Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Reinhard Jung - Malý vůz Up! chceme vyrábět v Česku

Aktuality
TZS | 05.10.2007
Od pondělka je předsedou představenstva největšího průmyslového podniku v zemi - společnosti Škoda Auto - Reinhard Jung. Škodovku zná, poslední dva roky zasedal v její dozorčí radě. Firma je podle něho nastartovaná dobře, ale musí přehodnotit některé projekty.
Důležitější než rozpracování studie vozu Škoda Joyster, představené loni na podzim na autosalonu v Paříži, je budoucí malé auto s nízkými emisemi, říká nový šéf mladoboleslavské automobilky.

Co bude první věc, kterou musíte po nástupu do čela představenstva udělat?
Ve Škodě Auto jsem se dostal do velmi dobře fungujícího podniku. Nejdůležitější rozhodnutí pro nejbližší dobu se už provádějí, a proto se v tomto okamžiku bude jednat o to, abychom udrželi kontinuitu dobře fungujícího podniku. To se týká České republiky.
Škoda se ale nachází i ve fázi expanze na zahraniční trhy. V současné době se proto musíme koncentrovat i na to, abychom expanzi dobře zvládli.

Znamená to, že využijete dalších možností v Rusku a v sousedství závodu Kaluga, který staví Volkswagen, vybuduje Škoda Auto další továrnu?
Škoda Auto a Volkswagen mají v Rusku jediný společný podnik a tento společný podnik bude postaven v Kaluze. Firma Škoda Auto v současné době nemá žádnou potřebu stavět samostatný závod. V této nové zemi potřebujeme synergii, ne separaci.

Jaké auto byste nejradši řídil?
Škoda Auto má dobře ucelenou paletu vozů. Pro soukromou potřebu v městech, jako je Praha a Mladá Boleslav, bych nejradši používal malou fabii, protože toto auto nabízí vynikající komfort a vyžaduje jen málo místa pro parkování. Ale neskrývám, že pro delší cesty mezi městy rád sednu do vozu Škoda Octavia Scout nebo Škoda Superb.

Jaké auto byste rád vyráběl?
Těším se na oba dva naše nové projekty. Jedním je Škoda Yeti, druhým následník vozu Superb. Obě jsou fantastická auta. Yeti je ideální pro tu krásnou krajinu v Čechách a nová generace limuzíny Superb pro dlouhé cesty do Wolfsburgu po dálnici.

Znamená to, že studie joyster je odsunutá, že se od ní ustupuje?
Podnik jako Škoda Auto se musí rozhodnout mezi vozy, které se nacházejí ve fázi realizace a mezi projekty, na kterých sice pracujeme, ale zatím jsme ještě žádný verdikt nepřijali. Rozhodování o tom, jaké vozy a kdy budeme vyvíjet a jaké vyrábět, ovlivňují diskuse, probíhající kolem limitu emisí oxidu uhličitého. Osobně věřím, že je velmi důležité, aby se ve Škodě Auto objevil i vůz menší než fabia. To bude pro nás výzva po dvou projektech, o kterých jsem mluvil - vozu yeti a novém superbu.

Malý Volkswagen Up!, který se představil na frankfurtském autosalonu, tedy bude vyrábět Škodovka ve Vrchlabí?
Já bych řekl, že něco jiného jsou rozhodnutí a něco jiného projekty. Malé auto patří k projektům a my v současné době intenzivně pracujeme s odpovědnými místy v koncernu na tom, aby se výroba tohoto auta dostala do České republiky. Ale rozhodnutí k tomu ještě nebylo přijato.

 Minivůz s názvem Up! je v podobě studie 3,45 metru dlouhý, 1,63 metru široký a 142 centimetrů vysoký. Je čtyřmístný, určený pro jízdu ve městě. V základní verzi má stát 6000 eur.
Na rozdíl od většiny současných automobilů má motor umístěný vzadu, ne vepředu, poháněná je zadní, nikoli přední náprava. O pohonu ještě není rozhodnuto, předběžně má jít o benzinový trojválec se spotřebou kolem tří litrů na sto kilometrů.
Studie Up! je zatím třídveřová, vyklápěcí zadní dveře jsou celoskleněné. Na podzim chce koncern představit pětidveřovou verzi, v příštím roce i Up! s hybridním pohonem s možností nabíjení ze sítě.
 

Předchází vás pověst ostrého muže, který razantně likviduje vyšší náklady. Budete trvat na dalším snižování nákladů i ve Škodovce?
Přirozeně je důležité, aby byla zachována ekonomika a hospodárnost podniku. Bez hospodárnosti se nepodaří jít na nové trhy a vyvíjet nové produkty. Škoda Auto je dnes v tomto ohledu na velmi dobré cestě, musíme dokázat tuto hospodárnost dále udržovat. S tím souvisí i skutečnost, že každý cíl, každý krok musíme velmi dobře zvážit. Uděláme všechno, aby úspěch, který Škoda nyní zažívá, nadále rostl. To znamená, že budeme dávat peníze hlavně na produkty a na výrobní místa, na továrny.

Jak je Škoda vnímána v koncernu v porovnání se značkami Volkswagen, Audi a Seat?
Značku Škoda bere vedení koncernu velice vážně. Má dobré tržní pozice zejména ve střední Evropě, výborně se prosazuje na nových trzích v Rusku a v Asii. Stále lepší pověst má i v západní Evropě. To vše se projevuje růstem prodeje. Pokud má podnik úspěch, musí dávat pozor na to, aby se nestal obětí lovců. Myslím ale, že jako Škoda nemusíme mít žádné obavy. Firma už není v pozici slabé oběti, která může být lovena. Je na cestě stát se lovcem.

A co vozy značek Kia a Hyundai, které se na Slovensku vyrábějí a v Nošovicích budou vyrábět právě v těch kategoriích, v nichž přímo konkurují škodovkám?
To je pro Škodu existenční otázka. Firmy Kia a Hyundai budeme brát velice vážně. Jsou to značky, které se koncentrují hlavně na agresivní ceny i agresivně propagované produkty. Ujišťuji však, že si poradíme. Strach nemáme.

 Kariéra nového předsedy představenstva Škody Auto Reinharda Junga (56) je spjata pouze s koncernem Volkswagen, kam nastoupil v roce 1974.
Jung zná auta do posledního šroubku. Vyučil se automechanikem, poté vystudoval průmyslovku a posléze i vysokou školu. V roce 1973 získal titul strojního inženýra.
Do června 1981 pracoval jako projektový inženýr pro Volkswagen v Mexiku, Brazílii a Argentině, posléze se stal vedoucím zahraničních výrobních projektů. V letech 1989 až 1993 vedl různá oddělení centrálního plánování ve Wolfsburgu a Salzgitteru. Poté dva roky řídil produkci a logistiku značky Volkswagen. Od roku 1996 do 2001 vedl výrobní závod VW v Braunschweigu a od března do července 2004 byl prezidentem firmy Volkswagen de Mexico. Od 1. srpna 2004 je Jung členem představenstva koncernu a od 1. července 2005 byl členem dozorčí rady Škodovky.
 

Co kupují Češi a co Slováci?
Podíly na trhu v segmentu nových osobních automobilů (M1)

 Značka Podíl na trhu (v %)  Prodej za 1-8 2007 (ks)  
  ČR SR ČR SR 
1. Škoda35,8822,933 1288 707
2. Renault6,135,485 4842 162
3. Ford6,055,625 4212 217
4. Volkswagen5,476,154 9012 425
5. Peugeot5,067,214 5292 844
6. Hyundai4,994,564 4671 798
7. Citroen4,946,234 4252 456
8. Toyota3,964,253 5491 676
9. Opel3,425,093 0592 007
10. Kia3,254,962 9061 954

Vladimír Kaláb + HN

Doplněno 8:00hod.

Pokud se bude miniauto s názvem Up! vyrábět, pak jedině ve Vrchlabí, uvedl včera pro HN zdroj blízký vedení koncernu Volkswagen. Vyvrátil tak dřívější spekulace médií, že miniauto, představené koncernem na nedávném frankfurtském autosalonu, ponese i loga Volkswagenu a Seatu.

Minivůz Škoda Up! se má na evropských trzích objevit poprvé v roce 2011. Ročně má z výrobních linek ve vrchlabském závodě automobilky Škoda Auto vyjíždět, v závislosti na poptávce, 150 až 300 tisíc těchto automobilů.

Zájem o malá auta v Evropě razantně roste. Sdružení evropských výrobců automobilů (ACEA) uvádí, že loni se v Evropě prodalo 710 tisíc minivozů, to je o 44 procent více než předloni. Celý trh přitom vzrostl jen o 0,7 procenta na 15,36 milionu prodaných osobních aut.

"Nikdy neklesne zájem o malá městská auta, která mají nízkou spotřebu a lze je zaparkovat kdekoli. Potřebují je ženy, které po městech jezdí za nákupy. Kupují je mladí lidé. Ti si časem pořídí větší vozy, stále ale dorůstá nová generace, která hledá levná malá auta," řekl ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Miniauto Up! má za čtyři roky stát šest tisíc eur, to bude necelých 150 tisíc korun. Již dnes ale lze na leasing pořídit Chevrolet Spark za 149 tisíc korun, Fiat Panda za 169 tisíc nebo třídveřový Citroen C1 z kolínské automobilky TPCA za necelých 180 tisíc korun. Konkurence ještě zesílí, další minivozy připravuje i Renault nebo Fiat.

Budoucí Škoda Up! ale bude mít na evropských trzích dveře otevřené. Podle ACEA se potřeba miniaut v Evropě po roce 2010 odhaduje na 1,2 milionu kusů ročně.

Potvrzuje to i i Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank: "Chystá se revoluce malých, levných a úsporných aut. Střední a východní Evropu čeká v příštích deseti letech velký vzestup kupní síly a domácnosti si je začnou kupovat jako své druhé vozy," řekl. Domnívá se však, že do roku 2015 bude každé druhé levné, malé a úsporné auto vyrobeno v Číně nebo Indii.

Za šest tisíc eur bude Škoda Up! v základní verzi, tedy bez litých kol či dotykových displejů, určena pro východní trhy. Tam se podle předpokladů firmy po roce 2010 již objeví vrstva lidí, která bude potřebovat v rodině druhé auto. Pro Evropu budou mít minivozy Up! luxusnější výbavu, která zvedne cenu až o dva tisíce eur. I tak půjde o nejlevnější koncernové automobily.

Vladimír Kaláb + HN

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
gld, 05.10.2007 11:51
Žeby návrat ku klasickej škodováckej technike- "všetko vzadu"?
Ale logický ťah to je, moderná automobilka dnes potrebuje aj menšie auto ako B segment. A tú koncepciu z motorom vzadu zas odčumli od smartu, ale nevadí..
anonym, 05.10.2007 19:11
Už přece malé auto vyrábějí - Fóbii.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů