Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault Mégane nebo Škoda Felicia?

Poradna
Martin Vaculík | 19.10.2005
Mám dotaz ohledně nákupu ojetého vozu. Volím mezi Renault Mégane (do 1,6 benzín) a Škoda Felicia Combi (do 1,6 benzín). Můj finanční limit je 120 000 Kč. Co byste mi doporučili, eventuelně na co si dát pozor při nákupu těchto vozů?

Dotaz

Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem ohledně nákupu ojetého vozu.
Volím mezi Renault Mégane (do 1,6 benzín) a Škoda Felicia Combi (do 1,6 benzín). Můj finanční limit je 120 000 Kč.
Co byste mi doporučili, eventuelně na co si dát pozor při nákupu těchto vozů (karoserie, motor, náklady na údržbu, spotřeba, celková spolehlivost)?
Existuje lepší volba nehavarovaného vozu v této cenové hladině?

Ing. Petr Novák


Odpověď

Mezi těmito dvěma modely je podstatný rozdíl. Renault Mégane byl v letech 1995 až 2002 moderním vozem významného evropského výrobce, kdežto Felicia se v roce 1994 zrodila jako pouhá modernizace Favorita, kterou se s podporou nekritických motoristických médií podařilo vydávat za nový model. Její konstrukční původ spadá do poloviny osmdesátých let. Sloupek volantu je příliš kolmý, na malých sedačkách jsou dlouhé cesty značně nepříjemné atd. Ve spojení s relativně kultivovaným motorem 1,6 litru tolik nevadí, že mezi motorovým prostorem a posádkou je pouze jedna přepážka. Tato jednotka však také přináší vyšší servisní náklady, oproti hlučným škodováckým motorům 1,3 má rozvodový řemen, který musíte po 90 tisících km vyměnit. A také občas trpí záhadným cukáním a kolísáním tahu. Po výměně všeho možného servis obvykle usoudí, že vinna je sama řídicí jednotka, a to by vás vyšlo draze. Proto kupujte jen takové auto, které táhne opravdu zcela plynule a volnoběžné otáčky mu nehoupou. V roce 1996 se model vyráběl bez posilovače řízení, což je s tak těžkým litinovým motorem peklo. Za 120 tisíc Kč to však bude daleko pozdější ročník a ve velmi dobrém stavu.

Combi verze Renaultu Mégane se začala vyrábět až při jeho modernizaci v roce 1999. Za 120 tisíc Kč dnes bývají nabízeny jen ty nejvíce opotřebené exempláře. Ač jde o auto kvalitnější, tak jistě bude mít daleko více za sebou, než stejně drahá Felicia. U 16V motorů bych si dal pozor na nepravidelný chod, protože u nich občas odcházejí cívky zapalování. Pokud se to už v minulosti stalo a někdo s tím jezdil, tak může být zničený katalyzátor. Jeho funkci bych také nechal prověřit (změřit emise). Výměna rozvodového řemene je i zde samozřejmostí.


TIP: OJETINY: Škoda Felicia: nejprodávanější ojetý vůz
TIP: OJETINY: RENAULT Mégane - Kompakt pro každého

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
max, 01.11.2005 13:52
Francouzi nejsou zrovna spolehlivá auta,protože je to země bolševiků a prodávají se jen díky designu a uspokojivým crash testům.Nejsem ani
zrovna velkým zastáncem felicie,ale kup si něco lepšího co se sere nebo
horšího relativně spolehlivějšího s náhradním dílem za hubičku to nechám na posouzení tobě.Jinak odpověd autora tohoto článku beru
za nepřesvědčivou,nepravdivou a zaujatou,myslím si že je majitelem
nějakého obstarožního krámu od frantíka.CHA,CHA!!!
Lukáš Hovorka, 07.11.2005 22:48
Chtěl bych si koupit ojetý vůz a přemýšlím nad WV Passatt nebo Opel Vectra 2.0Dti, Di.A asi i s klimatizací.Potřebuji levné auto co se týče provozních nákladů a spolehlivé,často jezdím na dovolenou autem.Bojím se abych nešlápl vedle s klimatizací,prý je u Opelů velmi poruchová.Prosím poradíte?Děkuji.
anonym, 02.02.2006 13:56
ty seš kamaráde asi pěkná p... co zase neseděla v ničem pořádným..
zdenda, 24.02.2006 18:12
frantici docela ujdou mam 4 roky 406,zatim jezdi,jako druhe mam megana 1.4 99,je to lepsi než ta felda,nd na megana jsou dražši,ale jizda je někde jinde,to je muj nazor je to na každym co chce.l
Honza, 14.02.2007 00:28
No, ty tedy opravdu nepůsobíš dojmem člověka, který by měl někomu radit.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů