Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault Laguna I - jak vyzrát na nepravidelný chod motoru 1.8i?

Technická poradna
Váradi Petr | 28.08.2012
foto: Lubomír MALÝ
Při zahřátí motoru auto cuká při přidávání plynu. Svíčky jsme měnili, palivový filtr také. Diagnostika mi na motoru nic neukázala.
Autor dotazu: 
Značka, model:Renault Laguna
Bližší označení:1
Rok výroby:2000
Palivo:benzin
Výkon v kW:88
Kód motoru:VF1B5640E22095018
Popis závady:Při zahřátí motoru auto cuká při přidávání plynu. Svíčky jsme měnili, palivový filtr také. Diagnostika mi na motoru nic neukázala.
Kód chyby určené na diagnostice:Žádná
Typ diagnostického přístroje: 
Kroky učiněné pro odstranění chyby + následky: 


Odpověď:

Dobrý den,
víceméně lze možné okruhy závad rozdělit na několik skupin. Ačkoli následující výčet se bude zdát jako velmi dlouhý, není problém většinu věcí prověřit při jedné návštěvě servisu.
Kdyby se cukání vyskytovalo při studeném motoru, skoro bych Vám poradil zkontrolovat, jestli si motor někde nepřisává neohřátý, falešný vzduch. Je fakt, že primárně by pak otáčky houpaly na volnoběh. I takto ale zkuste překontrolovat sání: vizuálně a pak i za pomocí čističe brzd (nastartovat a stříkat na hadice sání).
Nechte dále ověřit, zda Vám správně podává benzínové čerpadlo a to právě i po zahřátí. Někdy se také může stát, že Vám diagnostika neukáže vadný snímač polohy škrticí klapky.
Dále zde máme klasicky cívky, kabely a rozdělovač (palec i víčko), nechte je zkontrolovat (cívku i kabel můžete zakoupit po jedné zkušební a prohazovat...).
Teoreticky se může jednat i o čidlo teploty motoru, ale to by Vám pravděpodobně diagnostika ukázala...stejně jako jakékoli jiné čidlo. Otázka je, jestli jste diagnostiku absolvoval se zahřátým nebo relativně studeným motorem...
Cukání zahřátého motoru může velmi dobře dělat i vadná lambda sonda, zkuste si na ní nechat změřit odpor.
Cukání auta mohou vyvolávat i vadná ložiska převodovky, ale to se zpravidla děje za doprovodu rachtání a není snadné to zaměnit, respektive by Vás to zřejmě natolik vyděsilo, že byste nepsal do internetové poradny, ale jel byste rovnou do servisu.
Ještě mne napadá exotická závada v podobě urvaného silentbloku motoru, který by o sobě dával vědět právě při akceleraci a auto by dovedl slušně rozdrnčet.

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 28.08.2012 16:48
Jo, jenže na to potřebuješ co? Lidi a né nadšence, kteří po práci, která je navíc automobilismu nahony vzdálená, smolí amatérské odpovědi. Vem si, že zrovna do technické píšu akorát já a Petr a oba to máme jako lehký přivýdělek/koníček.
Kategorie urgentní je fajn, ale to se nám dotazy z technické kategorie zvolna přesunou do urgentní. nebo ty snad řešíš, že se Ti za 2 měsíce asi něco porouchá, tak pomalu sonduješ, čím by to mohlo být?
Zpětná vazba od lidí by byla fajn, za ten rok, co tady píšu jsem dostal 3 (slovy tři) odpovědi. Naštěsí buď pozitivní nebo doplňující dotaz. Nic jako zpětná vazba, a to je v systému zavedeno automatické upozornění na zveřejnění článku.
Lidi sice kafrají, že je to tady pořád dokola, ale z těch, co se ptali se prakticky nikdo neozve, aby řekl:
a) bylo mi to k ničemu
b) použil jsem to
Pepe, 28.08.2012 18:22
Dobře, to seš ty, ale co ten tazatel? Ten se asi bude muset vydat servisu napospas bez ohledu na kvantum dobrých rad a návodů z TipCars...
Já jako strojař dokážu technikovi (v autorizáku je to vedoucí, co se z mechanika vypracoval, v neautorizáku majitel servisu) závadu poměrně přesně diagnostikovat (mechanické problémy), resp. se je snažím navést správným směrem. Jsou ale lidé, kteří jsou automechanikům vydáni na milost a nemilost... Takže chápu jejich obavy a nechuť do servisu jet. Ve čtvrtek jdu k zubaři na extrakci osmy, taky se mi tam nechce, ale budu muset.
anonym, 28.08.2012 21:09
Petr-Tipcars: Hm, tak trhání osmičky je trochu horší, než cukání při akceleraci. Přeju hladký průběh. Jinak to porovnání lékař vs. mehanik mi ale přijde trošku mimo. Automechanik pracuje s typizovanými díly, je pravda že i mezi nimi se najdou odborníci "na Fiaty", "na Oply" (něco jako kardiolog nebo alergolog, diagnostik). Lékař nepoměrně déle studuje, potřebuje nepoměrně delší praxi (pracuje s mnohem větším množstvím proměnných), než může pracovat samostatně atd. Rovněž odpovědnost má větší. Automechanikem se velice často může stát i amatér, nadšenec, který si předtím prošel "poloodbornickou fází" brouka pytlíka. Automechanik má několik druhých šancí při chybném rozhodnutí atd...Navíc nikde není řečeno, že člověk v servisu musí vybalit svoje moudra mezi dveřmi, spíš může získat návod, jak se vyhnout zbytečným výdajům...
Pepe, 28.08.2012 21:22
Ok. Já jen narážím na fakt, že oni "všeumělové" kolikrát stojí na obou stranách. Ten lékař byl příklad. To samé ve stavebnictví (kde pracuju). Věškerý vzdělání, školení, certifikace, praxe je nic proti prohlášení zákazníka "ale já jsem viděl v Loskutákovi, že..." A je vymalováno, na to se nedá nic říct, jen se chytit za hlavu. U aut se s tím lze setkat taky, tomu taky rozumí každej, kdo "má do pr...le díru". Možná jsem pořád naivní, ale servisům, kam jezdím, s určitou dávkou opatrnosti důvěřuju. A pod ruce jim nekoukám, rukama jsem se živil dost dlouho na to, abych věděl, že je to na zabití...
No, a ve čt uvidíme, asi si dám v pátek pohov, tak tu budu vesele spamovat. Dík za podporu. P.
Koloss, 29.08.2012 12:05
Nerozumíme si. Píšu o případu, kdy je odpověď hotová a je zařazena ke zveřejnění za dva týdny. Není to nic o tom, jestli máš čas nebo ne. Jde jen o to odstranit zbytečnou prodlevu.

No a pak jsou kategorie podle naléhavosti. Třeba to cukání při rozjezdu, s tím už majitel nějakou dobu jezdí a nejspíš se motor nezničí, když týden počká. Ale jestli se někdo zeptá na problém, kdy hrozí přetržení rozvodového řemene, tak si to zaslouží odpověď takřka okamžitou, i za cenu extrémní stručnosti.

A že nechodí reakce? No kdo by reagoval, když rada přijde s křížkem po funuse.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů