Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault Clio a Citroën C3 - koho vybrat?

Poradna
David Hrdlička | 27.02.2008
foto: TipCars.com

Dotaz

Dobrý den,
prosím o radu při rozhodování mezi Citroenem C3 1,4 HDi a Renault Clio 1,5 dCi, oba kolem roku výroby 2002/3 a cenou kolem 170000 Kč. Každý den najedu 60 km do práce a 60 km z práce. Na co si dát při koupi pozor a čeho se vyvarovat, který motor je lepší na spotřebu a údržbu, jaké jsou přednosti a jaké nedostatky. Popřípadě poradit nějaké jiné vhodné auto.

Předem děkuji za odpověď.

S pozdravem

Varmuža Tomáš


Odpověď

Vážený čtenáři,

vybral jste si dva velice populární malé automobily. Ani o jednom z těchto automobilů jsme na našich stránkách zatím podrobně nepsali. Jako obvykle se podíváme na každý vůz zvlášť a na konci se pokusím o srovnání.

Renault Clio II (1998 - ?)

Clio druhé generace se objevilo v prodeji v roce 1998. Jaké jsou hlavní přednosti tohoto automobilu? Jako první uvedu jízdní vlastnosti. Clio má optimálně naladěný podvozek – nabízí dostatečný komfort, ale také jisté držení stopy. Zejména od faceliftu v roce 2001 se jedná o designově zajímavý automobil, interiér je kompletně přepracovaný a nabízí lepší materiály a větší přední sedadla. Díky poměrně dlouhému rozvoru mají i cestující na zadních sedadlech dostatek místa. Zavazadlový prostor na tom už tak dobře není – objem 255 litrů je spíše podprůměrný. Bezpečnost je také na velmi dobré úrovni – 4 hvězdičky a 26 bodů, to je stejný výsledek, jakého dosáhla např. naše Škoda Fabia první generace. Na závěr pochválím i bohatou standardní výbavu a zajímavou nabídku motorů. Ve svém dotazu jste zmínil vznětový agregát 1.5 dCi. Tento je v Cliu k mání ve střech výkonových verzích, které se od sebe trochu konstrukčně liší. Doporučuji Vám článek, ve kterém jsme se zde na TipCars.com těmito motory velice podrobně zabývali. Pouze shrnu, že se jedná o tichý, úsporný a kultivovaný motor, u něhož nebude problém udržet spotřebu do pěti litrů na 100 km. Ovšem, jak se dočtete ve zmíněném článku, koupě vozu s tímto motorem také není zcela bez rizika, navíc finančně náročného. Rád bych upozornil na alternativu k tomuto motoru. Velice „doporučeníhodnou“ pohonnou jednotkou pro Clio druhé generace je zážehový motor 1.2 16V s výkonem 55 kW. Clio je s ním velice svižné, spotřebu bude mít v praxi zhruba o 1 litr na 100 km vyšší, než motor vznětový a hlavně, tento motor je opravdu spolehlivý.

Nejčastější závady

· vůle v přední nápravě

· poruchy vstřikovacího čerpadla
· poruchy vstřikovačů
· závady zapalovacích cívek
· prasklý rozvodový řemen popř. protočení rozvodových kol (vznětové motory)
· únik oleje z převodovky

Citroën C3 (2002 - ?)

Tento francouzský konkurent je podstatně mladší, na trhu se objevil v roce 2002 a předznamenal zcela nový designérský směr značky, na který později navázaly C4, C2 atd.. Tak jako u Renaultu, i zde začnu přednostmi tohoto vozu. Jako první se zmíním o interiéru. Citroën C3 má poměrně vysokou stavbu karoserie a tomu také odpovídá prostor v interiéru. Nad hlavami cestujících je tedy dost místa, sedadla jsou velká a pohodlná, i když někomu může jejich měkkost a nedostatečné boční vedení vadit. Elektronická přístrojová deska, spousta odkládacích schránek, stolečky v opěradlech zadních sedadel, druhé zpětné zrcátko pro sledování dění na zadních sedadlech, líbivý hravý design – tyto přednosti ocení zejména ženy. Zavazadelník disponuje objemem 305 litrů, což považuji za nadprůměrnou hodnotu. Bezpečnost je také na slušné úrovni – vůz získal v nárazovém testu Euro NCAP 4 hvězdičky a 28 bodů. A jaké jsou zápory tohoto vozu? Určitě musím poukázat na některé prohřešky proti ergonomii v interiéru, nepraktické materiály, hlučné řazení a nekomunikativní řízení. Jízdní vlastnosti nejsou sice nebezpečné, ale vyloženě nesportovní. Rád bych ale připomenul, že u vozu určeného spíše pro ženy to zas takový problém není. K pohonu tohoto vozu slouží dobře známé motory z koncernu PSA a my se zaměříme na 1.4 HDi. V Citroënu C3 jsou dvě varianty – 1.4 8V s výkonem 50 kW a 1.4 16V s výkonem 66 kW. Obě tyto jednotky zajišťují vozu dostatečnou dynamiku a vynikající spotřebu paliva. Pokud ale netrváte na oslnivé dynamice, doporučil bych spokojit se s tím slabším. Jeho piezoelektrické vstřikovače od firmy Bosch jsou spolehlivé, turbodmychadlo bez variabilní geometrie rovněž, rozvody se mění po 240 tisících km. Šestnáctiventil má choulostivější systém vstřikování od firmy Delphi a turbodmychadlo s variabilní geometrií lopatek je také náchylnější na způsob používání. Jako alternativu bych doporučil výkonný zážehový motor 1.4 16V s výkonem 66 kW, který je v nabídce od roku 2004. Je dostatečně výkonný a drahé závady se mu vyhýbají.

Nejčastější závady

· klepající řízení

· vadné startéry
· nefunkční řídící jednotka ABS
· závady elektroinstalace
· závady elektroniky
· nepravidelný volnoběh u zážehových motorů
· ne příliš trvanlivé materiály v interiéru
· závady palivoměru, které je nutno řešit výměnou palivového čerpadla
· nadměrný zpětný tok vstřikovačů (1.4 HDi)

Závěr

Troufám si říci, že u těchto vozů bude spíše rozhodovat design a osobní preference. Ani jeden z vozů není etalonem spolehlivosti, i když zejména Clio patří k tomu lepšímu, co mezi ojetými vozy značky Renault můžete koupit. Oba vozy jsou velice náchylné na závady elektriky a elektroniky, což bývá ještě umocněno přítomností bohaté nadstandardní výbavy. Ve svém dotazu se zmiňujete o vznětovém motoru. V tomto případě bych asi raději sáhl po Citroënu a slabší variantě 1.4 HDi. Nabídne podobně nízkou spotřebu, jako Renault, ale s daleko menší pravděpodobností drahé závady. A na závěr připojím svůj oblíbený argument – Citroën C3 je přece jen konstrukčně novější vůz. Ve Vašem dotazu také zmiňujete další možné alternativy. Určitě by se nabízel některý z vozů koncernu VW, tzn. Polo či Fabia. Bohužel v tomto případě si myslím, že nejsou plnohodnotnými konkurenty, jelikož v těchto letech výroby nenabízejí srovnatelný malý vznětový motor. Jako další alternativu můžeme uvést oblíbený Peugeot 206, jehož spolehlivost je na podobné úrovni jako u výše popisovaných francouzských konkurentů a úsporný vznětový motor je v nabídce rovněž.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David Hrdlička, 27.02.2008 22:27
Nechápu, proč se pokaždé v diskuzi pod článkem najde někdo, kdo doporučuje větší auto. Pokud se někdo rozhoduje mezi Renaultem Clio a Citroënem C3, příp. další podobnou alternativou, myslíte, že má zájem o Astru G Kombi? Větší auto neznamená, že bude lepší volbou. Přece nebudu např. tomu, kdo uvažuje o koupi slušně vybavené zánovní Oktávky s turbodieselem, nabízet za stejnou cenu o několik let starší Mercedes S klasse s vynikajícím benzínovým pětilitrem
anonym, 28.02.2008 08:06
Psal jsem ten příspěvek nad vámi. Tak ta Astra by nebyla za zenitem, ale dobře zajetá, že? S tím Mercedesem si nejsem až tak jistý, i když nezpochybňuji kvality Mercedesu (a srovnávat Octavii TDI s S klasse 5 litrovým - to je podle mě úplně mimo, ta auta jsou tak trošku v protipólu, že? ) Peníze jsou pouze jedny a takhle bych to uděla třeba já. A proč doporučit větší auto? Osobně mám rád větší auta, lépe se v nich cítím. Taky jsme se s tchánem smáli mému strejdovi, že koupil Peugeot 206 s houby motorem a výbavou (nové) za kolem 300 000Kč, a tchán ve stejné době Vectru 1,8 s najetými 50 000km za podobné prachy. Teď strýc nadává na motor a bezpečnost předjetí kamiónů a my si myslíme svoje.
A že je nové? Dnes se vše dělá na spotřebu, takže už taky do toho nějaké peníze vrazil. Nikomu nic nevnucuju, jen poukazuju na to, že je více možností. A ono opravdu někteří se v těch autech třeba tolik nevyznají, takže ... Buďmě trošku nad věcí. Já bych do nového auta nešel, dnes nové, zítra ojeté ...
kuko, 28.02.2008 10:13
Já vám na jedné straně rozumím - taky mám raději velké vozy. Ale na druhou stranu chápu i lidi, pro které je auto skutečně jenom nutnost, a proto to berou maximálně prakticky - prostě potřebuji se dostat do práce a pak domů, na nákup, občas na nějakej výlet. Jezdím sám nebo ve dvou. Tak mě bude bohatě stačit třeba to Clio, které bude mít nižší provozní náklady než ta Astra, u které bych ten prostor stejně nevyužil.
Proto si taky lidi raději koupí třeba holou Fabku v základu, i když za tu samou cenu by mohli mít 2-3 roky starou Astru v plný palbě někde z Reichu. No ale ta Fabka bude v záruce, a i když člověk nenarazí na vysloveně špatný kus, tak mu pár let vydrží prakticky bez investic. A u ojetiny je to vždy větší nebo menší riziko.
Ale stejně bylo nejlepším autem který jsem měl Pontiac Bonneville r.1981!
anonym, 28.02.2008 10:43
jo
Tak ono, kdyby mluvil o Fabce, nějaká skladovka, tak to by asi bylo něco jiného, ale Renček Clio, nebo Citrón, no já nevím, myslím že bez investic to nebude. Jinak já bych malé auto v dieselu nekupoval. Na popojíždění na houby, motor se pořádně nezahřeje a chlácholit se malou spotřebou oproti benzínu? Raději spolehlivý bez údržby benzíňák. Máme v rodině na popojíždění po městě Fiestu v dieselu, na hovno. Kupované ojeté, byla ale za dobrou cenu, no tak neber to, že?
Ale máš pravdu, že u ojetiny se musí počítat s investicemi, je to kus od kusu. S Pontiacem - jen tiše závidím
anonym, 29.02.2008 09:55
Jak jsem psal vyse, pres 200tis.km a nemohu si s Cliem a s naklady na nem stezovat. Urcite na nem financne nesetrim, ze bych musel mit vse low-end. Pneu jsem mel a mam ContiPremiumContact, Micheliny Alpin, obe sady v hliniku,koupene takove kravinky jako stresni liziny a nosic na lyze a pokud vemu kompletne vsechny myslitelne naklady, ktere souvisi s provozem auta, vcetne 3 pokut za ty roky , tak me momentalne 1km vychazi na 4,06Kc, coz je hoooodne slusna hodnota a velke procento ojetin se na ni jen tezko dostane. Je to jen o tom chovat se k tomu autu slusne, mit kliku na dobry kus pochopitelne, a pak si auta muzete uzivat roky bez duvodu na jeho vymenu a pak ty naklady na 1km zacinaji padat do podobnych zajimavych cisel.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů