Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault Avantime - pro ojetinu musíte za hranice

Poradna
Blaháček Marek | 08.01.2016
foto: renault
Avantgardní Renault může po čase trápit několik problémů, je jich ale méně, než mnozí kritici čekali.

DOTAZ: Dobrý den, někdy v roce 2003 jsem se měl možnost krátce svézt v Renaultu Avantime. Auto mne oslovilo, bohužel v té době pro mne bylo finančně nedostupné. Nyní bych jej rád zakoupil jako ojetinu. V Německu se ceny pohybují od 200 tis. Kč. Doporučíte jej?


ODPOVĚĎ: Předem mé odpovědi Vám chci vyseknou poklonu za netradiční výběr. Pokud tohle auto opravdu koupíte, budou naše silnice zas o kousek zajímavější. Avantime je opravdu originál každým coulem a v tuzemsku jich jezdí jen několik. I z tohoto pohledu může být pořízení tohoto vozu zajímavé, protože osobně očekávám, že jeho hodnota časem poroste. Takové auto ale musí být v originálním stavu a bez závad. Proto si myslím, že bude nutné malinko zvýšit Váš rozpočet. Však se také nový automobil pohyboval cenově nad hranicí jednoho milionu korun. V době přípravy tohoto článku jsem na německých serverech dohledal cca dvě desítky kousků. V rozmezí 250-300 tis. Kč lze sehnat auta s nájezdem kolem 100 tis. km, což si myslím, že je rozumná volba.

Renault Avantime se začal prodávat v roce 2001 s jediným šestiválcovým benzínem 3.0 V6 o výkonu 152 kW. Vcelku spolehlivý motor můžu doporučit, jen se připravte na spotřebu přes 10 l/100 km. V nabídce ojetin však převažuje a to je dobře. O rok později model přichází se dvěma dalšími motory. Nabídku rozšířil další zážehový čtyřválec 2,0 Turbo (120 kW), který je také poměrně spolehlivý, nezatěžuje tolik přední nápravu a také bude jezdit za méně. Prodával se s manuální převodovkou. A nakonec tu máme diesel 2,2 dCi (110 kW), což je vlastně jediný opravdu problémový motor (přidírání klikovek, rozvody s nízkou životností, opotřebená ložiska u manuálních převodovek, atd...), však už jich také mnoho k prodeji není. Vždy myslete na fakt, že všechny motory mají rozvody poháněné řemenem, který by se měl dle údajů výrobce měnit po osmi letech, nebo 120 tis. km. Motorový olej měňte každý rok a pokud bude mít Vaše auto automatickou převodovku, zde olejovou náplň stačí měnit po 60 tis. km. Avantime prodejní rekordy netrhal (vyrobeno bylo 10 tis. vozidel), a tak se přestal prodávat už po dvou letech, v roce 2003.

Podvozek i elektroinstalace vychází z modelu Espace třetí generace, o levné náhradní díly, často i z druhovýroby tak není nouze. Karoserie je dle očekávání na případné opravy o hodně větším oříškem a výměna (oprava) karoserie rozhodně nebude levnou záležitostí. Při testovací jízdě se zaměřte na pazvuky v interiéru pramenící z malé torzní tuhosti karoserie. Také interiér rychle podléhá opotřebení. Často se v něm nešetřilo kůží, která ale velmi trpí při rychlých rozdílech teplot. Typickým nedostatkem jsou rozpraskaná přední kožená sedadla.

Hodnocení článku
2.8 z 5 (56%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Paul, 01.01.2016 17:24
Zajímavé auto, ceny jsou na minimu a jednou to bude cenný klasik. Pro běžné ježdění je ho už škoda a mohl by se prodražit (karosářské ND), ale pro víkendové projížďky skvělá volba. Motor bych bral 2,0 turbo, je tichý, pružný, spolehlivý a výměna rozvodů je výrazně levnější a jednodušší než u V6. Klidně bych šel do automatu, k autu se hodí.
petrpintam, 03.04.2018 00:12
Tak za prvé - Renaultů Avantime se vyrobilo necelých 8500 kusů, nikoli 10 000. To by si měl autor zjistit předem, je to na internetu sakra bez problémů dostupné...

A za druhé - fakt, že je povozek stejný s Espacem je obrovský mýtus. Pozor na to!!! Zdaleka všechno není stejné. Můj švagr s tím má velmi bohaté zkušenosti
Ani např. ramena, ani pružiny, ani čepy, ani poloosy apod. Jen motor dCi...

Podle mě je nejlepší volba šestiválec 3.0
Turbu bych úplně nevěřil (byť servis má opravdu levnější, ale zase kdo si takové auto kupuje kvůli ušetření na servisu - to se kupuje kvůli zážitku) a Diesel je průšvih, jak praví článek velmi pravdivě.
3.0 je držák, jede krásně (byť s vyšší spotřebou, ale to je zase o tom - kdo kupuje takové auto kvůli spotřebě)...

Tak jen pro upřesnění


Jirka, Renault Car Club v Autoklubu ČR
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů