Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault Laguna I. - kupujeme ojetinu

Poradna
Tomáš Taraba | 05.06.2006
dalších 8 fotek
Laguna I je stále velmi oblíbený a vyhledávaný vůz, zejména pro poměr užitná hodnota/cena. Líbivá karoserie, bohatá výbava, pohodlí, prostorný interiér a zavazadelník, zkrátka hodně muziky za málo peněz
1994představení modelu
1995představení verze kombi (Grandtour)
1998

facelift (čirá optika, nárazníky,zadní svítilny,interiér – jiná hlavice řadící páky, čalounění atd., přibyly boční airbagy)

 
2001Laguna II

Karosářské varianty

Liftback

 

Kombi

 


Stupně výbavy

RN
RT
RTi(2.0 16v)
RXE
Initiale


Motorizace

1.6i 16v79kw 
1.8i66kw 
1.8i 16v88kw 
2.0i 83kw doporučeno – odolný, spolehlivý, rozumná spotřeba 
2.0i 16v103kw 
3.0i V6123kw 
3.0i V6 24v140kw 
   
2.2D61kw 
2.2DT83kw 
1.9DTI 72kw doporučeno – pružný, úsporný, dostatečný výkon 
1.9DCi79kw 


Laguna I je stále velmi oblíbený a vyhledávaný vůz, zejména pro poměr užitná hodnota/cena.

Líbivá karoserie, bohatá výbava, pohodlí, prostorný interiér a zavazadelník, zkrátka hodně muziky za málo peněz. Snad jen kratší přední sedáky a poněkud lacině působící plasty v interiéru tento dojem částečně kazí. I přes tyto „nedostatky“ si na trhu ojetin vede Laguna velmi dobře. Pozor na vysoký nájezd km, u těchto vozů se v blízkosti 200tis km často „loučí“ převodovka, i na vrakovištích je proto velmi špatně k sehnání. Nepodceňujte tedy kontrolu stavu oleje v převodovce, soustřeďte se na jakékoliv podezřelé zvuky, můžete tak předejít nepříjemným komplikacím. Co se týká nabídky motorů, není nijak oslnivá, ale ani nedostačující. Při výběru bych se vyhnul motoru 2.0i 16v, vyvinutému automobilkou Volvo ve spolupráci s Renaultem, má totiž velmi choulostivá zdvihátka ventilů, klepavé zvuky se ozývají často už při nájezdu okolo 150tis km. Naopak doporučit mohu klasický osmiventil 2.0i 83kw, je neskutečně odolný, spolehlivý a s velmi rozumnou spotřebou. Při správné údržbě s ním najedete bez vážnějších komplikací stovky tisíc km. Z dieselových agregátů nelze žádný označit za vyloženě špatný. Atmosférický 2.2D je houževnatý motor, ale neoplývá dynamikou, ve verzi s turbem je již tento „handicap“ odstraněn. Motory DTi a Common Rail DCi jsou vcelku vydařené a jízda s nimi je velice příjemná, při servisování však zaplatíte své. To je ovšem přirozená daň u všech moderních dieselů.

Umístění VIN

 

motorový prostor-PP podběh na hrnci-bodová nebo rytá ražba, ukončovacím znakem je kosočtverec, vždy začíná písmeny „VF1…

 
 

typové štítky-jejich umístění se může lišit, např: - dělící stěna motorového prostoru (plechový štítek)

 
 

podlaha zavazadlového prostoru, v prohlubni na rezervu na pravém boku(papírový štítek – černé písmo na bílém podkladu)

 
 

B sloupek v dolní části na straně spolujezdce (fóliový štítek – černé písmo, bílý poklad)

 
 

Plastový vlisovaný štítek na palubní desce za čelním sklem (u novějších modelů) na straně řidiče.

 

Kde na voze zjistím rok výroby
Velmi často se skutečný rok výroby vozidla neshoduje s údajem v TP. Dochází k tzv. omlazování.

Také je důležité odlišit dva pojmy: rok výroby / uvedení do provozu

Sledujte tedy:

kódy na skle

 

VIN – nutná dekódovací tabulka

 

Látkové štítky na bezpečnostních pásech

 

Papírové štítky na svazcích elektroinstalace

 

Různé plastové součásti interiéru i v motorovém prostoru (lze však snadno vyměnit)

 

Nádrž (lze vyměnit)

 

 RECENZE OJETIN: Renault Laguna - nabízí pohodlí

S celkovou délkou 4508 mm patří pětidveřový liftback Renault Laguna na spodní okraj střední třídy. Pokud ji tak nějaký manažer dostal jako služební místo o dvacet centimetrů delšího VW Passat, tak se možná mohl cítit trochu ošizen. 

Jak zjistit skutečný počet ujetých km

Zkreslování skutečného počtu ujetých km se bohužel stává v ČR národním sportem, proto je velmi obtížné dopátrat se skutečnosti, nebo se alespoň této hodnotě přiblížit.

Jako nejspolehlivější zdroj lze označit autorizovaný servis. Tam dotazem zjistíme kdy bylo vozidlo na poslední návštěvě servisu a jaký nájezd km v té době mělo, zbytek najetých km jsou jen dohady.

Čeho si tedy všímat, pokud vozidlo nedisponuje servisní knížkou:

Všímejte si míry opotřebení a porovnávejte s vozy, které mají doložitelný nájezd km.

Vše ovšem záleží na úrovni znalostí a zkušeností toho, kdo vozidlo ohledává.

stupeň opotřebení interiéru 

věnec volantu, hlavice řadící páky, madla a čalounění dveří, loketní opěrka, prosezení sedaček, čalounění stropu, koberec podlahy(monolit po celém voze), plastová tlačítka a ovladače

 
karoserie kapota a přední nárazník osekané od kamínků, nadměrně odřené vnitřní části prahů, slepnutí světlometů, celkový stav laku – zašlý, odřený z myčky atd.
motor snížený výkon, zvýšená hlučnost, nadměrná kouřivost(zejména u dieselů), obtížné startování, celkový optický stav, uložení motoru (silentbloky)
převodovka vůle v kulise řazení, obtížné řazení rychlostních stupňů, vadná funkce synchronů, hlučnost, uložení (silentbloky)

Nebojte se najetých km

Ovšem i vozidlo s relativně vysokým nájezdem km, může být velice dobrou koupí. Setkáváme se s vozy, které mají prokazatelně najeto cca 100tis km, jsou však neudržovaná a zanedbaná natolik, že o ně nezavadíte pohledem, a jejich poruchovost dosahuje extrémních hodnot. Oproti tomu je spousta automobilů, jejichž majitel o ně pravidelně pečuje. Je na vás, aby jste pak dokázali posoudit technický stav konkrétního vozu. Ten pak může mít najeto i hodně přes 200tis km a přesto je v excelentní kondici.

Jen si všimněte kolik ojetin z roku např 95,6,7 je v nabídce, drtivá většina je z dovozu a většina má také najeto do 150tis km, jak deklaruje jejich majitel/dovozce. To asi těžko, že ?

Když vezmeme v úvahu, že průměrný český motorista (SRN,NL,F,I,CH asi více) najede 20tis km za rok, pak nám to vychází min na 200000km. Jako bych slyšel prodejce jak říká „pane, tenhle krasavec byl skoro pořád v garáži, s ním jezdila jenom babička do kostela…“ No jasně ! Tím rozhodně nepopírám fakt, že se objevují i vozy s takto skutečně nízkým počtem km.

Jak tedy postupovat při koupi?


Karoserie

Nejprve si vůz prohlédněte z větší vzdálenosti a všímejte si různých odstínů laku, nestejné odstíny signalizují jejich pozdější přelakování, což může být v důsledku nehody, ale i pouhou opravou povrchových kosmetických vad.

Prohlídka laku zblízka, v této fázi sledujte zástřiky na gumových těsněních, lištách kolem oken, na oknech samotných, klikách, pokud nejsou v barvě karoserie, zámcích atd, při obzvláště nedbalých opravách se mohou zástřiky objevit i v interieru.

V laku zastříkané nečistoty – drobné částečky, prach, drobný hmyz atd., které uvízly v čerstvém nástřiku. Takový lak je většinou drsný, zjistitelný pouhým okem, i přejížděním rukou

Struktura laku, zde si všímejte odlišnosti struktury laku na jednotlivých dílech. Žádný lak není z výroby zcela hladký, má svůj charakteristický povrch (tzv. pomeranč).

Stopy po tmelení, při detailním zkoumání lze vypozorovat kráterky, probrusy, někdy dokonce i praskliny v příliš silné vrstvě tmelu – ta měla samozřejmě za úkol zamaskovat nerovnosti karoserie po nekvalitní opravě. Bohužel většina zájemců o koupi automobilu nemá k dispozici tloušťkoměr laku, proto věnujte jeho vizuální kontrole maximální péči.

Na první pohled odhalíte špatně slícované díly karoserie. Ale pozor, ani u některých nových vozidel nejsou z výroby spáry zcela pravidelné !

Všechny dveře, kapota motoru a víko zavazadlového prostoru by měly lehce a přesně dosedat.

V motorovém prostoru si všímejte především zásahů do nosníků a podběhů. Špičky nosníků jsou velmi často nehodou poškozeny a při pozornějším zkoumání, lze odhalit stopy po jejich rovnání. Podběhy kol jsou dalším důležitým bodem karoserie, zde sledujte různé deformace, stopy po rovnání, zamaskované sváry v místech, kde nemají být, lakování atd. Rovněž bedlivě sledujte tmely ve spojích dílů v motorovém prostoru, a vždy porovnávejte s originály. Leckdo by mohl při pohledu do motorového prostoru třeba u Fábie začít panikařit, vypadá totiž jako po totálce. Je to ovšem zcela normální, proto je srovnání s nepoškozeným vozem velmi důležité.

Pečlivě prohlížejte sloupky karoserie, hledejte stopy po rovnání nebo dokonce zamaskované sváry, totéž platí i pro prahy. Rovněž můžete najít stopy po ustavení auta na rovnací rám – vypadá to jako když něco upnete velkou silou do svěráku – stopy po čelistech.

Nebojte se svléknout těsnící gumy ve dveřních rámech a zkontrolovat zda jsou spoje originální – bodové sváry, tmely atd., spoje sloupek-střecha. Znovu ovšem opakuji nutnost možnosti srovnání s nepoškozeným vozidlem, aby jste věděli jak má vůbec originální výroba vypadat. Při prohlídce dále nevynechejte podlahu zavazadlového prostoru, zvedněte kobereček a rezervu(pokud není v koši pod vozem) a opět sledujte stopy po rovnání, případně sváry a tmely v místech, kde být nemají. Totéž platí pro podlahu vozu.

Airbagy

V první fázi sledujte kontrolku funkčnosti airbagů. Při nastartování se rozsvítí a při správné funkci po několika vteřinách zhasne. U některých značek však lze tento okruh obelstít, do konektorů se pouze zastrčí drátek, jako odpor, a airbagy se tváří jako plně funkční, i když jsou již třeba v minulosti aktivovány(vystřeleny). Proto by měla v druhé fázi následovat pečlivá vizuální kontrola. Některé záslepky jsou opravdu dokonalé a pouze zkušený hmat a oko prozradí absenci airbagu.

Motor + převodovka

Sledujte především jeho bezproblémový start s vyloučením slabého akumulátoru. Dále pravidelný chod za studena i po zahřátí, snadné vytáčení do otáček. Motor nesmí vykazovat nadměrnou kouřivost a hluk, nesmí se přehřívat. Všímejte si také netěsnosti s nadměrným únikem oleje. Zkontrolujte chladící médium, jestli nevykazuje stopy motorového oleje. Platí to i naopak, kontrola motorového oleje, zda neobsahuje chladící kapalinu, celkový stav oleje, přítomnost pevných částic(špony) atd. A především motor v klidu, pozorně a dlouho poslouchejte, ať vám neunikne žádný podezřelý zvuk – a to při všech režimech, bez zatížení i při jízdě.

Řazení rychlostních stupňů musí být snadné, přesné a nesmí být doprovázeno zvuky, což signalizuje vadnou funkci synchronů nebo nadměrné opotřebení spojky. Dále převodovku poslouchejte, zda se neozývají žádné pazvuky.

Nápravy:

Vůle v čepech, silentblocích, uložení stabilizátorů, kostí stabilizátorů atd., to jsou vše naprosto běžné věci, pramenící z přirozeného opotřebení, většinou jejich výměna nebývá nijak zvlášť nákladná. U některých vozidel však lze vyměnit pouze celky, a tam se může servis, podle typu vozu, i značně prodražit.

Tyto závady se většinou projevují různým boucháním a klepáním.

Toto je pouze stručný výčet toho, co by jste neměli opomenout. Pokud máte pochybnosti svěřte se do rukou nejlépe nezávislých odborníků.

Na co si dát pozor při koupi – nejčastější závady specifické pro Lagunu

Kromě obecných záležitostí které jsou více, či méně společné pro všechny vozy doporučuji zaměřit se na:

poruchy dálkového centrálního zamykání
poruchy imobilizéru
poruchy mechanických převodovek
horní uložení tlumičů 
vůle v uložení příčného předního stabilizátoru
závady řídící jednotky (především do r. 98)


Přesto, že Laguna nepatří mezi vyhledávané cíle zlodějů, je nutné věnovat maximální péči kontrole identifikátoru – VIN. Správné umístění, správná výška raznice znaků, správné ukončovací znaky, správný materiál štítků a jejich správné umístění, kit v okolí VINu, tmely v místech, kde nemají být, nerovnosti plochy na které je VIN vyražen. Nejdůležitější je možnost srovnání, proto vždy porovnávejte s bezvadným prověřeným vozem !!!

Nejčastější praktiky při pozměňování identifikátorů:


VIN

- vybroušení původního VIN a přeražení jiným

- vyříznutí celého dílu na kterém je VIN vyražen a vsazení jiného

- vyříznutí samotného VIN a vsazení (navaření) jiného

Proto vždy bedlivě sledujte okolí VIN – nerovnosti, jiný odstín laku, stopy po tmelení, probrusy. Hodně napoví tloušťkoměr laku – odhalí celou nanesenou vrstvu, včetně tmelu. Pokud není k dispozici doporučuji v blízkosti VIN provést několik kontrolních vrypů ostrým předmětem pro zjištění přítomnosti tmelu (tmel nemá v okolí VIN co dělat). Pečlivě dlouho a nerušeně vůz prohlížejte a při jakémkoliv podezření využijte konzultace s odborníky nebo navštivte autorizovaný servis. Pokud toto prodávající neumožní, jistě něco skrývá a od takového vozu raději pryč.

Papírový štítek

- xeroxová kopie vyrobená na PC – při bližším zkoumání lze odhalit

Posledním krok před zakoupením vozu

prověření v databázi odcizených vozidel toto je možné provést na webu Ministerstva vnitra nebo pomocí informační SMS
prověření, zda vozidlo není zatíženo nějakým finančním produktem (leasing, úvěr) lze zjistit na internetových stránkách jednotlivých leasingových společností


Tento text pro server TipCars.com zpracoval Tomáš Taraba ze znalecké kanceláře ExpertCar.
Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Nejčtenější články předchozích 7 dnů