Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault Scénic - nespolehlivá elektronika

Recenze uživatelů
Mirek Sebera (39) - Praha | 31.10.2007
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Renault Scénic | foto: Mirek Sebera
Kvalita francouzských automobilů značky Renault je příčinou častých diskusí, v nichž zaznívají rozporuplné názory. Renault Scénic je jedním z nejoblíbenějších MPV na českém trhu s ojetými vozy. Ke které z debatujících stran se přidá náš čtenář?
Značka:Renault
Model:Scénic
Typ: 
Bližší označení:1,6i/16V
Karoserie:combi
Obsah motoru:1598
Palivo:benzín
Rok výroby:2001
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:138 tis.
Najeto km nyní:160 tis.
Koupen jako:ojetý po 1. majiteli
Jak dlouho vůz využívám:3 roky
Průměrná spotřeba:6,8 l/100 km
Poruchy:elektronika
Předchozí vozidlo:Renault 19, 1,7i hatchback
Velmi pohodlné auto. Komfortní svezení i s relativně slabým motorem. Dobře vyřešený, variabilní prostor. Přehledná palubovka, snadné ovládání, výborný přehled. Motor je poměrně pružný, sedí mu řazení mezi 2 500-3 500 ot., ve vyšších otáčkách je ale poměrně hlučný.

Vlastníte vůz značky Renault? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Auto je vcelku těžké, takže motor 1,6 má dost práce při rozjezdech, zvláště, je-li vůz plně naložen. Kufr je relativně malý, ale při využití vyndávacích zadních sedadel je možné do auta naskládat i tři dospělá kola a jedno dětské bez demontáže jejich ráfků - nastojato (opravdu vyzkoušeno) při obsazení auta třemi osobami. Na týdenní dovolenou stačí čtyřčlenné rodině odstranit jedno ze zadních sedadel a využít větší prostor (lednice, lyže apod.).
Zpracování interiéru je průměrné (design), ale celkem trvanlivé, potahy se čistí dobře, běžné nečistoty se dají zvládnout luxem u pumpy. Originální náhradní díly sice nejsou z nejlevnějších, ale druhovýroba dokáže převážnou většinu dílů nahradit.
Mechanické součásti karoserie a podvozku celkem drží. Zatím byly měněny pouze čepy řízení. S elektronikou jsou větší problémy (ačkoliv nijak tragické). Dosud odešel spínač větráku, několikero žárovek, motorek stahování okna, napájecí relé. Aby toho nebylo málo, někdo mi ukradl mlhovky. Ale to do poruch samozřejmě nepatří.
Jízdní vlastnosti mi velmi vyhovují - nejsem dravý řidič - akcelerace je trochu pomalejší, takže se scénicem se jezdí klidně. V zatáčkách díky širšímu rozchodu dobře sedí, podvozek není nijak hlučný, pouze se zimními pneumatikami se hladina hluku zvyšuje. Díky ASR zvládá i lehčí terény (polní a lesní cesty).
Řazení je přesné, spojka ani po 160 tis. km nevypadá vůbec opotřebovaně, brzdové kotouče zatím také drží, měněny byly pouze destičky.
Dalším problémem je netěsnost klimatizační jednotky (což jsem zjistil až letos po jarním naplnění a letním samovolném vypuštění). Spotřebu jsem oproti minulému majiteli stáhl ze 7,4 na 6,8 litrů na 100 km celkem snadno.
Celkové resumé: Ačkoliv se nejedná o žádný designérský šperk a ani nejde o poslední výkřik techniky, scénic je pohodlné a užitečné rodinné autíčko, se kterým nejsou (finančně) větší problémy a případné opravy zvládne i 'neznačkový' mechanik.
KladyZápory
prostor nespolehlivá elektronika
jízdní komfort cena originálních náhradních dílů
pohodlí dynamika a pružnost motoru
přehled provozní náklady
kufr  





Spolehlivost
3
 
Provozní náklady
3
 
Cena náhradních dílů
4
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
3
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.77
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Koloděj, 31.10.2007 13:54
S autem z půjčovny jet do Chorvatska je celkem kaskadérské pojetí, člověk nikdy netuší, v jakém stavu je auto a co ho kde překvapí. Navíc se to musí objednávat dost dopředu, on si o prázdninách půjčuje auto kdekdo. A objednávat dovolenou, když nemám jistou dopravu, no nevím.
anonym, 31.10.2007 23:14
Najeto 22 tis. km za tři roky? To není mnoho na zkušenosti s opotřebením a spolehlivostí ... to brzdové kotouče spíš ureznou než by se opotřebovali ... jinak Scénicka jsem měl také ... kamarád mi jej udržoval a opravoval a ... vždy nadával jako špaček a říkal něco o žabožroutech -) ... co to zase vymysleli -)
gld, 10.11.2007 16:35
Ktorý človek s trochou sebaúcty sa radšej bude voziť v aute z požičovne ako na vlastnom?
anonym, 15.01.2008 20:10
Já viděl,jak Lada táhne BMW trojkové řady z roku 2006.
A co jako??To se prostě může stát.Jsou to jenom stroje.
anonym, 15.01.2008 20:11
NO JISTĚĚĚĚĚĚĚĚĚĚĚĚĚ.
Je divnej ten pisatel!!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů