Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault Scénic - dobrá volba?

Poradna
Daniel Dvorský | 10.06.2009
foto: TipCars.com

Odpověď

Dobrý den,
Prosím o radu. Uvažujeme o koupi ojetého vozidla. 25 let jsme měli Favorita a proto chtěl manžel opět škodovku. Rozhodli jsme se pro Škoda Fábie 1.4 .Ale pak přišel s verzí na Renault Scenic. I já jsem se pro tento vůz nadchla.
Ale po přečtení recenzí na tento automobil, kladných ale častěji záporných, jsme v rozpacích pro jaký vůz se rozhodnout. Můžete nám prosím poradit, co se týče spotřeby, poruchovosti atd. (cena vozu do 150.000 Kč). Na dovolenou jezdíme s koly a často převážíme větší věci. A zda dát přednost 1.4 či 1.6.

Moc děkuji za odpověď


Odpověď

Dobrý den,
Renault se svým modelem Scenic nastavil už v roce 1996 nový rozměr v modelové nabídce. Kategorii MPV, která se vyznačuje maximálně variabilním uspořádáním sedadel a jejich jednoduchou manipulací, dohnala konkurence až v roce 1999, kdy Citroen přišel s modelem Xsara Picasso a Opel se Zafirou. Zatímco Picasso se Scenicem jsou pouze pětimístné s mírně nadprůměrným zavazadlovým prostorem, Zafira představila poprvé v historii unikátní systém FLEX 7, který nabízí sedadel 7. Dvě zadní sedadla se díky tomuto převratnému systému zapouštějí do podlahy. V případě potřeby je tedy pouze „vytáhnete“ z podlahy, zatímco když chcete využít zavazadlový prostor, nemusíte se zdržovat vyndáváním a hlavně skladováním dalších sedadel. V té době to byla určitě citelná konkurenční výhoda.
Pokud si chcete pořídit ojetinu, Scenic je cenově nejpřijatelnější. Zafira je cenově výše a Picasso někde mezi.
Zatímco u Zafiry se dá z benzinových jednotek doporučit motor 1,8 16V (1,6 16V/74kW funguje pěkně v klasické Astře, zatímco na Zafiru je slabá a má relativně vysokou spotřebu). U Renaultu je právě tato jednotka 1,6i nejoptimálnější. Můžeme vybírat ze dvou verzí 8 ventilové do roku 1998 s výkonem 68kW a nebo od roku 1998 16V verze s výkonem 79kW. 8V jednotka je hlučnější s nižším výkonem, 16V jednotka je daleko úspornější. Při výběru bych upřednostnil technický stav vozidla a jestli je to 8V nebo 16V bych nechal až jako další důvod k rozhodování. Určitě se nedá doporučit 2,0i. Mám k tomu hned několik důvodů: vysoké povinné ručení, technika motoru a v neposlední řadě následná prodejnost – právě díky výši zákonného pojištění je při nákupu za výhodnou cenu, ale prodává se hodně těžko.
Pokud se budeme pohybovat v nabídce dieselových motorů, lze doporučit úsporný 1,9DTi. Vzhledem k částce, kterou chcete utratit za staronový vůz, můžete pořídit Scenic z roku 2002, 2003. V nabídce je jich určitě hodně, je potřeba ale obezřetně vybírat. Pokud nenajedete výrazný počet kilometrů, raději bych volil oblíbenou 1,6i a zbude Vám cca 15000 Kč jako finanční rezerva, kterou v případě nákupu ojetiny určitě doporučuji. Nesmíme zapomenout, že pokud není nájezd kilometrů seriozně doložen (vyplněné všechny kolonky v servisní knížce, rozhodně se nelze ztotožnit s tvrzením prodávajícího, ono to sice nesedí, ale to víte...). Je potřeba myslet na poprodejní servis včetně výměny rozvodového řemene a olejů společně s filtry. Stav servisní knihy lze ověřit u dealera, u dovozů je takové prověřování horší (doporučuji zjistit si VIN a vůz prvěřit v databázi systému Autotracer).
Co se týká výbavy, automatická digitální klimatizace vypadá určitě lépe, ale raději bych v tomto případě volil manuální ovládání. Je celkově jednodušší a méně náchylné k nějaké poruše, která nám může znepříjemnit řízení automobilu v letních měsících.
Prvenství se Scenicu určitě nedá upřít, komfort je příjemný, nabídka výbav je zajímavá. Každý automobil má ale své mouchy. Ani Scenicu se technické problémy nevyhnou. Bude záležet na technickém stavu vybraného kusu, pokud to lze, je lepší nechat automobil před koupí prohlédnout v servisu, nechat udělat diagnostiku a budete vědět, že jste udělali maximum pro snížení možnosti nějaké nákladnější opravy. Je potřeba se vybraným automobilem projet a zjistit, zda nejsou pouze ladné křivky tím, co se nám na automobilu líbí. Jde o to, jestli se nám stejně dobře vybraný vůz řídí a obsluhuje. Jako alternativu bych zvážil zmíněný Opel Zafira 1,8 16V.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Projectigi, 10.06.2009 20:43
Koncern začal u GolfV používat technologii lasserového svařování karoserie, to je naprostá technologická bomba, lepší účinnost svárů, vyšší torní pevnost, nižší hmotnost skeletu, nevím, jestli tuto technologii používaj už i v dalších koncernových automobilkách, každopádně tehdy to byl obrovský pokrok před konkurenci co se výroby karoserie týká
Koloss, 11.06.2009 10:01
Já měl Francouze taky jednou - Renault 5 Alpine Turbo. Z8vadu měl jen jednu - upadl kabel od startéru, banální oprava, ale i tak se to pořád dalo roztlačit. Měl jsem ho 4 roky a jediná dražší oprava byla repase přední nápravy, ale vzhledem k věku to byl vlastně jen spotřební materiál - tlumiče a čepy. Staré jednoduché autíčko, na kterém se nemělo co pokazit. 1.4 turbo (odkud to ten VW okopíroval?) - 110 koní dokázalo s 870 kg pěkně zacvičit. Rád na něj vzpomínám.
rohYpnol, 11.06.2009 11:11
To nebude to, co myslím já. I Golf 4 či Octavia 1 mají nejspíš rám okna bočních dveří vyražený z 1 kusu plechu. Ale i tak díky. Zkusím tu ten dotaz položit ještě někdy. Teď je tady nějak "mrtvo". Asi ti zase bude chtít napsat do diskuse o fabii HTP, kde bude živo. Možná zkusím i tu Octavii po 200 tis. ;)
velryba, 15.01.2016 12:45
mám renault megane scenic z roku 1996 , nikdy mě nezklamal , dobré prostorné auto ,odvezete v něm všelicos, byla jsem s nadmíru spokojená
ted mi začalo kapat vstřikovací čerpadlo , oprava čerpadla by stála 25000 , takovou hodnotu nemá ani auto...
Takže až koupím jiné auto , na nové bohužel nemám , tak nikdy více žádný diesel , díky těm sr????? , co přidávají do nafty , se rozpouští těsnění .
Blaža

jirka43, 31.05.2016 16:15
Za mne rozhodne ano, pokud se tedy bavime o novem vozu. Pokud se jedna o prispevek chrochtadla, ze dieselovy motory jsou k nicemu tak musim zareagovat. Nove motory energy jsou rozhodne o velky kus dopredu v porovnani ze starsimi vozy, mam to odzkousene ;) Pokud mas zajem dozvedet se troche vic, napis mi zpravu, klidne se s tebou podelim o svuj nazor jako majitel tohoto vozu.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů