Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault Talisman Grandtour - ve velkém stylu

Testy
Michal Štengl | 15.08.2016
dalších 20 fotek
foto: Michal Štengl
Vedle klasického sedanu nezapomíná Renault ani na prakticky smýšlející manažery, kteří chtějí kombi. Dokáže Talisman Grandtour potrápit konkurenci jen s naftovou šestnáctistovkou? A jak je na tom s velikostí kufru?


Co se týká designu, asi jen těžko budete dnes hledat výraznější kombi. I když už jsem se setkal s názorem, že přední LED světla ve tvaru bumerangu vypadají divně, má náboj, díky kterému ho na silnici nepřehlédnete. Působí nejen elegantně, ale i mohutně, na délku měří 4,86 m, což je jen o 1,6 cm víc než sedan.

Slušné číslo, ale…
Pokud by byl hlavním parametrem pro rozhodování o nákupu auta jenom objem zavazadlového prostoru, tak by Grandtour asi neuspěl. Abychom byli přesní, v základu sice nabízí papírově zajímavých 572 l, jenže opravdu využitelných je jen 492 l. Zbytek litrů se ukrývá pod podlahou, ty ale využijete jen těžko. Jenom pro srovnání, nejprodávanější kombi střední třídy Škoda Superb Combi nabízí 660/1950 l a Volkswagenem Passat Variant 650/1780 l. Na boku kufru jsme našli jen jeden háček na tašky, nechybí však dálkové sklápění opěradel páčkami na boku, kterými snadno zvětšíte přepravní kapacitu na 1681 l, což už je mnohem zajímavější hodnota. Chválíme rovné boky, zcela rovnou podlahu nebo nízkou nákladovou hranu.

Moderní, ale složité
Dominantním prvkem přístrojové desky je podobně jako u sedanu na výšku postavený dotykový displej s úhlopříčkou 8,7 palců, který připomíná tablet a stejně se i ovládá. Řekněme si na rovinu, že brouzdání v menu palubního systému R-Link 2 není úplně intuitivní. Nabízí sice spoustu možností individualizace, jenže k některým věcem se musíte dost složitě prokousávat. Navíc trefit se za jízdy na nějaké políčko na displeji je složité.
Interiér se v nejvyšší výbavě Paris Initiale snaží tvářit hodně luxusně, jenže celkový dojem kazí na pohled laciné materiály, které by v autě za milion neměly být. Je to hlavně plastový rámeček kolem displeje, který je okamžitě umaštěný. Doporučujeme mít proto v povinné výbavě hadřík a čistící sprej. Jinak co se Talismanu nedá upřít, je obří vnitřní prostor nebo světelná atmosféra, kterou lze navíc měnit.

Není to málo?
Jako první si troufli nabídnout výhradně “malý” diesel do auta střední třídy Hyundai a Kia do modelů i40 a Optima. I když většinu prodejů ve střední třídě obstarávají diesely s výkonem kolem 100 kW, hlavní konkurenti mají v nabídce vždy dvoulitr. Renault sel ještě dál a vše vsadil na motor 1.6 dCi. Ten sice ve své dvouturbové verzi nabízí na takto malý objem 118 kW a 380 Nm, u auta s milionovou cenovkou bychom chtěli mít silnější motor. Nelze říct, že bychom si na dynamiku vysloveně stěžovali, hlavně na dálnici už motor nechtěl moc zrychlovat. Ani spotřeba nebyla nijak oslnivá. S hodně lehkou nohou jsme se sice dostali na šest litrů, obvyklým stylem jsme ale jezdili spíš mezi 6,5 a 7 l. Downsizing v podání Renaultu zasáhl i palivovou nádrž, 47 litrů bychom očekávali spíš u malého auta a ne u korábu, který má v popisu práce překonávat dlouhé přesuny. K pumpě totiž budete muset po nějakých 600 kilometrech, což je celkem otrava.

Všechny čtyři
Označení 4Control neznamená u Renaultu pohon všech kol, ale přiřizování zadních kol. O jeho přínosu pro jízdu nejsem ani po další zkušenosti příliš přesvědčený. Nejvíc si jeho funkci člověk uvědomí v nízkých rychlostech, kdy se zdá být Talisman mrštnější. Příliš se mi nezamlouvalo řízení, které bylo zcela bez citu a někdy až příliš horlivě reagovalo na jakýkoliv pohyb volantem.

Komfort jenom někdy
Součástí systému 4Control jsou adaptivní tlumiče, které ale v kombinaci s 19ti palcovými koly nedokáží zajistit takový komfort, jaký bychom od francouzského auta očekávali. Na dlouhých vlnách se sice v komfortním režimu Talisman pohupuje, jakmile ale kola potkají propadlý kanál či nějakou ostrou nerovnost, auto se rozvlní a ozve se i rána. Ve srovnání se sedanem ale není tak napružené.

Až příliš sebevědomá
Grandtour je o 30 000 korun dražší než sedan, což je ve střední třídě celkem velmi příznivý příplatek za kombi. Nejméně za Talisman zaplatíte 649 900 Kč, a to s motorem 1.5 dCi 110, který se jako jediný nabízí v základním stupni Life. Z hlediska výbavových prvků je zajímavější výbava Zen. Provedení Initiale Paris pak najdeme na opačném konci ceníku, v kombinaci s motorem 1.6 dCi a dvouspojkovou převodovkou EDC si musíte připravit více než milion korun. A to je při vší úctě ke kvalitám Talismanu prostě až příliš. Vždyť za tyto peníze máte například Superb Combi 4x4 ve výbavě Laurin & Klement.

+ velký vnitřní prostor
+ elegantní design
+ pohodlná sedadla
+ bohatá výbava verze Initiale Paris

- vysoká cena
- malá palivová nádrž
- spíš podprůměrná dynamika
- rázy podvozku na nerovnostech


technický popis


karoserie
typ kombi


rozměry a hmotnosti
délka (mm) 4865
šířka (mm) 1868
výška (mm) 1465
rozvor (mm) 2809
rozchod kol vpředu (mm) 1614
rozchod kol vzadu (mm) 1609
světlá výška (mm) -
provozní hmotnost (kg) 1615
maximální hmotnost (kg) 2190
počet míst (os.) 5
objem zavazadlového prostoru (l) 572/1681


motor
typ vznětový řadový dvojitě přeplňovaný
počet válců 4
zdvihový objem (ccm) 1598
kompresní poměr 15,7:1
max. výkon kW (k)/ot./min. 118 (160)/ 4000
max. točivý moment Nm/ot./min. 380/1750


výkony
max. zrychlení (0-100km/h) s 9,6
max. rychlost (km/h) 213


spotřeba
město 5,0
mimo město 4,2
kombinovaná 4,5
CO2 (g/km) 117


převodovka
typ převodovky automatická dvouspojková
počet rychlostních stupňů 6


palivová soustava
palivo nafta
objem nádrže (l) 47


přenos hnací síly
pohon předních kol


zavěšení kol
vpředu McPherson
vzadu víceprvková


cena
cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč) 1 014 900 Kč


Hodnocení   
brzdy 1 
design 1,5 
dílenské zpracování 2 
dynamika motoru 3,5 
jízdní komfort 3 
ovladatelnost 1,5 
prostornost 1,5 
pružnost motoru 3 
řazení 1 
řízení 4 
sedadla 1 
spotřeba 3 
výhled z vozu 2 
zavazadelník 3,5 
Hodnocení 2,25 


Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Fanda, 16.08.2016 22:02


Masa přeci vůbec nic neurčuje,ani automobilky nemůžou dělat motory,které by bavily řidiče,dnes bohužel určují trend úředníci,kteří jsou odtržení od reality,že to v praxi nefunguje bohužel nikoho nezajímá. pokud automobilka nechce platit pokuty,tak musí dělat tyto motory,a že když se jim naloží,tak ve skutečnosti vypouští více emisí ,nežli starý motor plnicí normu euro 2 nechce nikdo z úředníků vidět.
sheogorath, 17.08.2016 11:21
Ale jo, prave ze urcuje. Myslis, ze by se napr. v CR dobre prodavalo auto s napr. 3.5l V6? Automobilka vyviji to, po cem je nejvetsi poptavka...
Nebo tech nekolik aut s vykonnym motorem nesplnuje emisni normy?

Nastesti se porad jeste da koupit i neco jinyho nez SUV s 1.4 litrovym dieselem...
Fanda, 17.08.2016 19:33


MOTOR SAMOZŘEJMĚ MUSÍ SPLŇOVAT EMISNÍ NORMY,ALE ZÁROVEŇ SE AUTOMOBILKA MUSÍ VEJÍT DO PRŮMĚRU NAŘÍZENÉHO ÚŘEDNÍKY EU,A ABY NEPLATILA POKUTY,ŽE PRŮMĚR PŘEVYŠUJE,TAK MUSÍ VYRÁBĚT VOZY S POKUD MOŽNO CO NEJMENŠÍMI OBJEMY MOTORŮ.
kristian2, 17.08.2016 19:44
Já mám takoví pocit že vlastně ani nebudoupotřeba vštší motory .Protože vlastně nebude kde využít jejich výkon už ted se nedá pořádně jezdit a bude hůř.
Citroenak, 18.08.2016 10:26
Nebojte, cesty sa uvolnia. O chvilu zacnu predavat lietajuce auto zo Slovenska. Len sa bojim, ze hned na to mu uradnici zmeraju emisie, a zistia, ze pocas letu ich nema ako auto, ale ako lietadlo. A budu tam potom musiet vlozit nejaku 1.2 TSI...A co sa tyka vykonneho motora, to nam tiez moze byt jedno, ved o chvilu bude jazdit pocitac. A neverim, ze bude moznost nastavit ostru jazdu po okreskach, takze aj tych 50kw bude zrazu vela :)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů