Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Rozbité silnice stojí řidiče spoustu peněz

Naše téma
Blaháček Marek | 18.03.2014
foto: KS
Čeští motoristé doplácejí na špatný stav našich silnic.

Kdo už se někdy projel například po dálnicích našich západních sousedů, nemůže jinak, než označit stav našich silnic jako velmi špatný. Stovky řidičů si každý rok při jízdě poškodí vůz tak, že nemohou pokračovat v další jízdě.

Většinou jsou to proražené pneumatiky, poškozené ráfky apod. Kratší životnost mají kvůli rozbitým cestám i podvozkové díly. Trpí zejména tlumiče pérování a prvky zavěšení kol – ramena náprav, táhla stabilizátorů, různé silentbloky, uložení a klouby.

Pokud si vezmeme například Škodu Octavia druhé generace, jedno spodní příčné rameno přední nápravy stojí v druhovýrobě přes 4,5 tis. Kč. Přední tlumič vyjde na 3 tisíce a táhlo stabilizátoru, které na našich nekvalitních cestách vydrží v průměru 30-50 tis. km, stojí cca 500 korun (opět díly z druhovýroby).

Výmoly nejsou to jediné, co naše automobily ohrožuje více, než by muselo. Kvůli vysoké prašnosti je dobré měnit například vzduchový filtr častěji, než předepisuje výrobce, což představuje další výdaje navíc.

Při údržbě silnic v zimním období se na komunikacích nižších cest ve velké míře používá inertní posyp, nejčastěji štěrk. Na hlavních tazích a dálnicích se zase používá agresivní sůl, a ta poškozuje lak a způsobuje korozi karoserie.

Projetí hlubšího výtluku a následné poškození vozu ale může zapříčinit i dopravní nehodu, a ne vždy to skončí jen pomačkanými plechy.
Pojišťovny sice řidičům nabízejí možnost připojistit si své auto proti škodám způsobeným špatným stavem komunikace, vyřízení celé záležitosti ale mnohdy trvá velmi dlouho a jistotu, že se vám odškodnění dostane, nemáte.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Koloss, 18.03.2014 13:45
Objevujeme Ameriku?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů