Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Řidičské průkazy a jejich platnost v zahraničí

Naše téma
Aleš Kabourek | 11.07.2006
Pokud se chystáte na dovolenou do zahraničí a budete tam řídit motorové vozidlo, vlastní nebo zapůjčené, musíte mít pro tyto cesty platný řidičský průkaz uznávaný konkrétním státem, na jehož území se pohybujete.

Česká republika je signatářem obou existujících mezinárodních úmluv Organizace spojených národů o silničním provozu, a to úmluvy uzavřené v Ženevě roku 1949 a úmluvy uzavřené ve Vídni roku 1968, jejichž signatáři se zavázali k vzájemnému uznávání národních řidičských průkazů, které odpovídají vzorům podle zmíněných úmluv.
V současné době existuje v ČR několik druhů platných národních řidičských průkazů. Úmluvě z roku 1968 odpovídají všechny řidičské průkazy vydané od roku 1964 (trojdílný růžový) až po současnost (karta). Úmluvě z roku 1949 odpovídá pouze typ vydávaný v letech 1964 - 1986 (trojdílný růžový). Další možností je požádat o vydání mezinárodního řidičského průkazu.

České republice jsou vydávány dva typy mezinárodních řidičských průkazů:

podle přílohy 7 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968)platí tři roky ode dne vydání na území všech států, které jsou signatáři této úmluvy
podle přílohy 10 Úmluvy o silničním provozu (Ženeva, 1949)platí jeden rok ode dne vydání na území všech států, které jsou signatáři této úmluvy

Pokud chcete strávit klidnou dovolenou a vyvarovat se neočekávaných nepříjemností, je vhodné použít mezinárodního řidičského průkazu i v těch státech, které podle mezinárodních úmluv uznávají národní řidičský průkaz vydaný v České republice. Mezinárodní řidičské průkazy vydávají příslušné dopravní inspektoráty podle místa trvalého pobytu žadatele.

K jeho vydání musí žadatel předložit:

řádně vyplněnou žádost
kolkovou známku v hodnotě 50,- Kč
český řidičský průkaz
platný občanský průkaz
1 fotografii (rozměr 3,5 x 4,5)

Mezinárodní řidičské průkazy neplatí na území státu jejich vydání. Pokud necestujete vlastním vozidlem je nutné mít s sebou písemný doklad o tom, že vlastník (též autopůjčovna a v případě, že se jedná o služební vůz, firma) souhlasí s tím, abyste užívali jeho vůz pro cesty do zahraničí. Je vhodné obstarat si toto potvrzení v jazyce státu, kam cestujete, nebo alespoň v jazyce anglickém. Při cestách do zahraničí nezapomeňte používat bezpečnostní pásy a dodržovat stanovené rychlostní limity.

Seznam států signujících Úmluvu o silničním provozu (Vídeň, 1968)
Bahamy, Jihoafrická republika, Rumunsko, Bahrain, Jugoslávie, Ruská federace, Belgie, Kazachstán, Řecko, Běloruská republika, Kolonie Aden, San Marino, Bosna a Hercegovina, Korejská republika, Senegal, Brazílie, Kostarika, Seychelly, Bulharsko, Kuba, Slovensko, Česká republika, Kuvajt, Slovinsko, Čína, Litva, Spolková rep. Německo, Dánsko, Lotyšsko ,Středoafrická republika, Ekvádor, Lucembursko, Španělsko, Estonsko, Maďarsko, Švédsko, Filipíny, Makedonie, Švýcarko, Finsko, Maroko, Tádžikistán, Francie, Mexiko, Thajsko, Ghana, Moldávie, Turkmenistán, Gruzie, Monako, Ukraina, Guyana, Niger, Uruguay, Chile, Norsko, Uzbekistán, Chorvatsko, Pákistán, Vatikán, Indonésie, Pobřeží Slonoviny, Velká Británie, Írán, Polsko, Venezuela, Itálie, Portugalsko, Zair, Izrael, Rakousko, Zimbabwe.

Seznam států signujících Úmluvu o silničním provozu (Ženeva, 1949)
Albánie, Irsko, Peru, Alžír, Island, Pobřeží Slonoviny, Andorra, Itálie, Polsko, Argentina, Izrael, Portugalsko, Austrálie, Jamajka, Rakousko, Bahamy, Japonsko, Rhodézie a Nyasaland, Bangladéš, Jihozápadní Afrika, Rwanda - Urundi, Barbados, Jihoafrická republika, Rumunsko, Belgické Kongo, Jordánsko, Ruská federace, Belgie, bývalá Jugoslávie, Řecko, Benin, Kambodža, San Marino, Botswana, Kamerun, Senegal, Britská Guiana, Kanada, Severní Borneo, Britský Honduras, Kirgistán, Seychelly, Bulharsko, Kongo, Sierra Leone, Česká republika, Korejská republika, Singapur, Čína, Kuba, Slovensko, Dánsko, Kypr, Spojené státy americké, Dominikánská republika, Laos, Srí Lanka, Egypt, Lesotho, Středoafrická republika, Ekvádor, Libanon, Surinam, Fidži, Lucembursko, Svatá Lucie, Filipíny, Madagaskar, Svatý Vincent, Finsko, Maďarsko, Swazijsko, Francie, Malajsie, Sýrie Gambie, Malawi, Španělsko, Ghana, Mali, Švédsko, Gibraltar, Malta, Švýcarsko, Grenada, Maroko, Thajsko, Gruzie, Mauricius, Togo, Guatemala, Monako, Trinidad a Tobago, Guernsey a Jersey, Namibie, Tunisko, Haiti, Niger, Turecko, Holandská Nová Guinea, Norsko, Uganda, Holandské Antily, Nový Zéland, Vatikán, Holandsko, Okinawqa, Velká Británie, Hong Kong, Ostrov Man, Venezuela, Chile, Papua - Nová Guinea, Zair, Indie, Paraguay, Zanzibar, Západní Samoa.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 10x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů