Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

RECENZE OJETINY: Peugeot 308

Odborné recenze
František Mašek | 07.02.2017
dalších 30 fotek
foto: Petr Šikl
Je jednu z nejrozšířenějších ojetin v Evropě. I to byl důvod, proč jsme se modelu 308 podívali na zoubek v naší recenzi.
Jak šel čas? Vývoj modelu nižší střední třídy začal již s příchodem řady 305 v listopadu roku 1977. Typové označení Peugeot 306 pak přišlo v roce 1993, který na trhu vydržel dlouhých osm roků. Nástupce v podobě Peugeot 307 se dostal do výroby v roce 2001, kterého po šesti letech vystřídal dnes recenzovaný model Peugeot 308.

Co je zač?Peugeot 307 byl vyřešen z hlediska designu velice dobře, jen poruchovost byla dosti vysoká. Designově teda 308 představuje jen osvěžení pohledných křivek staršího modelu, výraznější změny se však dotkly použité techniky se zaměřením na zvýšení odolnosti a spolehlivosti vozidla. Cíl konstruktérů se do značné míry podařil, a tak si ve spolehlivosti model 308 vede podstatně lépe než předchůdce, i když menší či větší chybička se občas objeví. Výhoda testované 308-ičky je svěží design, dobrá prostorová nabídka, solidní ceny náhradních dílů a v neposlední řadě i příznivá cena.

Historie:
2007 zahájení výroby modelu v tří a pětidveřové verzi hatchback.
2008: příchod dlouhé varianty kombi a dvoudveřového kupé-kabrioletu CC
2009: nově šestistupňová manuální nebo robotizovaná převodovka 2-Troni pro motor 1.6 HDI, vrcholný diesel 2.0 HDI dostává vstřikování Delphi místo Continentalu
2010: sportovní verze GTI s motorem 1.6 THP o výkonu 200 koní, diesel 1.6 HDI plní Euro 5 a dostává jednodušší osmiventilovou techniku, diesel 2.0 HDI rovněž plní Euro a na přání možné volit klasický šestirychlostní automat
2011: modernizace modelu, úsporná verze 1.6 e-HDI
2013: příchod nové druhé generace.


Na benzínové motory zapomeňte

Peugeot 308 byl veřejnosti představen na listopadovém frankfurtském autosalónu v roce 2007 v 3 a 5-dveřovém provedení hatchback. Pod kapotou byly na výběr benzínové motory 1,4 VTi (70 kW), 1,6 VTi (88 kW) nebo 1,6 THP (110 kW) a turbodieselové 1,6HDi (66, 80 kW) a 2,0 HDi (100kW). Na jaře 2008 přibyla kombi verze s označením SW. Představená byla i sportovně střihnutá verze GT s motorem 1,6 THP naladěným na 128kW. Začátkem roku 2009 byl přepracovaný motor 2,0HDi na Euro 5 a výkon se zvýšil na 103 kW a později výrobce představil i verzi kupé-kabriolet 308CC.
Začátkem roku 2010 prošly benzínové motory úpravami, přičemž jejich výkon narůstal v případě 1,4VTi na 72kW a 1,6 THP na 115kW. Objevily se i nové motory 1,6 HDi, tentokrát s 8 ventilovou hlavou valců, naladěné na 68 a 82 kW. Přibyla také nová verze Peugeot 308 GTi s přeplňovaným motorem 1,6 THP (147 kW). Na jaře 2011 v Ženevě představil Peugeot faceliftovaný model. Design 308-ičky se přiblížil designu větší 508-ičky. Nejvíc změn doznala přední část vozidla, kde kromě masky, nárazníku a menších světel přibyly nové diodové světla pro denní svícení. Vzadu přibyla na víku kufru chromová lišta. Ostatní části vozidla prošly jen drobnými změnami. Celkově je možné povědět, že vzhled je po faceliftu designově čistější. Rovněž kabriolet 308 CC má mírně upravenou grafiku zadních diodových světel. Pod kapotou se objevil nový motor 2,0 Hdi s výkonem 120kW a také úsporná verze nazvaná mikrohybrid 1,6 e-HDi 82 kW s kombinovanou spotřebou jen 3,8 l/100km.

Rozhodně se vyhněte benzínovým přeplňovaným čtyřválcům 1.6 THP (103-147 kW). Jízdně skvělé motory postihují problémy s rozvodovými řetězy doprovázené nouzovým režimem. Sací ventily se zanesou karbonem, což zhorší jejich chlazení a elektronika odpojí válce. Příčinou podle některých techniků jsou výfukové plyny vtlačované zpět do válců (kvůli nižším emisím). Druhou variantou je rychlé opotřebení motorů (válce ztratí těsnost a karbon vzniká z olejové mlhy, která proudí do sání odvětráním bloku). Druhá varianta bude pravděpodobnější, jelikož mechanici v servisech stále častěji narážejí po demontáži hlavy motoru na vyhřáté válce až do modra.

Doporučit nemůžeme ani atmosférickou 1.6 VTi/88 kW, přestože většina atmosfér je po stránce spolehlivosti sázkou na jistotu. Samotný motor se nechová vůbec špatně, je vcelku pružný, má rychlé reakce a poskytuje slušnou dynamiku. Bohužel ho postihují problémy s rozvodovým řetězem, který se po čase vytahá. Prvním příznakem je zvýšená spotřeba paliva a pokles výkonu. Pak nezbývá nic jiného, než speciálními měřidly rozvodový řetěz znovu natáhnout. Pokud pokles výkonu nepostřehnete, dostaví se rachot při volnoběžných otáčkách a nouzový režim. Poté nezbývá nic jiného, než řetěz vyměnit.

Bezpečnost:
Nárazovým testem Euro NCAP prošel Peugeot 308 v roku 2007 a podle nové metodiky získal celkově pět hvězdiček z pěti. Za ochranu posádky při náraze dostal 82%, za ochranu dětí cestujících v autosedačkách 81%, za ohleduplnost při střetu s chodcem 53% a za vybavenost bezpečnostními prvky 83%. Kupé-Kabriolet dosáhlo taktéž plného počtu hvězdiček i když s trochu jinými výsledky v jednotlivých kategoriích. Za ochranu posádky při náraze 83%, za ochranu dětí cestujících v autosedačkách 70%, za ohleduplnost při střetu 33% a za vybavenost bezpečnostními prvky 97%.

Verze a rozměry:
Peugeot 308 vznikal na platformě 2, která sdílí s Citroënem C4, ale i s předchůdcem 307 shodný rozvor 2608mm, venkovní rozměry jak už je zvykem narostly, konkrétně délka o 74mm na výsledných 4276mm a šířka o 85mm na výsledných 1815 mm. Zmenšila se jen výška o 12mm. Podobně si počínala i verze SW, která narostla do délky o 71mm (4500 mm), do šířky o 53mm (1815mm) a naopak výška klesla o 13mm. Nárůst venkovních rozměrů se podepsal i na vnitřních prostorových poměrech, a tak je místa pro čtyři cestující skutečně dostatek. Při troše skromnosti se odveze vzadu i pátý dospělý. Interiér potěší kvalitními materiály a dobrým dílenským zpracováním. Na dobré úrovni je i ergonomie a celkově interiér působí sladěně a harmonicky. Volant možno nastavit výškově i podélně a spolu s dostatečně dimenzovaným nastavením sedadla umožňuje pohodlné sezení pro různé typy postav. Dostatečná pozornost byla věnovaná i sedadlům, které jsou rozměrově dobře navrhnuté, jsou příjemně tuhé a poskytují i dobrou oporu těla v zatáčkách. Z pohledu objemu kufru je provedení hatchback jen průměrné a nabídka 348 litrů. Není to sice hodně, ale výhodou je pravidelný tvar kufru a praktická síťka zamezující pohybu batožiny. Navíc se pod podlahou skrývá plnohodnotná rezerva. Méně potěší jen výše položená nakládací hrana a sklápění zadních opěradel. Jejich sklopením se sice zvětší objem na solidních 1200 litrů, ale nevznikne rovná ložná plocha, což trochu komplikuje manipulaci s batožinou. Peugeot 308 nabízí dostatek úložných prostorů na drobné předměty a v případě potřeby je jich k dispozici po celém interiéru dohromady 42 litrů. Potěší možnost uložení 1,5litrové PET lahve do dveřních kapes a taktéž do přihrádky před spolujezdcem.

Podvozek a jízdní vlastnosti:
Nastavení podvozku 308-ičky je určené zejména pro komfortní jízdu. Jestli tedy jezdíte rozvážně, nebudete často překračovat rychlostní limity a nebo řezat zákruty smykem, bude vám podvozek vyhovovat. Peugeot 308 je tedy vhodný zejména pro pokojnější jízdu po kvalitnějších površích, kde poskytuje dostatek plavnosti oproti většině tvrdých podvozků z nižší střední třídy. Problém ale nastane při přejíždění nerovností, obzvlášť krátkých příčných a výtluků, kterých je po každé zimě víc než dost. Tuhá zadní náprava si s nekvalitním povrchem příliš nerozumí, což dává najevo citelným boucháním. Toto chování se stupňuje s rostoucí rychlostí. Celkově je tak možné zkonstatovat, že podvozek 308 poskytuje pro běžné jízdy dostatek jízdní jistoty, na kvalitních površích velmi dobrý komfort, naopak ostrá jízda mu příliš nevoní, podobně jako nekvalitní cesty. V případě verzí vybavených ESP včetně trakční kontroly třeba uvést, že funkci ESP je nemožné úplně vypnout a navíc při rychlosti 50 km/h se automaticky aktivuje. Po konstrukční stránce využívá podvozek vpředu zavěšení na vzpěrách McPherson a vzadu torzně pružnou příčku s dvojicí podélně zavěšených ramen.

Co se nejvíc kazí:
V 307 hodně zlobily páčky pod volantem. Ty v 308 vypadají stejně, ale mají nový vnitřek, bát se jich nemusíte. První ročníky trápily praskající těsnící gumy zadních oken (třetího brzdového světla) nebo drobné poruchy elektroniky, což se většinou podařilo odstranit přehráním softwaru řídící jednotky. U prvních modelů s motorem 1.6 VTi zlobily zapalovací svíčky (obtížné startování studeného motoru), ty výrobce postupně nahradil jiným typem. Vzácností nebyly ani poruchy ovládacího solenoidového ventilu proměnlivého časování ventilů (motor zhasínal, nechtěl do otáček a při akceleraci škubal). U přeplňované 1.6 THP se objevovaly poruchy elektrického čerpadla chlazení turbodmychadla a poruchy vysokotlakového palivového čerpadla. Jízdně skvělé zážehové přeplňované čtyřválce THP postihují problémy s rozvodovými řetězy doprovázené nouzovým režimem. Sací ventily se zanesou karbonem, což zhorší jejich chlazení a elektronika odpojí válce. Příčinou podle některých techniků jsou výfukové plyny vtlačované zpět do válců (kvůli nižším emisím). Druhou variantou je rychlé opotřebení motorů (válce ztratí těsnost a karbon vzniká z olejové mlhy, která proudí do sání odvětráním bloku).

Testovaný základ:
Pod kapotou Peugeotu 308 je dostatečný výběr motorizací. Základ benzínové nabídky představuje motor 1,4 Vti, který vzešel ze spolupráce s automobilkou BMW. Motor obsahuje variabilní časování sacích a výfukových ventilů (v případě sacích též zdvih), dosahuje maximálního výkonu 72 kW při 6.000 ot/min, kroutící moment pak vrcholí hodnotou 136 Nm při 4.000 ot/min. Navzdory slušným výkonovým parametrům je projev motoru s téměř 1,4 tuny vážícím autem spíše vlažnější. Jeho dynamika tak vyhoví jen méně náročným motoristům, kteří jezdí převážně na kratší vzdálenosti většinou v jedno či dvoučlenném obsazení a předjíždění pomalejších vozidel nepatří mezi jejich oblíbenou disciplínu. Pozitivem tohoto motoru je kultivovaný chod, příjemný vrčivý zvuk rozléhající se interiérem už od hranice 2700 ot/min a nezklame ani spotřeba. Ta se dá při troše snahy udržovat okolo 6 litrů benzínu.

Shrnutí zkušeností:
Auto jsem měl půjčeno, mělo najeto asi 8500 km. Najel jsem s ním asi 1000 km. Spotřeba se s motorem 1.4 pohybovala na 6 litrech/100km s lehkou nohou, kdy vůz putoval jak po městě, na dálnici a nejvíce na horských silničkách. Je to auto líbivé svým exteriérovým i interiérovým designem. Provedení vnitřních i vnějších materiálů je více než na dobré úrovni vzhledem ke své cenové kategorii. Auto je hezky prostorné jak před předními i zadními sedadly, zavazadlový prostor je jen průměrný. U vozidla by se možná dalo zlepšit podélné vedení auta v zatáčkách a přejezdy příčných prahů, vozidlo působí trochu nejistě. Auto má slušnou brzdnou účinnost. Nejvíce mu vyhovují průjezdy lehkými zatáčkami s kvalitními silnicemi, kdy můžete projíždět i vesničky a městečka se zařazeným 5. rychlostním stupněm.

Plusy:
• pohledný design
• vnitřní prostor
• dílenské zpracování a použité materiály
• příznivé ceny ojetých aut a náhradních dílů z druhovýroby

Mínusy:
• hlučnější podvozek – nápravy
• jízdní vlastnosti při sportovní jízdě
• nepřesné a hlučnější řazení
• polohování dveří při otevírání

Nejčastější poruchy:
• poruchy elektroniky
• samovolné puštění světel či stěračů
• nový software u řídící jednotky
• rychlejší opotřebení brzdných komponentů





Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 87x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
DonLabuznik, 16.10.2019 15:35
Mám poměrně velkou rodinu a tak sáhnu spíše po kombíku, na https://kralmotoru.cz/media/peugeot-308-kombi-recenze jsem se dočetl, že je objem zavazadlového prostoru 610/1660 l což by podle mě mohlo stačit. Největší zkouška by byla hlavně dovolená, ale to by v případě nutnosti mohla vyřešit rakev na střeše. Máte někdo zkušenost s tímto autem jako hlavní rodinný vůz? Budu kdyžtak rád za vaše zkušenosti.
BobanHTP, 18.10.2019 11:06

Ahoj přímou zkušenost nemám, ale od synovce kolega má tento vůz. Obecně platí tato doporučení, aby ses vyhnul maléru:
1. Brát jedině diesel a to motory až EU5, tedy 1.6 HDI 82kw a myslím 68kw, protože ty nejfatálnější vady byly odstraněny. Motor 2.0HDI můžeš brát jakoukoliv verzi, je odolný, dobře servisovatelný.
2. Motory 1.6 VTI nebrat, je zrádný. Může najet i 200tis.km a pak se bez varování odporoučí. To se stalo i mému kamarádovi, který P5008 měl kupovaný jako nový, poctivě servisovaný, dokonce v Peugeotu Ostrava - no moc se nepředvedli s prevencí. V Polsku sice seženeš nový motor z bouračky, ale cenově Tě pak výjde lépe koupit S-MAXe, Tourana, Caddy nebo Scenica
3. Zkusit sehnat ojetinu přímo u dealera s plnou historií. Nespěchat s výběrem
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů