Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault Clio Storia

Recenze uživatelů
Ivan () - nerozhoduje | 08.11.2007
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Renault Clio Authentique | foto: Loobo
Je mi jasné, že v diskuzi určitě budou námitky, že hodnotit auto po osmi měsících je blbost, ale i tak si dovolím pár řádku napsat.
Značka:Renault
Model:Clio
Typ:Storia
Bližší označení:1,2 8V / 5 D
Karoserie:limuzína, sedan, hatchback
Obsah motoru:1200
Palivo:benzín
Rok výroby:2007
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:21000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:8 měsíců
Průměrná spotřeba:6l/100km
Poruchy:nemá
Předchozí vozidlo:Škoda Felicia

Koncem loňského roku jsem měl s Felicií drobnější nehodu, auto stálo nějaký čas v servisu, ale byl to poslední hřebíček abych si pořídil něco bezpečnějšího. Samozřejmě jsem zvažoval koupi ojetiny střední třídy - za stejný peníze by bylo 'víc muziky', ale protože jezdím každý den, využívám auto i pro pracovní cesty, ojetinu jsem zavrhl. Proč? Nejistá minulost a hlavně u nového auta mám přeci jen nějakou tu jistotu. Ano, může mít poruchu, ale od toho tu jsou zase garanční záruky. I pravděpodobnost zásadní závady je podle mne nižší.
Proč Clio? Jednoznačně v té době nejvíce muziky, za nejmíň peněz. Během maratonu po autosalonech, kdy jsem vybíral auto velikosti Fabie, jsem nakonec vybíral mezi Fabií a Cliem. Moje požadavky na auto byly: 2xairbag, ABS, posilovač řízení, mlhovky, okna a zrcátka v elektrice, centrál na dálkové ovládání, klima. V době kdy jsem vybíral, ještě nebyla nabídka Fabie sedan Tour - ta by asi vyhrála. Clio Storia Ice 1,2 8V prostě bylo levnější, cenovej rozdíl proti Fabii byl podle toho, jakou slevu nabídnul prodejce na Fábii v rozmezí 40-85tis. Na cenu cca. 247.000 Kč se žádný autosalon ŠKODY nepřiblížil, což mě velice překvapilo, vzhledem k tomu, že se Fabie I vlastně doprodávaly. Dá se říct takto: Fabie startovala v základní výbavě tam kde reanault už měl auto vybavené dle mých představ. A připlácet za takovou samozřejmost jako je centrální zamykání se mi opravdu nechtělo. To že příplatková výbava u Škody je i airbag spoujezdce, je dnes už myslím neomluvitelné, ve Fabii II už myslím je.
A ke srovnání Clio vs. Fabia I? Možná už jsem jako majitel renaultu malinko zaujatý, ale mám možnost jezdit s oběma autama. Tak zkusím být objektivní.
Motor: mám základní motorizaci - tedy 1,2 8V 44kW 95Nm. Pro běžné ježdění naprosto postačuje, na dálnici to není na závodění, ideál je tak někde mezi 120 - 130km/h. Pak už se přeci jen projevuje trochu hluku, točí už přes 4000 ot/min. Ale i v těchto rychlostech nejste ani na německé dálnici beznadějně nejpomalejší. Pro městské ježdění je ovšem jako dělaný, dynamikou se dá srovnat s 1,2 HTP od škodovky. Hlavní rozdíl: Clio je čtyřválec, takže žádné chvění, malé vibrace se projevují jen kolem 1.000 otáček při studeném motoru. Díky tomu, že maximalní kroutící moment je při 2.500 otáček, se obrazně řečeno dá s tímto motorem jezdit jako s nafťákem. Pokud pětku zařadíte v 50-60km/h, rozhodně neuděláte chybu. Motor si to nechá líbit a ani na výjezdu z obce nemusíte podřazovat pokud nechcete a nejste brzdou. Co se týká spotřeby, nestěžuju si - i při jízdě do Frankfurtu nad Mohanem a zpět (tedy většinou po dálnici) byla spotřeba přijatelných 6,3 l/100km a to i se zapnutou klimou. V zásadě jsou ty motory srovnatlné, u Škody je ale dle mých zkušeností vyšší spotřeba na dálnici.
Podvozek: myslím, že jeho nastavení není až moc francouzsky měké. A ani při razantní jízdě v rámci možností motoru se mi ještě nestalo, že by auto mělo snahu se utrhnou ze zvolené stopy. Co se týká brzd, jsou 'jedovatěší' než u fábie, přední kotouče s vnitřním chlazením, takže při běžném ježdění brzdy nijak zvlášť nevadnou. Jediná výtka k brzdám může být ABS. Je nastaveno dost citlivě takže občas zasáhne i při přejezdu příčné nerovnosti. Ale dá se na to zvyknout. Co se týká řízení, mohlo by dávat trochu víc zpětných informací, k řidiči toho opravdu moc nepřenáší. Jinak na parkování je super, při stojícím autě se dá točit volantem doslova jen jedním prstem. Toto jistě ocení hlavně ženy. Co se týká jízdních vlastností naprosto srovnatelné.
Interiér: Subjektivně menší, ovšem když to změříte, zjistíte, že se jedná o centimetry, někde víc někde míň. Je větší než se z venku zdá. Díky výškově stavitelné sedačce a bohužel jen výškově stavitelnému volantu se dá najít přijatelný kompromis v posezu. Při mé výšce 183 cm s tím nemám problém, i když chci občas tomu za mnou dopřát víc místa pro nohy. Sedadla dle mého názoru nejsou ani tvrdá ani měká tak akorát a i delší trasu v nich zvládnete bez problémů. Pokud je mám srovnat s fabií, tak fabie je v tomto ohledu lepší. Přístrojová deska je vyrobená z tvrdého plastu, občas slícování není tak perfektní jako u škodovky, ale nic nedrnčí nebouchá takže to nepovažuju za závadu. I tak jsou to většinou spáry mimo pohled. Schránka před spolujezdcem je klimatizovaná, což oceníte hlavně v létě, litrová lahev se tam bezproblémů vejde.
Přístroje, jsou kombinací analogu a digitálních ukazatelů. Problém není ani tak u teploty, ale u stavu paliva je tento udaj dosti zavádějící a radši bych volil analog jako ve fábii. Podle mne je klesající ručička lepší. Tankuju když zmizí poslední čárka a dosud jsem do 50l nadrže nedostal víc jak 37 litrů. A že by rezerva byla 13 l? Klimatizace i topení mají vyhovující účinnost. Muj subjektivní dojem bezpečnosti je díky relativně masivní přístrojové desce větší v cliu.
Závěrem: Clio Storia je podle mne autem, které stojí za zvážení pokud chcete koupit jetou Fabii I generace. V jízdních vlastnostech naprosto srovnatelné. Potíží je asi pověst renaultu, sám jsem měl z některých disuzí dojem že to auto se na 10.000 km musí rozpadnou, ale zatím nemám nejmenší problém.
KladyZápory
brzdy pověst
spotřeba tvrdé plasty
výbava / cena  
  
  





Spolehlivost
3
 
Provozní náklady
3
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
3
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
3
Celkové hodnocení - průměr:
1.86
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.2 z 5 (84%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 10.11.2007 16:08
Já jezdím na pětku běžně i třicítkou. Jste amatéři.
anonym, 10.11.2007 21:00
nechtěls napsat 3,5?
anonym, 11.11.2007 09:06
Můj spolubydlící dostal v r. 2002 jako služební vůz Clio 1,5 dCi. První rok najezdil 96000 km (devadesát šest tisíc) - pouze běžný servis. Běžným servisem myslím i výměny opotřebených brzdových kotoučů a jiných dílů podléhající opotřebení. Druhý rok 76000 km - běžný servis, výměna ložisek předních kol. Třetí rok 92000 km - pouze běžný servis. Žádná závada na cestě, ketrá by nutila k předčasnému servisu. Kupodivu, ani elektronika nezlobila. Pro rok 2004/2005 dostal Fabii 1,4 72 kW benzin. Při daném proběhu km, kolem 90000 za rok, šla v r.2005 pryč. Důvod - poruchy podvozkových dílů (neustálé klepání něčeho), provozní náklady a po 140000 km častý servis. V současné době má Focuse 1,6/60 kW nafta. Výborný vůz, ale přelomem 140000 km, zlobí podvozkové díly (ložiska, závěsy kol, brzdy). Jedině motor od Peugeotu, který je ve stálém provozním zátahu je super. Jako u Clia. Prostě řečeno, silnice u nás nestojí za nic. Zkracují životnost podvozkových dílů u všech aut. Stačí jezdit pár měsíců po Francii, Německu a potom přiject domů. Uložení a konstrukce elektronických dílů u Francouzkých aut, rovněž není pro České silnice.
anonym, 23.12.2007 18:30
No samozřejmě, ojetou fabii junior prodám minimálně o 150 tis. dráž než clio sport...
anonym, 02.02.2008 01:59
Mám tiež Clio ICE 2007 1,2 8V 3dv. Po 6mesiach mám najazdených 16tis km. Pri nákupe som sa rozhodoval medzi všetkými čo bolo na trhu do 300tis SK. Niesom zástanca žiadnej značky, no za posledných 10 rokov sme v rodine mali 3 generácie citroenov, 3 generácie škody, a 2 kórejcov, všetko malo a má svoje muchy. Potrebujem auto na exrémne krátke vzdialenosti cc 3-4km, s ročným nájazdom 30tis KM.V aute trávim teda dosť času, ale napriek tomu mi bolo jedno čo to bude. Podmienkou však bola KLIMA. Tú mi v tejto cene ponúkol iba Renault a Hyundai. Rozhodol som sa pre renault nakoľko hyundai mi nevedel auto ponuknut s motor ktorý som chcel. Za polroka som s Cliom veľmi spokojný, spotreba mám v meste do siedmich litrov. Podvozok som čakal makký, no opak bol pravdou. Aj v zákrutách podrží, je zretelne čitateľný, nie však nepohodlnne tvrdý ako vo fábii. Za 279 tis SK v plnej výbave( 2xABG, ABS, AC, MP3+6xrepro,el.okna....) som dostal celkom slušné auto. Fabia aj Octavia po 15tis KM potrebovala vymeniť uloženie prednej nápravy, toto CLIO je tiché ako v prvý deň. Hnevá ma akurát ten nepresný ukazovateľ paliva.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů