Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault R21 2.2

Recenze uživatelů
Ondra () - nerozhoduje | 21.04.2006
foto: TipCars.com
Naše rodina auto využívá už 10 let, což je samo o sobě důkazem jisté chvály. Je používané hlavně k ježdění do práce, sem tam na delší trasy (cca. 300 km).
Značka:Renault
Model:R21
Typ:2.2
Bližší označení:GLX
Karoserie:sedan
Obsah motoru:2200
Palivo:benzín
Rok výroby:1988
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:80 000
Najeto km nyní:180 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:10 let
Průměrná spotřeba:8 litrů
Poruchy:Hlavně ty spojené se stářím - stahování oken, rezavý výfuk a celkově rez. Ale kdysi dávno jich bylo víc...
Předchozí vozidlo:Škoda 125
Jak jste si možná všimli, za rok toho najezdíme vcelku málo, takže auto toho nemá moc nalítáno. Začneme motorem. 2.2 litrový čtyřválec má sice podprůměrný výkon (79 kW/107 koní), ale s autem dokáže výborně zahýbat (stovka pod 10 sekund) a má skvělou pružnost. Z nízkých otáček táhne skvěle, až byste řekli, že je to diesel. A tomu napomáhá i nezvučný rachtavý zvuk. Spotřeba se drží na dobré úrovni - asi osmi litrů na sto převážně při jízdě po městě. Poslední dobou našeho Renaulta používáme i k složitějším úkolům, jako je např. vožení dřeva, cihel, pěti lidí i se zavazadly na dovolenou. Právě tak se ukáže jeho skvělý prostor. Vzadu je subjektivně víc místa než v Superbu a kufr je na úrovni (490 l). Bohužel toto auto trpí také řadou neduhů, jako je špatné dílenské spracování, podprůměrná spolehlivost, moc měkké sedačky vhodné spíše na krátké vzdálenosti a hlavně rez. Antikorozní ochrana tohoto auta nestojí za řeč. Co se týče podvozku, ten je naladěný spíše komfortně, v zatáčkách se auto vcelku naklání, ale není to nijak hrozné. A na nerovnostech se karosérie Renaultu dost kroutí. Na závěr - tohle auto je za ty peníze skvělá koupě... ale hlavně pozor na rez!!
KladyZápory
Prostornost REZ
Motor Dílenské spracování
Cena a nenákladný provoz Podprůměrná spolehlivost
Komfort Sedadla
Svižnost Naklánění a kroucení karoserie





Spolehlivost
3
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
4
Dílenské zpracování
5
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
3
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
2.07
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Martin, 05.05.2006 17:23
Protože to nedovolují předpisy. Opravdu si myslíš, že velmi rychlá jízda je stejně bezpečná ve všech autech? Vidím, že u fanatických, nekritických zastánců R zůstal rozum jinde. Oni Němci asi moc dobře vědí proč jsou u nich součástí autoškoly i psychotesty.
Vogel, 16.05.2006 16:05
R21 jsem mel rovnou dve - Nevadu 2,1TurboD r.v.93 (luxusni motor) a 2,0 12V TXI (znalejsi asi budou vedet co to bylo zac ) r.v.91. Dodneska nedam na tahle auta dopustit. Spolehlivost u obou byla vyborna (pouze 2x zamrla nafta - redeni ala OMV Kladno) a nenechaly me nikdy nikde viset (4 roky jezdeni, 100tkm). Na udrzbu byly lehce narocnejsi (podvozek), za coz se da ale z velke casti vdecit predevsim krasne rozmlacenym ceskym silnicim a taky jsem ty auta nijak nesetril. Prostor a predevsim pohodli poskytovaly mnohem vetsi nez spousta jinych aut v tehle tride, takze za rozumny peniz nabizely hodne muziky.
Rezly na tom pouze zadni podbehy (diky konstrukci) a trochu ram pod motorem, jinak to byl velmi solidni pozink (treba Ford mohl tise zavidet), zalezelo nato, jak se kdo o auto staral. A co se tyce vyse diskutovane rychlosti, tak verte ze zrovna v tech 200km/h (prazdna dalnice) se Renault (TXI) choval nersovnatelne kultivovaneji nez o 10 let mladsi Octavie.
Rad bych tedy zkazal vsem zdejsim "rejpalum" - nehodnotte Renaulta negativne pokud jste se v tom poradne nepovozili (nebo jste diky vlastni "neduvtipnosti" koupili stary ojety suplik s 2x stocenym tachometrem) Tahle auta totiz byla ve sve dobe (a pomerne i dost dlouho po ni) velmi slusna zalezitost.
Jirka, 24.10.2006 18:42
Co se týká životnosti a spotřeby dokáže Renault velmi příjemně překvapit. v roce 2001-2002 jsem měl R25 2.2GTX 91kW z roku 1985(byla to verze bez katu). Nevím kolik měl najeto, u starého auta se to těžko pozná. na počítadle skoro 180tkm, ale poslední známá výměna oleje byla při 285tkm o 3 roky dříve, než jsem ho koupil. Díky palubnímu PC jsem se naučil jezdit relativně úsporně. Při dojíždění do školy Opava-Ostrava s lehkou nohou jsem se podle počítače vešel do 5L, skutečná spotřeba byla kolem 7L/100km. Při výkonu 91kW se dá s lehkou nohou jezdit do 130km/h. Pak jsem ho vyměnil za R25 V6 turbo, které za 40kW navíc chtělo 2L/100km
Imra, 27.12.2006 19:32
Tak tedy tomu amaterovi. Vlastnil jsem několik vozů, začínal jsem s 1000 MB jestli ti to vůbec něco říká. Kupuju stale staré vozy a vlastním je zhruba 4 roky,Jezdím od r.1981. Po doporučení jsem koupil první Renault 20 2,1D rv.84 a od té doby jsem vlastnil R 25,R 5, R scenic,R a pracovní Trafic a protože to pokaždé byly vozy tak 10let a více stary,byl jsem překvapen kvalitou a spolehlivostí. Jen ty řeči od tzv.odborníků ať v sevisech nebo v hospodách mě vždy naštvou. Nejvíc jsou chytrý ty který nikdy Renaulta neměli. Auta si opravuju sám protože většina odborníků měli spoutu řečí,přitom to většinou byli banality. Spolehlivost,pohodlí,vybavenost a nízké provozní náklady byli rozhodující pro další koupi Renaulta
anonym, 31.03.2008 17:56
Pane, Vy jste patrně pako! Jako srovnávat R21 s Fanoušem, to je opravdu velká ale velká hloupost. A někomu nutit, že dospěje, když nevíte, kolik je klučinovi let-kolik má najeto, jaké má zkušenosti... Já osobně mám 41, najeto kolme 350tkm, R21 2,2 LB jsem jako cca12 let staré, najeto kolem 2OOtkm /údajně/, já osobně tak 12Otkm, téměř bez prolému /klasika brzdy, náplně, výfuk.../ 2OO to opravdu jede fpoho, a určitě to není na cestě nějak nebezpečně, jako např. i 60km/h jedoucí 12O nebo naskrz rezý prolezlý fanouš. A myslím si, že nejsem v pubertě. Když se člověk a auto stará, a dáámu alespoň tak, aby vůz byl technicky OK, pak není jeho stáří přece problém! S korozí souhlas, spotřeba 2,2 kolem 8 litrů. Motor totiž jezdí téměř v "dieselových" otáčkách. Tak doufám, že už nebude nějaký ichťa porovnávat R21 s Fandem. To je opravdu směšné!!!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů