Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault Mégane RS 250 – silnější než kdy dřív

Nové modely
Jiří Vaculík | 26.01.2010
další 3 fotky
foto: www.km77.com
Od francouzských aut z běžné produkce se obvykle mnoho sportovních zážitků neočekává. Renault ale svou divizí Renault Sport občas rozvíří toto mínění a hlásí se k dávce jízdních emocí.
Auto se základní cenou tři čtvrtě milionu, to nemusí být jen vcelku reprezentativní manažerský sedan, jak ukázala před necelým rokem na autosalonu v Ženevě francouzská automobilka Renault. Mégane RS nesoucí jméno podle divize Renault Sport, která vůz navrhla a vyvinula a mimo jiné produkuje i závodní a okruhové speciály, patří k solidnímu motoristickému koření, přitom je odvozen od třídveřového hatchbacku nižší střední třídy. Na český trh se dostal vloni na podzim a i když prodejními výsledky Renaultu uvedenými na konci tohoto článku příliš nezamíchal, je dobré si říci, že takové auto vlastně na trhu je.
Mégane RS není ničím menším než nejvýkonnějším sériovým méganem, jaký kdy vyjel na cesty. Pod kapotou ukrývá nový přeplňovaný benzinový dvoulitr o výkonu 184 kW při 5 500 ot./min a s maximem točivého momentu 340 Nm dostupném při 3 000 otáčkách za minutu, přičemž 80 % jej má k dispozici už od 1 900 ot./min. Poháněna je přední náprava přes manuální šestistupňovou převodovku. Maximální rychlost leží na hranici 240 km/h, z 0 na 100 km/h se nadopovaný mégane dostane za 6,1 s, a to při deklarované kombinované spotřebě 8,4 l/100 km.
Zájemce o tohoto dravce z nižší střední třídy se musí rozhodnout pro jednu ze dvou výbav, které sice mají shodnou základní cenu 749 900 Kč, ale liší se svou orientací na komfort nebo sportovní prvky. Jak RS Luxe, tak i RS Chassis Cup stojí na 18palcových kolech z lehkých slitin, mají adaptivní bi-xenonové světlomety s diodami pro denní svícení, šestici airbagů a vypínatelné ESP, stejně jako zadní parkovací senzory, tempomat, dvouzónovou klimatizaci, elektricky ovládaná, vyhřívaná a sklopná zrcátka. V obou provedeních se také startuje kartou.
RS Luxe dále v základu obsahuje kromě rádia i navigaci Carminat TomTom, kterou do RS Chassis Cup nejde doobjednat ani za příplatek. Výměnou za to nabízí druhá varianta podvozek Cup, samosvorný diferenciál, červeně lakované brzdové třmeny, telemetrický počítač RenaultSport Monitor a skořepinová sedadla značky Recaro.
Ze zajímavých příplatků pro tento hot-hatch stojí za zmínku 19palcová kola (+20 000 Kč) či panoramatické fixní střešní okno (+15 000 Kč). Přední parkovací senzory vyjdou na 6 000 korun. Pouze provedení RS Cup lze vybavit koženým antracitovým čalouněním sedadel, a to výměnou za 45 000 Kč.
Na závěr trocha čísel za celý Renault, konkrétně se jedná o statistiky prodejů v loňském roce. Není tajemstvím, že automobilový průmysl pocítil světovou krizi poměrně razantně. Francouzský výrobce prodal za rok 2009 celosvětově 1 860 877 osobních a lehkých užitkových vozidel, což je o 7,8 % méně než za předchozích 12 měsíců. Při zohlednění výsledků skupiny Renault, kam spadá i korejský Renault Samsung Motors a rumunská Dacia, je pokles „jen“ 3,8 %, na 2 308 626 aut. Samotná Dacia pak vykázala nárůst prodejů o pětinu, když dodala zákazníkům 311 282 vozidel.
Nejvíce se Renaultu daří na domácí půdě, kde si drží 26procentní tržní podíl s 687 978 prodanými vozy. Druhé Německo pak zajistilo odbyt pro 240 153 renaultů (6 % trhu).
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Koloss, 27.01.2010 11:54
Nemůžu si pomoci, ale ten přístrojový štít působí hodně lacině, otáčkoměr je skoro jako koupená tuzingová nálepka. Tfujtajbl.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů