Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Řídili jsme nový Bentley Flying Spur

Nové modely
iHNED | 16.12.2013
Bentley proměnil svou limuzínu. Z usedlého vozu se stal moderní stroj pro ty, kteří chtějí cestovat v nejvyšším možném komfortu, ať už za volantem, nebo na pravém zadním sedadle. Luxusnímu vozu z britského Crewe se také podařilo zbavit image auta pro mafiány nebo namyšlené rapery.

Vše začíná jménem. Bentley Flying Spur vypustil ze svého názvu označení Continental, které ho spojovalo s kupé oblíbeným především mezi fotbalisty. Pak přichází na řadu design. Úkol nebyl lehký - zachovat vznešenost vozu, ale zároveň přidat na modernosti. Výsledek se povedl, zejména když si kupec připlatí čtvrt milionu korun za nadstandardní balíček Mulliner. Přináší spoustu chromu na mohutnou příď a nádherná kola velikosti 21 palců. Bentley se navíc vrací k typicky britské zádi s jednoduchými kruhovými brzdovkami. Vypadá skvěle.

Interiér luxusní limuzíny musí přinášet zejména pocit naprostého komfortu a výjimečnosti. Proto má Flying Spur dokonale pohodlná křesla s mnoha možnostmi nastavování, s větráním i vyhříváním. A to nejen na předních místech, ale také vzadu. Majitel má tak možnost se rozhodnout, zda si najme řidiče a usadí se na pravé zadní místo, nebo si za volant sedne sám.

To správné místo

Každá pozice ve voze má své kouzlo. Dvěma cestujícím vzadu je k dispozici odnímatelný modul o velikosti mobilního telefonu s dotykovou obrazovkou. S jeho pomocí mohou kontrolovat rychlost vozu nebo další údaje z palubního počítače. Ovládají s ním také klimatizaci nebo vysouvání elektrických rolet. Vše tak mají při ruce a nemusí o úpravu svého pohodlí žádat řidiče.

Naopak přední místa zůstala prakticky stejná jako v předchozím modelu. Bentley si zachoval klasicky členěnou palubní desku, kterou rozdělují dva velké oblouky na prostor pro řidiče a spolujezdce. Stejný je bohužel i multimediální systém, který svým nešikovným ovládáním neskrývá fakt, že pochází z volkswagenů minulých generací. Našlo by se ještě pár drobností, které by připomněly příbuznost modelu Flying Spur s Volkswagenem Phaeton, ale v záplavě luxusních materiálů se na ně snadno zapomíná. Příznačná je třeba těžká páka automatu vybroušená do precizního detailu, odnímatelné pouzdro na sluneční brýle s logem vozu nebo ručičkové hodinky Breitling.

Rozhodnutí, zda majitel usedne dozadu, nebo za volant, ještě znesnadní motor umístěný pod přední kapotou. Bentley se na rozdíl od ostatních automobilek, které horečnatě osazují své vozy hybridy nebo dokonce elektromotory, nežene za ekologií. Britská tradice velí, aby značka zůstala věrná klasice, byť moderně okořeněné. A tak ve voze najdeme "sošný" benzínový dvanáctiválec dochucený dvojicí turbodmychadel. Šestilitrový motor má výkon 625 koní a maximum točivého momentu 800 newtonmetrů. To je ještě víc, než měla v minulém modelu nejsilnější varianta označovaná jako Speed.

Jako v byznysjetu

Nečekejme ale, že dvanáctiválec v Bentley bude "vykřikovat" jako motor v Lamborghini nebo Aston Martinu. Lidé na palubě nechtějí být rušeni při rozhovorech o burzovních indexech nebo poslouchání Chopina. Proto je kabina dokonale odhlučněná a ani zvenčí není kromě výraznějšího nastartování poznat, jaké srdce tluče v útrobách "šlechtického kočáru". Řidič si to uvědomí, když sešlápne plynový pedál až k podlaze.

V tu chvíli se motor hluboce nadechne, automatická osmistupňová převodovka od firmy ZF s německou přesností podřadí o několik stupňů a limuzína se vydá mocným tahem kupředu. Zvenčí se ozve zasvištění podobné startujícímu soukromému tryskáči, uvnitř se jen "panstvu" nakloní hladinka Moëtu, jak se křivka gravitace kroutí a deformuje. A v tom spočívá kouzlo takové limuzíny. Vystřelí z nuly na stovku za 4,6 sekundy, po dálnici dokáže uhánět až třistadvacetikilometrovou rychlostí. Uvnitř je ale těžké si něčeho takového všimnout. Vše je zdánlivě v normě.

Aby byla jízda bezpečná, je Bentley Flying Spur vybaven pohonem všech kol, o který se stará mezinápravový diferenciál Torsen. K zadní nápravě pouští šedesát procent točivého momentu. Takové nastavení pomáhá v zatáčkách, kdy lze limuzínu snadno zvládat i za vysokých rychlostí. Auto však kvůli své stavbě a výbavě trpí vysokou hmotností. Váha 2,5 tuny je znát a fyzikální zákony nelze pokoušet věčně.

Mít na to

Od limuzíny patřící do kategorie vozů s délkou přes pět metrů a s rozvorem přes tři metry ale nelze čekat dovádění na okreskách. Bentley je tu od toho, aby spěchal hlavně po dálnici, což mu jde dokonale. A takovému naladění odpovídá i řízení, které je víceméně odtažité, ale ani za mák to nevadí. Je tu ještě vzduchový podvozek s několika kroky nastavení jeho tuhosti. Ale i když zvolíme tu nejsportovnější, je stále nesmírně komfortní.

Bentley Flying Spur skvěle reprezentuje důležitost a bohatství svého majitele. Nejen spotřebou až 20 litrů prémiového benzínu na sto kilometrů, ale také tím, že si majitel nepořídil Mercedes třídy S, BMW řady 7 nebo Audi A8 a šel rovnou za tím nejlepším. A to něco stojí. Základní cena je 161 tisíc eur, což je při novém kurzu přes 4,3 milionu korun. Samozřejmě bez daně.

Technické údaje: Bentley Flying Spur

Motor: zážehový přeplňovaný dvanáctiválec
Objem: 5 998 ccm
Výkon: 625 k
Točivý moment: 800 Nm
Zrychlení 0-100 km/h: 4,6 s
Maximální rychlost: 320 km/h
Převodovka: 8stupňová automatická
Kombinovaná spotřeba: 14,7 l / 100 km
Rozměry: 5 295 x 1 976 x 1 488 mm
Rozvor náprav: 3 065 mm
Hmotnost: 2 475 kg
Kufr: 442 l
Cena: 161.000 eur bez DPH*
*přepočítává se podle aktuálního kurzu

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů