Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault Twingo - Udivuje vzhledem i prostorností

Odborné recenze
Martin Vaculík | 07.08.2006
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Renault Twingo nabízí takový variabilní vnitřní prostor, že se občas řadí do kategorie minivanů. Posuvné zadní sedadlo je čím dál obvyklejší, ale twingo jej mělo už v roce 1992. Je-li v zadní pozici, do zavazadelníku sice naložíte stěží dvě nákupní tašky, zato si vzadu pohoví i dvojice vzrostlých dospělých tak jako v mnohem větších vozech.

U twinga je možné zadní lavicí nejen posouvat, ale i měnit sklon jejího opěradla. Pokud vyndáte přední hlavové opěrky, přední sedačky posunete na doraz dopředu a jejich opěradla sklopíte zcela vzad, a je-li současně sklopena a vzad posunuta i zadní lavice, vznikne uvnitř téměř rovná plocha, naprosto dostatečná pro nouzové přespání klidně i dospělých osob. To by od automobilového trpaslíka už opravdu nikdo nečekal …


Na trhu ojetin se vyskytují také twinga vybavená elektricky stahovací plátěnou střechou, jež odkrývá volné nebe nad hlavou i vzadu sedícím cestujícím. To jen dotváří image auta určeného pro mladé lidi, kteří si s ním báječně užijí léto. Navíc čas plyne jako voda, a tak první twinga dnes už patří do kategorie nejlevnějších ojetin. Design vozu se v průběhu let měnil jen málo, nejvýrazněji s příchodem čirých čelních světlometů a jiných drobností koncem roku 2000. Technika už zaznamenávala změn více. Zejména zmiňme nahrazení motoru o objemu 1239 cm3, který často spotřebovával i propouštěl olej, modernější jednotkou o objemu 1149 cm3. To se událo v roce 1996, u modelů s klimatizací až o rok později. Již předtím, koncem roku 1994, se objevila zajímavá verze Easy s automatickou spojkou, kterou servomotory samostatně aktivují při rozjezdu, zastavení nebo pokaždé, když zaberete za řadicí páku. Toto ústrojí však může být zdrojem problémů.

V roce 1998 přišla první skutečná modernizace, v jejímž rámci výrobce především vylepšil aktivní bezpečnost. Pro některé trhy už byly tehdy standardem dva airbagy a omezovače tahu bezpečnostních pásů. Nejpodstatnější změny však přišly až po roce 2000. Nejdříve vůz dostal přední příčný stabilizátor pro jistější chování v zatáčkách a výkonné přední brzdy s ventilovanými kotouči. Pak začal být nabízen výkonný šestnáctiventilový motor 1,2i 16V (55 kW) a společně s ním i pětistupňová robotizovaná převodovka Quickshift 5. Co zajímavě funguje u sportovních vozů, se ekonomicky naladěno v malém autě příliš nepředvádí – v režimu manuálního řazení (takzvaného sekvenčního pohybu voliče vpřed a vzad) řadí pomalu, v komfortním, automatickém pak v nepravou chvíli. Navíc, pokud vůz není vybaven příplatkovým ABS, při prudkém brzdění a zablokování kol zhasne motor – automatika spojky totiž nestihne zareagovat. Škoda že při zmíněné modernizaci byla příplatková plátěná střecha nahrazena skleněným oknem, které už nabízí nebe nad hlavou pouze vpředu sedícím osobám.

Loni na sebe twingo nelichotivě upozornilo, když mezi šesti- až sedmiletými vozy obsadilo ve statistice spolehlivosti německých Orgánů technického dozoru (TÜV) poslední, pětaosmdesátou pozici. Je pravda, že podvozkové komponenty starších modelů podléhají v městském provozu rychlému opotřebení, ale vše jsou to běžné věci, které vám vymění víceméně každý vesnický „kovář“. Nepříjemností může být snad jen prasklé lanko ovládání spojky či únik chladicí kapaliny, k němuž mají starší renaulty obecně sklony. Nakonec rada nad zlato: sledujte stav manžet předních poloos, jejichž včasná výměna vám ušetří hodně peněz.

SPOLEHLIVOST průměrná

TECHNICKÁ ÚROVEŇ vysoká

CENY OJETIN průměrné

PROVOZNÍ NÁKLADY nízké

SERVIS dostupný, středně drahý

CHARAKTERISTIKA MODELU

Karosérie třídveřový minivůz
Motory 

zážehové řadové čtyřválce 1,1i (40 kW), 1,1i (43 kW), 1,2i (40 kW), 1,2i 16V (55 kW)

 
Pohon přední kola
Rozměry 3433x1630x1423 mm
Rozvor 2340 mm
Zavazadlový prostor 168 litrů
Palivová nádrž 40 litrů
Oficiální prodej v ČR ano

PLUSY

+ stále atraktivní design
+ variabilita vnitřního prostoru

+ dostatek místa i pro čtyři osoby

+ solidní jízdní vlastnosti (zejména od roku 2000)

+ účinné brzdy (od roku 2000)

+ živý a odolný motor

+ verze se stahovací střechou (do roku 2000)

+ solidní komfort odpružení


MINUSY

- pouze jediný motor v nabídce (do roku 2001)

- pomalu a neinteligentně pracující převodovka Quickshift 5 (od roku 2001)

- hůře čitelné digitální přístroje

- hlučnost motoru ve vysokých otáčkách

- mnoho nezakrytých kovových částí uvnitř

HISTORIE

1992: Představení modelu. Zážehový motor 1239 cm3.

1994: Koncem roku představen model Easy s automatickou spojkou.

1996: Nový motor 1149 cm3.

1997: Výkon motoru zvýšen na 43 kW. Nabízena třístupňová samočinná převodovka.

1998: Drobná modernizace modelu.

2000: Koncem roku výraznější modernizace. Zlepšení bezpečnosti.

2001: Alternativně nabízen nový motor 1,2i 16V a robotizovaná převodovka Quickshift 5.

2002: Zavedeny spony Isofix pro uchycení dětských sedaček.

ČASTÉ ZÁVADY
· vůle v závěsech předních kol
· zkroucené brzdové kotouče (do roku 2000)
· nadměrné vůle ventilů (při zanedbané údržbě)
· zablokované imobilizéry
· prasklé ovládací lanko spojky
· přetržený řemen pohonu pomocných agregátů
· koroze výfukového potrubí
· předčasně opotřebená ložiska kol
· vlivem prasklých manžet poškozené hnací hřídele (poloosy)

DOPORUČENO

1,2i (43 kW)

Zážehový řadový čtyřválec, osmiventilový rozvod OHC, elektronické vícebodové vstřikování paliva.
Důvod: Tento pohonný agregát se k twingu prostě hodí. Nemůžete od něj sice očekávat sprinterské ani rychlostní rekordy, zato však beze zbytku uspokojí běžné uživatele, kteří nárokují především solidní spotřebu paliva a spolehlivost.

NEBRAT!

1,2i 16V (55 kW) Quickshift 5

Zážehový řadový čtyřválec, šestnáctiventilový rozvod OHC, elektronické vícebodové vstřikování paliva.
Důvod:
U tohoto provedení byla pohonná jednotka celkem v pořádku. Tolerovat ovšem nelze chování pseudointeligentní samočinně pracující převodovky.

Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 14x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
mentos, 08.08.2006 17:41
bydlíme na vesnici a twingo jsme si pořídili jako 3.auto na vyjížďky po okolí se psíkem a na krátké výlety a koupání.Je to bezvadné sexy-look auto, kdo ho neměl,nemůže hodnotit!!!!!twingo se nemá za co stydět,jezdím s nim velmi ráda a to i přesto,že naše ostatní auta jsou krásné pohodlné luxusní limuzíny(volvo xc70,saab 9-5).jasně,že má nějaké mouchy,ale ty se dají za přijatelné ceny vychytat a každý mechanik si s ním ví rady.nic složitého,žádná blbá elëktrika.
hony, 10.08.2006 18:39
zase se ozval nejaký idiot!
Kenworth, 16.08.2006 14:49
Čauky !!!
Já mám Oktávku 1.9 TDi a můj miláček Twingo, takže srovnání mám..
Oktávka je je hodně povedený auto, ale když jedu, tak okolí nereaguje.. Když jede miláček v Twingu se staženou střechou, tak se chlapy otáčej jako na obrtlíku.. Prostě Twingo je roztomilý autíčko a trochu vybočuje z řady, což se každýmu líbit nemusí.. Já budu dál brázdit evropský dálnice ve svý Oktávce, ale asi se za mnou nikdo nevohlídne.. :o)

Kenworth


www.trucker.websnadno.cz
lehtinen, 16.08.2006 23:32
Ty jo, jestli jsi ten stejnej co na AR, tak se nedivím, že se za "miláčkem v Twingu" otáčí chlapi....Ale asi to nebude tím Twingem podle fotek.... Jinak se přidejte do Twingo clubu, jestli ještě nejste, když tak písni zprávu na AR.
Borec87, 10.02.2015 15:48
NEJVÍC!!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů