Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Rekord Citroenu znovu odolal

Aktuality
iHNED | 19.12.2007
foto: Euro NCAP
Celkem osmadvacetkrát poslala letos nezávislá evropská zkušebna proti pevné bariéře zbrusu nové auto. Ve srovnání s minulými roky však v oblasti bezpečnosti nenastal významný pokrok.

Ještě nedávno komisaři evropské zkušebny EuroNCAP uvažovali o rozšíření počtu hvězdiček za úspěšné zvládnutí čelního nárazu auta proti bariéře. Až dosud jich přidělovali maximálně pět - a zdánlivě nesplnitelná kritéria, která organizace nastavila ve svých počátcích před deseti lety, začaly automobilky v novém století plnit s až překvapivou lehkostí.
Jak se ale ukazuje, pokrok v bezpečnosti aut nejde dopředu tak rychle jako v nedávné minulosti. Výrobci ve zvýšené míře montují do nových vozů kolenní airbagy a samozřejmostí se stává varovný signál nepřipnutých pásů, přesto na pětihvězdičkové vysvědčení letos dosáhla jen necelá polovina z testovaných aut. Zbytek odešel se čtyřmi hvězdami. Se smutnou výjimkou Chrysleru Voyager, který si ze zkoušek odnesl pouhé dvě hvězdy. Historicky nejlepší výsledek, kterého v roce 2005 dosáhl Citroen C6, ani letos nikdo nezopakoval, natož aby jej překonal. "Cé šestka" kromě maximálního hodnocení za bezpečí pro posádku získala i plný počet hvězd za ochranu chodců.
Právě končící rok měl i svá překvapení. Francouzský Renault, který si až dosud budoval pověst značky produkující nejbezpečnější auta, po čtyřech "pětihvězdičkových" letech dostal za model Twingo pouhé čtyři hvězdy. Twingo se přitom nemůže vymlouvat na své malé rozměry - obdobně subtilní retromodel Fiat 500 nebo jeho konkurent Mini získaly pět hvězd.

Fabia až za konkurencí
Ani letos neprotrhla smůlu mladoboleslavská Škoda. Poté, co musela loni kvůli pomalé aktivaci airbagů opakovat čelní náraz roomsteru (nakonec získal maximum pěti hvězd), v červencové sérii testů unikl nové fabii plný počet hvězd jen o jediný bod. Při čelním nárazu došlo ke kontaktu nohou řidiče a spolujezdce s přístrojovou deskou, takže za možné ohrožení pro posádku strhli komisaři fabii tři body z maximálních šestnácti bodů.
Osudný bod stál malou škodovku ale až zámek zadních dveří, který nečekaně odjistil dveře při simulaci bočního nárazu. Ačkoliv vysokou úroveň bezpečnosti u fabie test nezpochybnil, výsledek je nekompromisní: hlavní konkurenti jako Fiat Punto, Renault Clio nebo Peugeot 207 mají už z dřívějška hvězd pět, zatímco fabia jen čtyři.

Evropa před Asií
Převratné změny nepřinesl letošek ani v kategorii vozů SUV a offroad. Zatímco majitelé těchto aut si je v převážně většině pořizují kvůli pocitu většího bezpečí, ve zkouškách EuroNCAP nepatří právě k premiantům. Ze sedmi testovaných jen dva dosáhly na nejvyšší hodnocení. Příznačné je, že oba pocházejí od evropských výrobců - jsou to Land Rover Freelander a Volkswagen Tiguan. Je až s podivem, že asijské konkurenci se za celou desetiletou historii testů nepodařilo postavit model, který by v této kategorii dosáhl na pět hvězd. Přitom podmínky zkoušek jsou pro všechny vozy stejné a stejným metrem se měří malému Smartu Fortwo jako limuzíně Honda Legend.
Podle výsledků testů to vypadá, že délka auta nebo jeho hmotnost nehraje v oblasti bezpečnosti prakticky žádnou roli. Skutečnost však bývá přece jen trochu jiná - konstruktéři mohou delším autům nadělit velké deformační zóny a poddajnější materiály na přídi. Výhodné je to nejen pro chodce, kterým takový automobil při střetu způsobí menší poranění, ale i pro posádku vozu - dlouhá a poddajná příď lépe pohltí náraz. Svůj význam mají tyto deformační zóny i v případě solidarity s malými auty, jejichž konstrukce musí být logicky mnohem pevnější. Rozměrná příď limuzín poskytuje minivozům při střetu jakýsi "polštář", který napomáhá zmírnit následky nehody.

Jak se testuje
Bezpečnostní testy podle metodiky EuroNCAP probíhají v několika fázích. Nejprve se auto rozjede proti deformovatelné bariéře rychlostí 64 km/h. Bariéra je oproti středu vozu posunuta o 40 procent, aby výsledek lépe simuloval reálný střet dvou protijedoucích aut. Další fází testu (s novým, nepoškozeným vozem) je simulace bočního nárazu. Při ní do boku vozu naráží 1,5 metru široká bariéra rychlostí 50 km/h. Další exemplář absolvuje "náraz na kůl", kdy je vůz rychlostí 29 km/h natlačen bokem na překážku širokou 254 milimetrů.
Nárazové testy rozšířil EuroNCAP v posledních letech ještě o doplňkové disciplíny, při kterých sleduje správnou funkci dětských zádržných systémů (ochrana dětí) a simuluje střet s chodcem při rychlosti 40 km/h (ochrana chodců). Tyto testy jsou hodnoceny samostatně.
Pro hodnocení hlavní disciplíny, kterou je ochrana posádky, jsou použity výsledky zkoušky čelního a bočního nárazu - v obou testech může vůz získat maximálně po šestnácti bodech. K celkovému součtu 32 bodů pak lze obdržet další až tři body za připomínač nezapnutých bezpečnostních pásů a až dva body za úspěšně zvládnutý test "náraz na kůl". Aby vůz získal nejvyšší, pětihvězdičkové hodnocení, musí mít v součtu alespoň 33 bodů, zároveň však za čelní nebo boční náraz nesmí získat méně než 13 bodů.


Výsledky testů EuroNCAP v roce 2007

Minivozy a malé vozy

Vozidlo Ochrana posádky  
Fiat 500***** (35 bodů)
Mini***** (33 body)
Peugeot 207 CC***** (33 body)
Škoda Fabia**** (32 bodů)
Renault Twingo**** (28 bodů)
Smart Fortwo**** (28 bodů)

Nižší střední třída
Vozidlo Ochrana posádky  
Nissan Qashqai***** (37 bodů)
Peugeot 308 ***** (35 bodů)
Kia Cee'd ***** (34 bodů)
Toyota Corolla***** (34 bodů)
Volvo C30***** (34 bodů)
Fiat Bravo***** (33 bodů)
Hyundai i30**** (33 body)
Honda Civic Hybrid **** (31 bodů)
Volkswagen Eos**** (31 bodů)
Dodge Caliber **** (29 bodů)

Střední a vyšší střední třída
Vozidlo Ochrana posádky  
Ford Mondeo***** (35 bodů)
Honda Legend ***** (33 body)

MPV
Vozidlo Ochrana posádky  
Kia Carens**** (27 bodů)
Volkswagen Caddy **** (27 bodů)
Chrysler Voyager** (20 bodů)

SUV a offroady
Vozidlo Ochrana posádky  
Land Rover Freelander***** (35 bodů)
Volkswagen Tiguan***** (34 bodů)
Honda CR-V **** (33 bodů)
Mitsubishi Outlander *** (32 bodů)
Chevrolet Captiva**** (31 bodů)
Nissan X-Trail**** (30 bodů)
Suzuki Grand Vitara**** (30 bodů)
Poznámka: Stejný počet hvězdiček nemusí znamenat totožný počet bodů v testu
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 19.12.2007 07:01
V článku píšete určité počty, ale v tabulce pod článkem je vždy o jednu méně.
anonym, 19.12.2007 12:17
Někde jsem četl, že je rozdíl v hodnocení a přidělování hvězd malým a velkým vozům, vy píšete, že nikoliv. Takže jak to je? Nějak mi to hlava nebere: zákony fyziky jsou neúprosné a tak je rozdíl, jestli narazím s autem typu fiat 500 s minimální deformační zónou (a tedy zpomalení odnese má tělesná schránka) a nebo s limuzínou typu citroen C6. bob
anonym, 19.12.2007 14:56
Jak si někdo mohl dovolit nedat škodovce plný počet bodů? To je skandál!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů