Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault R5 - jaká je starší hračka do města?

Recenze uživatelů
Lukáš Rýgl (20) - Liberec | 26.03.2008
foto: Lukáš Rýgl
Renault 5 působí dojmem hračky, vyzdvihl bych odolnost vůči korozi, a to hlavně spodní části karoserie, ale i lemů blatníků. Nedávno jsem měnil středový a poslední díl výfuku, originál tedy vydržel 17 let.
Značka:Renault
Model:R5
Typ:Campus
Bližší označení:1,4i
Karoserie:hatchback
Obsah motoru:1397
Palivo:benzín
Rok výroby:1990
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:119000
Najeto km nyní:123000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:3/4 roku
Průměrná spotřeba:6,5
Poruchy:převážně drobnosti
Předchozí vozidlo: 

Vůz Renault R5 Campus vlastním cca 3/4 roku, ale je potřeba říct, že vozidlo je po celou dobu v podstatě v rodině. Vím o něm tedy vše důležité, co se týče jeho minulosti. Renault R5 druhé generace (prodávaný pod názvem Supercinq = Superpětka) přišel na trh v roce 1985 jako nástupce veleúspěšného bestselleru Renault 5, vyráběného od roku 1972, a již pohledem je zřejmé, že se designéři snažili o zachování původního profilu vozu. Za dobu své produkce vyrobila automobilka Renault více než 5,2 milionu kusů první generace vozu. A v podobném trendu chtěli Francouzi pokračovat, cílem bylo učinit novou „erpětku“ znovu nejprodávanějším vozem a získat 14-ti % podíl na francouzském trhu.

Vlastníte vůz značky Renault? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!


Já vlastním model Campus, což je jakási „faceliftovaná“ verze předchozích modelů TL, GTL,GTS atd… Jako největší výhodu hodnotím prostornost auta. Bez problémů se totiž do tohoto malého autíčka vejde mnohem více věcí než do Favoritu. Někdy ani nechápu jak se to tam všechno vleze. Velikost zavazadlového prostoru totiž umožnila zadní kliková náprava odpružená zkrutnými tyčemi, s takřka vodorovnými tlumiči.


Auto se nejlépe cítí v městském provozu, jeho dynamika je vynikající, 43 kW zahýbe s malým Renaultem o provozní hmotnosti cca 780 kg velice slušně, což se projeví v křižovatkách, zde nemá konkurenta. I na dálnici poskytne pěkné svezení, díky solidnímu součiniteli odporu vzduchu cx=0,35. Vůz je již vybaven vstřikovací jednotkou, spotřeba paliva je rovněž velmi příznivá, po městě jezdím za 6,5 až 7 litru naturalu, a to se nijak neloudám. Na delší cesty, po dálnicích a rychlostních silnicích jsem se dostal na hodnotu 4,6 litru, což je na koncepčně 25 let staré auto potěšující. Motor dobře chytá i teď v zimě, hned na první otočení klíčkem. Z minulosti vím, že ani jediný problém nebyl s motorem, auto nikdy nikde nikoho nenechalo, v tom je dle mého názoru jeho spolehlivost.


Nyní blíže k mým zkušenostem s vozem. Jak již píšu, jsem vcelku spokojen, ale abych jen nechválil, pojďme také k neduhům vozu, respektive k tomu co mě zradilo. Slabou stránkou jsou přepínací páčky („lukas“) světel, ty odcházejí díky nevhodně umístěným funkcím jedné páčky, na které je téměř vše, včetně zapínání světel, když se opotřebují kontakty, světla pak zlobí, zhasínají za jízdy a podobně. Výměna je ale jednoduchá, zvládne jí každý. Nový spínač vyjde cca na 1100 Kč, starší díl 300 Kč, zatím jsem ji měnil jednou. Další slabou stránkou, hlavně teď v zimě, je topení, které začne být vlažné až po 15 minutách jízdy, a vlažné i zůstane. Komfort jízdy též není nejlepší, uvnitř je slyšet plno pazvuků od nerovností na silnici a auto je někdy neklidné, ale to i zřejmě díky své malé hmotnosti. Nedávno jsem měnil středový a poslední díl výfuku, originál tedy vydržel 17 let, koupě neznačkového výfuku vyšla na 2000 Kč. Na podzim jsem nechal vyměnit ložisko v pravém kole + kulové čepy, zarezlou tyčku (stabilizátor řízení) a svíčky, vše i s prací v neznačkovém servisu 3900 Kč. Výměna oleje a filtru 600 Kč. Jinak díly na celý vůz se dají sehnat velice jednoduše, jak nové tak starší.


Renault R5 dokáže mnohé lidi zaujmout svým zajímavým a neokoukaným vzhledem. Dle mého názoru se nejlépe cítí ve městě, díky rozměrům délka: 3591 mm šířka: 1584 mm je velmi snadné parkování a ovladatelnost vozu. Auto je ideální pro 2 osoby, prostor na předních sedadlech je velice slušný. Auto se jednoduše řídí, řazení je přesné, převodovka je v dobrém stavu (což nebývá u Renaultu pravidlem). Vůz působí dojmem hračky, což je příjemné právě v městském provozu. Skvělé jsou též brzdy. Palubní deska je přehledná, nenachází se zde nic přebytečného, vše je podřízeno funkčnosti a praktičnosti. Na závěr bych také vyzdvihl odolnost vůči korozi, a to hlavně spodní části karoserie, ale i lemů blatníků. Celkově jsem s autem spíše spokojen, nějaké ty mouchy je člověk schopen tolerovat, pokud má svoje auto rád.

KladyZápory
Motor a jeho dynamika Komfort jízdy (na nerovnostech)
Spotřeba paliva Chatrnost spínačů pod volantem
Neokoukaný design Neúčinné topení
Účinek brzd  
V mém případě slušná spolehlivost  



Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
4
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
3
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.79
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Vybrali jsme pro vás
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kolodмj, 31.03.2008 21:02
Bylo jasně vidět, jak při každém zařazení se vzepnul jeho předek, měl jsem ho vedle okýnka. Neměl odvahu vytáčet motor do vysokých otáček, řadil vždy dřív než já. A když jsem v osmdesátce sundal nohu z plynu, tak mě předjel, přestože pak musel hned brzdit do odbočky.
Kolodмj, 31.03.2008 21:05
Souhlas - kritik říká, jak by to udělal, kdyby to sám uměl.
Kolodмj, 31.03.2008 21:07
Co takhle zaseklý sytič?
anonym, 29.04.2008 12:22
Mám R5 GTE 69 kW, snížený podvozek, 13 kola a s tou váhou opravdu vyjíždím z křižovatky první. O tm, že na dálnici mají silná auta navrch, ale to až ve vyšších rychlostech, kde R5 díky malé hmotnosti přestává sedět, ale pokud vím, máme omezení 130/h.
A to auto opravdu moc nehnije, verze GTE a GTT má navíc platové lemy.
anonym, 29.06.2008 10:26
ty si kokoti hlava zamrzlá závidiš že někdo někoho předjede právě ty si byl asi ten kokot v té audině co??? a si nasraný že tě bouchl takový malý zmrd o kterym nic neviš...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů