Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Řidiči často neznají základní dopravní předpisy

Naše téma
Blaháček Marek | 13.04.2014
foto: nz
Někteří profesionální řidiči dokonce nevědí, jakou maximální rychlostí mohou jet.

Společnost AA DriveTech zjistila, že velká část firemních řidičů nezná dopravní předpisy. Mnohdy například neví, jaká je maximální povolená rychlost pro jejich vozidlo.

Bezchybnou znalost vyhlášky prokázalo pouhých 19 % z 2 000 firemních řidičů, kteří se průzkumu zúčastnili. Ostatní měli ve svých odpovědích menší či větší chyby. Větší mezery ve znalostech silničního zákona mají ženy, když častěji tápou ve významu dodatkových tabulek umístěných pod dopravními značkami. Nedokáží také odhadnout, že v zatáčce s malým poloměrem si musí řidiči nákladních vozů nadjet. Muži zase častěji překračují rychlost a více riskují.

Základní předpisy by měl bezchybně znát každý motorista – maximální povolená rychlost v obci je v České republice 50 km/h, mimo obec 90 km/h a na dálnici je dovoleno nejvýše 130 km/h. Pokud vaše vozidlo nedosáhne na rovině rychlosti alespoň 80 km/h, na dálnici nesmíte. Nelze po ní také táhnout jiné (například porouchané) vozidlo, zákon ukládá povinnost ji na nejbližším výjezdu opustit.

Mnoho profesionálních řidičů také neví, jak je to se zdravotními prohlídkami. Pro profesionální řidiče v České republice jsou zdravotní prohlídky povinné před nástupem do zaměstnání a následně každý druhý rok. Od 50 let věku je potom nutné tuto prohlídku podstoupit každoročně. Tyto prohlídky zahrnují i kontrolu zrakové ostrosti a eventuální přítomnost dioptrické vady. Jinými slovy lze říci, že pokud je žadatel o prohlídku schopen alespoň jedním okem nebo oběma očima najednou přečíst (ať už s brýlemi, nebo bez brýlí) o jeden stupeň větší řádek vyšetřovacích optotypů, než je řádek určující hranici normálního vidění, je z hlediska zraku k řízení způsobilý. Zdravotní prohlídky profesionálních řidičů jsou v rámci firemní preventivní péče hrazeny u osob v pracovněprávním vztahu zaměstnavatelem, ostatní řidiči z povolání (OSVČ) si je hradí sami.
Pokud řidič usedne za volant bez platného potvrzení, může být pokutován. Za porušení zákona o zdravotní způsobilosti mu hrozí sankce v rozmezí 5 – 10 tis. Kč. Navíc se řidiči připíše i 5 trestných bodů a může mu být uložen zákaz řízení motorového vozidla na 1 rok. V případě, že řidič nemá toto potvrzení u sebe, je tato situace hodnocena, jako by potvrzení neměl vůbec.

Pro mnohé řidiče jsou velkou neznámou také bezpečnostní přestávky. Po maximální době nepřetržitého řízení 4,5 hodiny musí řidič čerpat bezpečnostní přestávku v trvání nejméně 30 minut, nenásleduje-li nepřetržitý odpočinek mezi dvěma směnami nebo nepřetržitý odpočinek v týdnu. Bezpečnostní přestávka může být rozdělena do dvou částí v trvání nejméně 15 minut, zařazených do doby řízení.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
rzr1911, 13.04.2014 11:41
Není náhodou možnost používat dálnici vázaná na konstrukční rychlost min 80km/h? Základní limity pro osobáky 50/90/130 snad zná každý, trochu horší je to s rychlostí na dálnici ve městě. Že je to 80km/h se asi většinou ví, jen to značení městské dálnice je jakoby úmyslně děláno tak, aby se dalo rychle a bezpracně vybrat na jejím překročení...
finding, 13.04.2014 12:01
no divil bych se že 50/90/130 zná 20% lidí...to spíš že neví kolik mají jet v daném úseku, tabulí je moc, jsou nepřehledné a je v nich bordel...pak má někdo reálně vědět kolik kde má jet, když je 10 cedulí na 5ti metrech
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů