Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault Thalia 1.4 16V

Recenze uživatelů
MAF (55) - Bratislavský kraj | 25.01.2007
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Renault Thalia | foto: Pavel Špacír
Automobil je prevádzkovaný denne v pracovných dňoch s denným nájazdom v zime okolo 40 km a od jari do neskorej jesene s nájazdom ďalších 80 km, ktoré najazdím pri ceste na záhradku. Celkové s ním týždenne najazdím okolo 200 až 280 km.
Značka:Renault
Model:Thalia
Typ:1.4 16V
Karoserie:sedan
Obsah motoru:1390
Palivo:benzín
Rok výroby:2001
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:51 010
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:5
Průměrná spotřeba:6,9
Poruchy:nie
Předchozí vozidlo:Škoda Favorit
Vozidlo bolo zakúpené 6. apríla 2001 a do 26. apríla 2005 najazdilo 51 010 km prevažne v náročnej bratislavskej premávke. Z celkového počtu prejdených kilometrov bolo približne 75 % najazdených v mestskej premávke, tj. takmer 38 158 km. Vozidlo je garážované, pravidelne ošetrované a ja sám som vodič, ktorý ma najazdených takmer pol milióna kilometrov.
Automobil je prevádzkovaný denne v pracovných dňoch s denným nájazdom v zime okolo 40 km a od jari do neskorej jesene s nájazdom ďalších 80 km, ktoré najazdím pri ceste na záhradku. Celkové s ním týždenne najazdím okolo 200 až 280 km. V priebehu prevádzky počas prvých dvoch rokov neboli zistené žiadne neočakávané poruchy alebo prevádzkové nedostatky. Počas prevádzky sa vozidlo ukázalo ako mimoriadne vhodné na jazdenie v mestských podmienkach.
Motor vykazuje veľmi dobrý ťah už od 2000 otáčok, dobré zrýchlenie, pružnosť, prijateľnú spotrebu a dobrú spoľahlivosť. Z hľadiska jazdných vlastností je vozidlo vhodné na prevádzku po nie veľmi kvalitných bratislavských cestách, na jazdenie úzkymi ulicami, akými je napríklad Jaskový rad. Aj menej skúsený vodič sa môže, v rámci povolených rýchlosti, celkom bez obáv pohybovať po úzkych uličkách alebo staveniskách nášho hlavného mesta a vzhľadom na mierne vyšší podvozok, ako ma väčšina aut rovnakej kategórie (napríklad Clio, Fábia a pod.), môže s ním bez obáv parkovať blízko obrubníkov bez následku straty prachoviek alebo poškodenia spodku karosérie. Auto dobre znáša prejazdy priečnymi nerovnosťami vďaka zosilnenému podvozku a pomerne tuhej karosérii vozidla. Nadpriemerný kufor vozidla nie je využiteľný len na cestovanie na dovolenky, ale aj na väčšie nákupy v obchodných centrách. Kufor však nie je praktický pre prevážanie väčších predmetov. Vďaka karosérii typu sedan nedochádza takmer k žiadnemu viditeľnému znečisťovaniu zadnej časti vozidla, tak ako tomu býva u dvojpriestorových vozidiel typu hatchback.
Interiér vozidla je pri pravidelnej údržbe bez známok opotrebovania, nič v ňom nehrkoce a všetky ovládacie prvky fungujú bez nedostatkov. Sedadlo vodiča nie je výškovo nastaviteľne, preto vyhovuje len priemerným postavám, nie príliš vysokým nad 185 cm a nie príliš malým pod 170 cm. Skôr je možné ho prispôsobiť pre nižšie postavy. Zadná sedadlo je bez tvarovania a pri svižnejšom prejazde zákrutami je pokojné sedenie na ňom možné len s pridržiavaním sa madla nad dverami. Kvalita sedadiel je primeraná kategórii vozidla. Pri nenaloženom vozidle pri prejazde nerovnosti a súčasnom zatáčaní vozidla v smere má zadná časť vozidla tendenciu odskakovať do opačného smeru. Pri zaťaženom vozidle sa táto vlastnosť neprejavuje a vozidlo sa správa neutrálne. Brzdy vozidla sú citlivé s primeraným účinkom. Celkovo možno jazdné vlastnosti vozidla hodnotiť ako priemerné. Menej skúsený vodič môže mať problém so záberom spojky a ani radenie rýchlosti nie je úplne optimálne.
Po prvom roku prevádzky vozidla boli zakúpené plechové disky a zimné pneumatiky KLEBER Krisalp na ktorých až do 24. marca 2005 bolo najazdených 10 660 km. Pneumatiky vykazujú nízke opotrebenie a sú výrazne tichšie ako pneumatiky GOOD YEAR GT 2, ktoré boli zakúpené spolu z vozidlom. Na pneumatikách GOOD YEAR bolo až do 26. apríla 2005 najazdených 40 350 km. Pri kontrole vyváženosti v marci 2005 vykazovali priemernú opotrebovanosť s predpokladom ďalšieho nájazdu minimálne 20 000 km. V treťom roku prevádzky sa začali trhať gumičky stieračov, čo si vyžiadalo ich výmenu. Pri kontrole v servise neboli zistené známky korózie a karoséria zatiaľ napĺňa predpoklad 12 ročnej záruky proti prehrdzaveniu.
Všetky vonkajšie ovládacie prvky, ako sú stierače, zámky dverí a zadného veka, úchytky prednej kapoty krytu benzínovej nádrže vozidla fungujú až doposiaľ bez závad.
V mestskej prevádzke sa vozidlo osvedčilo pre svoje výborne dynamické vlastnosti, kompaktné rozmery, ekonomické vlastnosti a spoľahlivosť. Prejavili sa však aj negatívne vlastnosti vozidla. Pri výhľade z vozidla dopredu a doprava hore prekáža nízko prilepené spätné zrkadlo, ktoré bráni vo výhľade na svetla semaforu pri niektorých uhloch nájazdu. Nie najlepšie sa odhaduje dĺžka vozidla pri parkovaní pre vysoko položenú zadnú časť, zvlášť v daždivom počasí. Bočné vedenie sedadiel v zákrutách pri razantnejšom prejazde je nedostatočné. Odstup-ňovanie prevodovky, vzhľadom na výkon motora, by mohlo byť zvolené tak, aby rýchlosť vozidla bola dosahovaná pri nižších otáčkach motora. V súčasnosti je maximálna povolená rýchlosť na diaľnici dosahovaná pri 4000 až 4200 otáčkach za minútu.
V auguste 2004 sa vyskytla jediná závada, ktorá spôsobila nepojazdnosť vozidla. Predčasná porucha akumulátora skratom znemožnila naštartovanie vozidla a bola potrebná jeho výmena.
V priebehu prevádzkovania vozidla bol na čerpacích staniciach tankovaný výhradne benzín s oktánovým číslom 95. Spotreba bola dosahovaná pri razantnejšom spôsobe jazdy s využívaním výbornej akcelerácie vozidla. Priemernú spotrebu paliva som od zakúpenia vozidla až do 26. apríla 2005 vyhodnocoval systémom odpočtu kilometrov a dotankovania paliva do plna. Prehľad o priemernej spotrebe si vediem aj naďalej. Za celú dobu až po najazdenie 50 887 km, kedy bolo spotrebované 3542,62 litrov BA 95, bola priemerná spotreba 6,96 l/100 km, čo je takmer výrobcom udávaná spotreba 7,0 l/100 km v kombinovanej prevádzke. Pri pokojnej jazde by mohla byť spotreba minimálne o 0,5 l menšia.
Náhradné dielce, kvapaliny a oleje sa používali výhradne predpísané výrobcom a údržba bola vykonávaná v značkovom servise. Pri kontrolnej prehliadke v servise v apríli 2005 okrem predpísaných prác bolo potrebné vymeniť poškodenú vnútornú manžetu ľavej poloosi a doplniť stratu prevodového oleja. Po vykonanej predpísanej servisnej prehliadke vozidlo následne prešlo stanicou technickej kontroly bez nedostatkov.
Celkové náklady vynaložené na pravidelné technické prehliadky a neočakávané opravy (manžeta a akumulátor) po najazdení 50 000 km a štyroch rokov predstavovali sumu 18 560,-Sk pri predpísanom servisnom intervale 30 000 km alebo 2 rokov prevádzky. V súčasnosti ma vozidlo najazdených okolo 70 000 km, čaká ho technická prehliadka po 6 rokov prevádzky a zatiaľ jazdi bez nedostatkov.

KladyZápory
  
  
  
  
  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
3
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
3
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
3
Prostornost
3
Pružnost motoru
1
Řazení
3
Řízení
2
Sedadla
4
Spotřeba
2
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.57
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
2.0 z 5 (40%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
wlado, 27.01.2007 15:51
Volá sa to "zkušenosti uživatele" a to aj autor napísal. Tak čo doňho rýpete?
A.K.ALex, 27.01.2007 16:52
To ako mieriš na mňa? Neviem, či som to spravne pochopil. Hore som pisal akurat, že autorov nazor akceptujem, ale ja by som si ju nekupil-lebo sa mi nepáči. Neviem, čo sa ti na tom nezdá. Inak jadzdím na Escorte, na kt. som pisal aj recenziu. Ak chceš nájdi si ju. Mienim ho vymenit za Focusa-lebo sa mi jednak páči a som spokojný aj so značkou Ford a počul som na neho skoro samé chvály, takže preto.
anonym, 12.08.2008 14:03
Timto Te zdravim Tonny. Za prve: ford mondeo nema motor 1.9Tdci ale 2.0 TDCi. Pro Tve neznalosti Ti nepatri soudit clanky o autech. Vzdyt ani nevis jaky mas motor v tom svem. Za druhe: porovnavat mondeo s thalii je naprosto mimo misu. Jak jsi poznamenal nova thalie za 194 000 se urcite nebude dat srovnavat s vozidlem uplne jine kategorie a o hodne drazsim. Recenze je primerena pro uzivatele s temito auty jezdicimi. Ja vlastnim obe, jak Mondeo 2.0TDCi, tak i Thalii a musim rici, ze i tak levne auto jako thalie splnuje pozadavky na ni kladene. Pokud srovnam provoz mondea a thalie. Tak ikdyz mondeo, jak zminujes, jezdi za min, celorocni naklady na nej jsou mnohem vetsi. Borecman
nepřihlášen, 05.10.2011 12:38
Phenomaenl breakdown of the topic, you should write for me too!
nepřihlášen, 08.10.2011 01:51
Just what the doctor ordered, thnaktiy you!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů