Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault Scenic 1,6 16V – na co pozor?

Poradna
David Hrdlička | 03.08.2007
foto: TipCars.com

Dotaz

Dobrý den,
uvažujeme o koupi Renaulta Scenic 1,6, 16 V, r.v. 2000. Bohužel jsem ve vaší poradně nenašla bližší informace o tomto typu auta. Mohli byste mi prosím poradit co se týče poruchovosti, cen náhradních dílů a na co si dávat pozor při koupi? Nebo eventuálně nabídnout alternativu.

Děkuji Hudcová


Odpověď

Popis modelu, silné a slabé stránky

Renault Scénic se v nabídce francouzského výrobce objevil na podzim roku 1996 a prakticky dal vzniknout novému automobilovému segmentu. Je postaven na podlahové plošině Renaultu Mégane, s nímž do roku 1999 sdílel i název.

Oblibu si získal především líbivým designem, vnitřním prostorem a uspořádáním. Má poměrně krátkou příď a vyšší stavbu karoserie. Z toho vyplývá dostatek prostoru pro pět dospělých cestujících a zavazadlový prostor o objemu 410 litrů. Za zmínku stojí také variabilita vnitřního prostoru. Zadní sedadla lze samostatně posouvat, sklápět, popř. z vozu úplně vyndat. Interiér je plný různých odkládacích schránek, na opěradlech předních sedadel jsou sklopné stolečky. Výrobce zkrátka myslel téměř na všechno. O to více zamrzí poněkud horší zpracování interiéru, které se občas projevuje nepříjemnými zvuky např. při přejezdu nerovností.

Jízdní vlastnosti vozu by se daly zhodnotit jako typicky francouzské. Měkké pérování nabízí při klidném cestování dobrý komfort, sportovní jízdu v zatáčkách s ním ovšem doporučit nemůžeme. Poněkud netypický je i sklon volantu a celková pozice při řízení spíše připomíná řízení nákladního automobilu. Na to si ale po krátké době zvyknete. Brzdy jsou (od modernizace v roce 1999) již dostatečně účinné.

Nárazový test automobil absolvoval v roce 2001 a získal v něm 4 hvězdičky za ochranu cestujících a 2 za ochranu chodců. Renault v posledních letech dbá na vysokou pasivní bezpečnost svých vozů a tento výsledek to potvrzuje.

Vámi vybraný motor 1.6 16V se do Scénicu se dostal v roce 1998. Oproti osmiventilové verzi poskytuje vyšší výkon, na rozdíl od některých šestnáctiventilových motorů jiných výrobců má také solidní točivý moment i v nižších otáčkách, není hlučný a má příznivou spotřebu paliva. Na delší cestování počítejte se sedmi litry na 100 km, ve městě pak okolo devíti. Nevyskytují se u něj žádné fatální závady, servisní náklady jsou na přijatelné úrovni. Za zmínku snad stojí pouze závady zapalovacích cívek.

Dle mého názoru se pro tento vůz a běžné rodinné cestování jedná o nejlepší volbu.

Nejčastější závady dle statistik
· ne příliš trvanlivé výfukové potrubí

· problémy s vodním čerpadlem

· vadné startéry

· již zmíněné zapalovací cívky u šestnáctiventilových motorů

· únik oleje z převodovky

· vůle v závěsech předních kol

· předčasné opotřebení ložisek zadních kol

V pravidelných statistikách spolehlivosti Renault Scénic, resp. Mégane (ze kterého konstrukčně vychází) figuruje mezi méně spolehlivými vozy.

Závěrečné hodnocení

Mezi klady bych zařadil líbivý design karoserie a interiéru, variabilitu a vnitřní prostornost, vysokou pasivní bezpečnost, velký výběr na trhu ojetin.

Mezi zápory pak horší dílenské zpracování, méně kvalitní materiály v interiéru, vyšší ceny náhradních dílů a servisních prací, podprůměrné hodnocení spolehlivosti.

S ohledem na tyto skutečnosti bych doporučoval pečlivě vybírat. Určitě bude z čeho, díky velké oblibě tohoto vozu v celé Evropě je nabídka ojetin skutečně bohatá. Ke koupi si určitě přizvěte odborníka, popř. neváhejte navštívit autorizovaný servis Renault, kde jsou schopni provést celkovou prohlídku vozu a také výpis servisních úkonů. Tato informace může být užitečná zejména při dovozu automobilu ze zahraničí.

Alternativy ke koupi

Jako alternativu bych do Vašeho výběru doporučil zahrnout Opel Zafira a Citroën Xsara Picasso.

Opel nabízí celkově větší vnitřní prostor, sedmimístné uspořádání interiéru, jistější jízdní vlastnosti, spolehlivé, pružné a celkem úsporné zážehové motory. Naopak jako nevýhodu bych zmínil ne příliš odolné a spolehlivé dieselové motory. V testech Euro – NCAP získala Zafira průměrné 3 hvězdičky, což je méně než dva zde zmiňovaní konkurenti.

Xsara Picasso může oslovit velice líbivým designem, vnitřním prostorem a moderními dieselovými motory HDi, které jsou tiché a úsporné. Za zmínku stojí 4 hvězdičky získané v nárazovém testu Euro – NCAP. Pro někoho může být důležitý i fakt, že tento model je stále v prodeji jako nový. Jako nevýhodu bych uvedl horší dílenské zpracování, nevýrazné jízdní vlastnosti, nepřesné řazení a slabší brzdy.

Hodnocení článku
3.4 z 5 (68%)
Hodnoceno: 16x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Rollinman, 27.11.2020 18:26


tak Fiat taky? zvláštní, 3 auta ze kterých bych vybíral končí.. to je smutný. Není ještě nějaký černý kůň? neuniklo mi něco? Třeba by nebylo od věci koupit nový auto, kdo ví jaká inflace nás čeká..
Giorgio, 28.11.2020 07:06


Fiat 500L lze stále objednat. Až skončí jeho výroba, s přímým nástupcem se nepočítá, a to především kvůli konsolidaci portfolia po sloučení koncernů FCA a PSA. Fiat 500L sice patří k nejprodávanějším autům své třídy, ale i tak meziročně čísla padají každý rok o pětinu a prodeje v absolutních číslech nejsou závratné. Takové auto se prostě nevyplatí vyrábět a vyvíjet novou generaci, natož kvůli němu držet v provozu celý výrobní závod v Kragujevci. V rámci sloučeného koncernu by techniku muselo poskytnout něco od PSA a primárně by tím pádem takové auto vyjelo pod značkou Citroën. Když se podíváme na prodeje crossoverů Peugeot ve srovnání s MPV od Citroënu na stejném základu, je jasné, co trh chce.
Rollinman, 28.11.2020 21:23


Dík za výklad, Fiat 500L se mi hodně líbí. Dokonce 2 oddíly v kufru můžu vytvořit jako ve Scenicu. Jediný nedostatek - vzadu nejsou 3 samostatná sedadla. Jsou alespoň vyjímatelná?
Ještě mě teď napadla Honda Jazz. A Opel Meriva?
Potřebuju mít vzadu 2 dětské sedačky a dospělého, občas jen jednu sedačku = auto pro 3+stěhovák. V Xsara Picasso, C4 Picasso nebo Scenicu žádný problém.
Giorgio, 29.11.2020 08:50


Měla by být vyjímatelná, leč potvrdit to nemůžu - vždy jsem je viděl pouze překlopená. U té Hondy Jazz pozor na hlučnost (celkově a především od motoru), ta může někoho odradit. Včera mi jeden pán shodou okolností vyprávěl, jak řešil auto pro manželku a právě kvůli hluku Hondu Jazz zavrhnul. Nakonec koupil Fiat Tipo hatchback se základním benzinovým motorem 1.4, mají s tím najeto něco přes 27 000 km za dva roky a je maximálně spokojen. Ve srovnání s jeho avensisem postrádá akorát dynamiku při předjíždění, ale na to si zvykl.
Rollinman, 29.11.2020 13:24


Jo, Tipo je dobrý auto, má ho kamarád - benzínového kombíka a je spokojený. Proti Fiatům vůbec nic nemám, naopak - máme v rodině jako druhé auto Punto II CVT automat, fajn autíčko a to CVT je špičkové, dokážu s tím jet venku běžně za 4,5 litru, skvěle to vyladili. Punto je staré 18 let a je spolehlivé, často si ho beru když jedu sám nebo ve dvou, ale odvezl jsem s ním i kamaráda s rodinou se dvěma dětmi a se zavazadly včetně dětského kola.
Na toho Fiata se taky půjdu podívat, ve čtvrtek budou otevírat.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů