Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault Laguna Grandtour 2,2dci

Recenze uživatelů
Petr Krejčiřík (31) - nerozhoduje | 21.01.2006
foto: TipCars.com
Tento článek vznikl trochu jako reakce na článek o Laguně 1,9. Čím déle auto mám a čtu různé recenze, docházím k názoru, že co Laguna to originál - prostě záleží na jaký kus narazíte.
Tento článek vznikl trochu jako reakce na článek o Laguně 1,9. Čím déle auto mám a čtu různé recenze, docházím k názoru, že co Laguna to originál - prostě záleží na jaký kus narazíte.

Značka:Renault
Model:Laguna
Typ:Grandtour 2,2dci
Bližší označení:dynamique
Karoserie:kombi
Obsah motoru:2,2l
Palivo:nafta
Rok výroby:2002
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:89 000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:4 roky
Průměrná spotřeba:cca.7,5l
Poruchy:výměna xenonové žárovky, výměna silentbloků zadní nápravy, rezonující výfuk
Předchozí vozidlo:Škoda Octavia
Předem upozorňuji, že vlastním provedení Dynamique, které se oproti ostatním verzím v mnoha věcech liší (17" kola, sportovní podvozek a sedačky, interiér v kůži). Proto také píši tento článek. Po třech letech ježdění s Octavií bylo usednutí do Laguny jako přechod z Trabanta do Mercedesu. Hlavně jsem to poznal, když jsem vezl Octávku kupci a já musel z Laguny zpět do Škody. V Laguně jsem ocenil sedačky s výrazným bočním vedením, malý průměr volantu s tlustým věncem, tichý a velmi živý turbodiesel, šestistupňovou převodovku. Vzhledem k tomu, že jsem měl na Octavii sportovní podvozek, tak mi Laguna přišla, jak bylo v jiném článku řečeno, trochu nevyzpytatelná, na což jsem si časem zvykl. Srovnání se sériovým podvozkem Octavie mi přijde na stejno. Laguna vyniká větší stabilitou ve vyšších rychlostech na dálnici a neponořuje se jí záď při rozjezdech a brždění. Samozřejmě znám auta s lepšími podvozky. Co musím ocenit je to, že Laguna je vybavena ESP, které mi už dvakrát zachránilo auto - super. Za těch 90 tis. km jsem mimo pravidelných prohlídek po 30 tis. km musel servis navštívit třikrát, a to okolo 35 tis. km kvůli ERG ventilu - vyčištění a zaslepení recirkulace výfukových plynů, pak při 65 tis. km výměna předních brzdových desek a silentbloků zadní nápravy a nakonec v 85 tis. km na výměnu levého xenonu, což mě dost překvapilo! Nechám na vás, je-li návštěv v servisu moc nebo málo. S autem jsem po těch kilometrech hodně spokojen a vždy, když mám pochybnosti a tendence Lagunu vyměnit za vychvalovanou Octavii, tak si ji půjčím od kamaráda a zase rychle vystřízlivím. Spotřeba je u VW nižší a to o dost (7,5 proti 5,5), ale ten kravál v autě, to je hrozné - už vidím ty reakce zastánců VW, ale zkuste taky něco jiného - mě ty dva litry na 100 za to nestojí. Co se týče řazení, u Škody šla hůř řadit dvojka, u Renaultu zase trojka, takže plichta, ovšem u Laguny mi při 2000 ot. nerezonuje v interiéru řadící páka. Kufr má Laguna menší, ale místa na zadních sedačkách víc než v nové Octavii. Jinak vše funguje tak jak má a věřím že bude i nadále. Výhrady bych měl k 16" kolům, které jsem dokoupil na zimu, a na kterých mám vzhledem k velkému průměru kotoučů věčně utrhaná olůvka, další výhrada by šla na rezonující vlnovec výfukového potrubí ve volnoběžných otáčkách (v autě to nejde slyšet) a dále na slabší pružinu v samonavíjecích pásech a auto by mohlo mít čitelnější podvozek, i když musím říci, že mě nenechal nikdy ve štychu, a to jezdím poměrně ostře.
KladyZápory
Skvělý motor Ne vždy 100% zpracování
6st.převodovka Podvozek náchylný na příčné nerovnosti
Příjemný a prostorný interiér vč. podsvícení budíků (bílé) Rezonující vlnovec na výfuku
Výtečné brzdy s brzdovým asistentem ERG ventil - potřeba čistit
  





Spolehlivost2
Provozní náklady2
Cena náhradních dílů2
Dostupnost náhradních dílů1
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
3
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
3
Celkové hodnocení - průměr:
1.64
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Neo, 22.01.2006 12:36
Souhlasim, dobre udelanych Lagun je jako safranu, jsou hezke, ale bojim se velkeho mnozstvi elektroniky, kterou se jeste frantici nenaucili dobre vychytat, snad priste.....
autor článku, 22.01.2006 18:03
Osobně si myslím, že když člověk kupuje ojetou Lagunu třeba s 80tis.km, tak ihned vidí co funguje a co ne, a je taky možné, že spoustu drobných problémů, které auto mělo již vycytal první majitel. U nové to zjistíte až časem, co fungovat přestane. Kamarádovi v Laguně přestali fungovat senzory tlaku v kolech, ale to je zanedbatelné - není to to nejdůležitější. Jinak nevím, že by elektronika v tomto autě nějak moc stávkovala (snad až na osvětlení klimči)
anonym, 24.01.2006 10:27
lagunu měl můj táta jako služební. 1.9 dci Privilege. ze začátku nadšení, pak zklamání a na závěr vztek. Senzory tlaku v pneu, s těmi byly problémy neustále. ERG ventil asi 4x. zůstal v poloze otevřeno a tak se s autem dalo sotva rozjet, auto hulilo jak Avia a ta do kopce i ujela. Problémy s xenony a ve finále prasklá osa turba, vychlastanej olej skrz turbo a přidření motoru v 80 000 km. Auto bylo v tu chvíli asi měsíc po záruce, Renault ČR se od veškerých problémů distancoval. Od té doby kolem Renaultů v autobazarech jen procházím. A taky jsou Laguny sakra levný. Nejsem tak bohatý abych si kupoval Renaulta.
okia, 07.02.2006 12:03
a kdepak jsi tankoval?? :o)
autor článku, 10.03.2006 12:34
U prasklé osy turba nebude ani tak problém kde tankoval, ale jak se s autem jezdilo a jak se měnil olej a hlavně olejový filtr, což je kámen úrazu (je malý). V momentě, kdy se ucpe, tak turbo není dostatečně mazáno a prostě skončí. Hodně doporučují výměny oleje po 15.000km. Kamarádovi se zadřelo turbo na oktávce po 60.000km!?! Zřejmě taky kvalita!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů