Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault Mégane 1.9 dCi - na co si dát pozor?

Poradna
Martin Vaculík | 13.10.2005
foto: TipCars.com
Vyhlédl jsem si na vašem portálu auto Renault Mégane rok výroby 2002 1,9 dCi najeto celkem 50 tisíc km. Měl bych se u tohoto modelu něčeho vážného obávat? Jaké vady se na tomto voze často vyskytují?

Dotaz

Vyhlédl jsem si na vašem portálu auto Renault Mégane rok výroby 2002 1,9 dCi najeto celkem 50 tisíc km. Měl bych se něčeho vážného obávat konstrukční vada , náprava , motor.

Díky za radu

Richard Pešek


Odpověď

Vybral jste si pohodlný vůz s tichým pružným a úsporným motorem. Daní za klady této pohonné jednotky jsou bohužel problémy se vstřikovacími zařízeními a turbodmychadly. Z mé zkušenosti však nejsou nevyhnutelné, jen je potřeba vědět, čemu se vyvarovat.

1) Turbodmychadlo Garret – trpí na předčasné opotřebení. Pak začne pískat, pánve propouštějí olej, takže zaznamenáváte jeho zvýšenou spotřebu. Pokud vůz již modře kouří, je to jasný průšvih. Pokud jej někdo dále provozuje, může dojít ke zničení motoru, jenž se nekontrolovatelně roztočí po nasátí oleje, který se vznítí.

Pánvím turbodmychadla škodí hlavně abrazivo v oleji, tj. karbon. Bez ohledu na doporučení výrobce, který mnohdy stanovoval výměnnou lhůtu až 30 tisíc km doporučuji měnit olej po 10-ti tisících km. A samozřejmě obecná pravidla zacházení s turbomotory – nevytáčet po studeném startu a po dojezdu nechat chvíli chladit ve volnoběžných otáčkách. Když již problém nastane, není neřešitelný. 30 až 50 tisíc Kč, kolik za opravu chtějí značkové servisy, není nezbytných, protože specializované turboservisy dokáží střední opravu již za 7000 Kč. Důležité je podchytit to včas – svištět turbo smí, vysoké uši dráždící pískání už je varující.

2) Common-Rail Delphi – je velmi citlivý na mazivost nafty. Ta nesmí obsahovat třeba benzín či (což není v ČR výjimka) vodu. Vysokotlaké čerpadlo Delphi je totiž radiální konstrukce a rychle rotující válečky v botičkách se snadno zadřou. Vzniklé špony pak zablokují i vstřikovače. V počátcích této techniky to byl brutální problém, protože nebylo možné často ani určit, kde se skrývá problém, a tak bývala měněna celá vysokotlaká část systému za 100 tis. Kč. Dnes již zde má firma Delphi osm autorizovaných dieselservisů, které dokáží čerpadlo opravit a vstřikovače vyčistit ultrazvukem. Navíc se materiály čerpadla citelně zlepšily. Přesto určitě tankujte jen u frekventovaných čerpacích stanic renomovaných značek.

TIP: OJETINY: RENAULT Mégane - Kompakt pro každého

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 14.10.2005 17:40
Menil jsem olej ve 30t km, ale na zacatku prazdnin, v 50tkm jsem musel litr dolit. Takze litr na 20tkm. Snad je vsechno v poradku. Ale urcite zmensim intervaly na 15tkm.
anonym, 25.10.2005 20:03
Nemá někdo zkušenosti s renaultem laguna 1,8 8V? Zajímá mne spotřeba paliva?
Jan Bradny, 04.11.2005 04:11
Tak jsem si konecne vybral, jo pardon, dobry den. FORD Focus kombi 1.8 TDDI, teda vlastne 1.6i 16V. Ja vlastne nevim. Poradite mi prosim nekdo? Precetl jsem si dost recenzi, spise doporuceny je benzin, ale znami maji zase diesel a jsou spokojeny. Jde mi hlavne o spolehlivost a uspornost. Hlucnejsi diesel by mi nevadil. Diky moc za pomoc, Honza.
Jusé, 31.01.2006 23:17
Motor TDDi od Fordu je všude propagován jako ne zrovna podařený. Osobně bych dal přednost modernějšímu TDCi nbo bych zůstal věrný jistotě v benzínové šestnactistvoce, která neskrývá problémy s turbem, čepadly a vstřikovačemi. Navíc opavy benzinových motorů jsou levnější a Ford je jeden z nejspolehlivějších
anonym, 17.03.2006 21:27
Tak to řeknu na plno, od 8V 1.8 dej ruce pryč (3 druhy motoru a pak na to zhánět díly - hrůza) je to nejhorší motor společně s 16V 2.0 (hlava). Pokud mohu doporučit tak starší Lagi s 8V 2.0 -spotřeba stejná jako 1.8 8V protože ji musíš vytáčet ale 2.0 jede i bez vytáčení. Jinak faceliftovanou lagunu 16V 1.6 jede slušně do kopce a dálnice až 190km/h.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů