rámci expresních služeb mění celé skupiny, jako jsou výfuky, brzdové obložení či tlumiče. Rychloservis zvládne na počkání i klasickou údržbovou prohlídku před návštěvou STK.

I neznačkové rychloservisy mohou, oproti všeobecně rozšířenému přesvědčení, opravovat automobily, na které se ještě vztahuje záruka. Umožňuje jim to takzvaná bloková výjimka, která platí už více než deset let. Podmínky servisu a údržby nových vozidel byly před čtyřmi lety dále upraveny novou blokovou výjimkou. V praxi to pak znamená, že pokud je běžná údržba provedena přesně podle dílenského manuálu výrobce, pak jsou splněny podmínky pro udržení záruky. Toto opatření zavedla EU za účelem dosažení vyrovnanějších podmínek v konkurenci servisů. Výrobci totiž v minulosti často podmiňovali záruku využíváním služeb výhradně značkových autoservisů. Dílenská příručka výrobce je dostupná každému, kdo zaplatí poplatek za přístup do technické dokumentace na webových stránkách automobilky. Rychloservis tak může bez rizika ztráty záruky posloužit jako rychlý doplněk nebo alternativa v případě náhlé závady vozu.

Expresní opravny hrají roli doplňku tradičního servisu, v tom případě klasický servis a rychloservis sdílejí nejen personál, ale i výbavu a zázemí. Mezery na trhu v podobě rychlých služeb na počkání si kromě neznačkových servisů již všimly i samotné automobilky. To je velká výhoda pro zákazníky, kteří potřebují servis na počkání, zároveň se ale obávají případných sporů při garančních prohlídkách nebo opravách. Příkladem značkového rychloservisu je služba Renault Minute. Nabízí okamžité přijetí, prodlouženou pracovní dobu a provedení menší opravy na počkání. Automobilka tvrdí, že přes polovinu všech oprav vozů lze zvládnout právě v rychloservisu. V případě menších poškození karoserie vozu lze využít Renault Minute Carrosserie. Oprava doprovázená lakováním sice zabere delší čas, stále však jde provést na počkání.

Co vše se tedy běžně v rychloservisech opravuje? Již jsme zmínili rychlou prohlídku před STK a lehké karosářské práce. Zcela běžná je ale také oprava čelního skla, zámků nebo zpětných zrcátek. Podobné úkony mohou trvat přibližně čtyři hodiny. Oprava nárazníků, předních dveří či blatníků může trvat asi osm hodin. Do dvanácti hodin lze zhotovit opravu zadních dveří nebo celé kapoty. Stejně jako u klasického servisu si může zákazník vypůjčit náhradní vozidlo a po dobu opravy pokračovat v plánovaných činnostech. Po vyřízení povinností si pak ještě tentýž den vyzvedne opravený automobil.

Nejčastější úkony rychloservisů:
1) Příprava na STK
2) Výměna provozních kapalin
3) Kontrola a výměna tlumičů
4) Kontrola a výměna brzdových destiček
5) Kontrola a výměna výfuku
6) Řešení problémů s klimatizací
7) Závady týkající se autobaterie

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
gablenz, 25.07.2014 18:52
akorát po "opravě" zbude spousta šroubů na ponku
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů